Derbi u senci Matićeve objave 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Kao što je to bivalo sa svim ostalim zemljama nastalim na ruševinama velike Jugoslavije tako je morao doći trenutak fudbalskog okršaja reprezentacija Srbije i Crne Gore.

I došao je u Ligi nacija, novopokrenutom takmičenju UEFA, gde će reprezentacije dveju država danas na stadionu u Podgorici, prvi put od razlaza 2006. godine, probati da odmaknu jedna drugoj u borbi za prvo mesto u Grupi 4 C divizije. Odnosno naprave korak više ka plasmanu u viši rang LN, zamišljene kao alternativne kvalifikacije za sledeće Evropsko prvenstvo.

Da rastanak nije bio bolan i svađalački to bi bio samo jedan meč više, ovako mu na obe strane posebno daju na važnosti, uz potrebu i jednih i drugih da se baš na travnatom terenu pokažu većima nego što jesu, naročito u odnosu na prve komšije. Istina, to čine navijači i mediji, odnosno javnost a ne selektori LJubiša Tumbaković i Mladen Krstajić i fudbaleri, pri čemu su mnogi od njih rođeni, igrali su ili još igraju u Srbiji, a vežu ih i zajedničke klupske epizode ili odrastanje u mlađim selekcijama nekadašnje državne zajednice.

– Ranije smo govorili da smo želeli da igramo protiv Srbije prijateljski meč, ali nas je spojio žreb za Ligu nacija. Tako da se ovaj meč „igra već nekoliko meseci“. Nema specijalnih detalja, a motiv je poseban samo zato što je naš protivnik bio učesnik Svetskog prvenstva – poručio je iz Podgorice strateg „sokolova“ LJubiša Tumbaković, ne želeći da pred prvi duel sa njegovim nekadašnjim igračem iz Partizana, a sada kolegom Mladenom Krstajićem, komentariše poremećene odnose u svlačionici „orlova“.

– Kod nas je atmosfera dobra, a kod njih? Ne znam, možda je više medijski to sve napumpano, jer bili smo zajedno četiri dana u Londonu na samitu trenera, izgledalo je sve da je super – tvrdi iskusniji od selektora.

I Antonio Rukavina je pitan za tumačenje Instagram objave (ne)opravdano odsutnog zamenika kapitena Nemanje Matića, ali ni desni bek našeg tima nije znao da kaže na koga ili na šta je vezista Mančester junajteda mislio kada je napisao da će ga Srbija „opet izdati“.

– Može svašta da se napiše a da ne misliš baš kao što mnogi misle. Možda ima nešto što mi ne znamo – zadržao se na tome defanzivac Astane, a onda posvetio dvoboju za nove bodove, posle septembarskih tri iz utakmica sa Litvanijom (1:0) i Rumunijom (2:2).

– Protiv Crne Gore je možda i više od fudbala, ali igrali smo slične utakmice i imamo takva iskustva. Naravno, ne bih ovaj meč upoređivao sa duelima sa Hrvatskom ili Albanijom, to je bilo politički na višem nivou. Fudbalski će biti više od igre, možda više grubosti, ali spremni smo na sve. Imaju dobru ekipu i igrače koji su mogli da igraju sa nama – smatra Rukavina.

Crnogorski tim biće hendikepiran izostankom jednog od nosećih stubova odbrane madridskog Atletika – Stefana Savića, dok su u srpskoj selekciji povrede sa spiska izbrisale kapitena i standardnog levog beka Aleksandra Kolarova, Nemanju Matića (ako je to u pitanju), jednog od stalnijih startera na sredini terena Adema LJajića i Zvezdinog prvotimca Nenada Krstičića.

– Ko god da je na terenu, Saša Lukić, ja ili bilo drugi spreman je da preuzme rizik i donese pobedu Srbiji. Očekujem da nas Crna Gora „čeka“ i igra na kontre, imaju brze igrače za to. Dobro nas poznaju, ali mislim da je kvalitet na našoj strani – optimista je vezista Hetafea Nemanja Maksimović.

Raspored i tabela

1. Crna Gora 2 1 1 0 2:0 4

2. Srbija 2 1 1 0 3:2 4

3. Rumunija 2 0 2 0 2:2 2

4. Litvanija 2 0 0 2 0:3 0

Treće kolo (danas): Crna Gora – Srbija (20.45), Litvanija – Rumunija (20.45)

Skor sa republikama eks SFRJ

Srbija – Hrvatska 1 poraz, 1 remi

Srbija – Makedonija 1 pobeda, 1 poraz

Srbija – Slovenija 1 poraz, 1 remi

* Pod okriljem SRJ i SiCG naša zemlja odigrala je još 9 mečeva sa eks „braćom“ (između ostalih i sa BiH), uz skor od 3 pobede i 6 remija.

Đurđevac: Puna podrška policije

– Bezbednost je na prvom mestu, a raduje spremnost policije da pruži maksimalnu podršku FSCG u organizaciji. Sve drugo ćemo dovesti u red, osim naravno kapaciteta stadiona, koji je nedovoljan za utakmicu ovakvog značaja – rekao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđevac, a spremnost organizatora potvrdio je i komesar FSCG zadužen a bezbednost Dragan Sekulić.

– Crnogorska policija je formirala poseban štab za ovu utakmicu i to daje garancije da će proteći u najboljem redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari