Debakl za duboko razmišljanje 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Činjenica je bila da je Barselona od starta sezone posebno dominantna u Blaugrani; da De Kolo nije mogao da nastupi zbog povrede, kao i da Jasikevičijus nije imao sličnijih problema, međutim sva moguća obrazloženja jednostavno su nedovoljna za razumevanje debakla istorijskih razmera koji je Fenerbahče doživeo u 8. kolu Evrolige (97:55).

Sve do poslednjih sekundi utakmice, Fener je „koketirao“ sa najubedljivijim evroligaškim porazom u istoriji kluba, a tek na tri minuta pre kraja meča uspeo je da prebaci najmanji broj ubačenih poena otkad se takmiči u najelitnijem rangu.

Bilo je jasno već posle prve četvrtine da su košarkaši Barselone veče pred utakmicu lepo i mirno spavali i da su, vrlo verovatno, u snovima bili veoma maštoviti.

Čak pet ubačenih trojki i sedam timskih asistencija najavili su težinu poraza rivala iz Turske.

Pokušao je trener Kokoškov na sve načine da odgovori na fenomenalan „spejsing“ i protok lopte u napadu Barselone, međutim, kako je vreme prolazilo postajalo je sve jasnije da će srpski stručnjak morati da se pozabavi izbegavanjem najvećeg debakla u istoriji Fenerbahčea.

Podaci o potencijalno najvećoj rezultatskoj katastrofi u istoriji kluba iz Istanbula počeli su da isplivavaju na površinu i dobijaju na težini već krajem treće deonice.

Fener je na poluvreme otišao sa svega 29 postignutih poena, a kada je u trećoj četvrtini ubacio mizernih devet u klubu su se automatski prisetili sezone 2009/10. u kojoj im je Sijena nanela najubedljiviji evroligaški poraz izražen u 43 poena razlike.

Dugo, čak i predugo je Fener u Barseloni bio na ispod 40 datih poena; meč je duboko bio u četvrtoj deonici a na semaforu diode nisu „iscrtavale“ „magičnih“ 49 poena na strani gostiju, koji su za svo vreme staža u najelitnijem rangu istorijski minimum uokvirili na konačnih 48 poena.

Na nekih 180 sekundi pre isteka 40. minuta na centralnom semaforu odnos ubačenih poena pokazivao je razliku od čak plus 38 u korist domaćina, međutim u Feneru su mogli makar malo da odahnu jer je rezultat 87:49 bio dokaz da aktuelna generacija neće biti zapamćena kao najneefikasnija ikada.

Bilo je potrebno do kraja utakmice „odbraniti“ poraz manji od 43 poena i bez obzira na to što je Smits, pokretljivi centar Barselone, morao da ubaci koš na samom kraju meča, Fener se ipak zaledio na „prihvatljivih“ minus 42.

– U Barseloni je igrala samo jedna ekipa; samo se jedan tim uopšte pojavio na parketu. Hoću da čestitam treneru Jasikevičijusu i njegovom timu na uspehu. Dobili smo dobru lekciju koja nas tera da idemo napred i radimo daleko više i još bolje. Nije nikakva tajna da je sastav Barselone formiran da ove sezone osvoji Evroligu. Imaju potencijal, dubinu, širok roster i kvalitetan miks mladih i iskusnih igrača. Krasi ih, takođe, odličan balans tako da sam uverenja da zaista mogu da dođu do same završnice – bilie su impresije trenera Kokoškova posle poraza u Barseloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari