Digitroni rade u Grupi C 1Foto: EPA-EFE/ Dean Mouhtaropoulous POOL

Holanđani potpuno bezbrižno dočekuju poslednje kolo grupne faze, pripremajući se za osminu finala.

Severna Makedonija biće im rival po meri za uigravanje taktičkih finesa, možda i davanje prilika momcima koji nisu u gro planu, a svakako poseduju zavidan kvalitet.

Uvodne dve pobede „lala“ nad Ukrajinom i Austrijom faktički su ove dve selekcije dovele u poziciju da u međusobnom susretu u poslednjem kolu Grupe C, remijem mogu osigurati prolaz u eliminacionu fazu.

Makedonci imaju prava da se nadaju podvigu protiv Holanđana, međutim snove o plasmanu u osminu finala Ukrajina i Austrija mogle bi da im svedu na surovu realnost, jednim prijateljskim remijem.

Poznato je da je UEFA netolerantna na svaki vid mogućeg rezultatskog dogovora.

S tim u vezi, duel Ukrajinaca i Austrijanaca zakazanog za ponedeljak od 18 časova, biće posebno akcentovan, iako će se igrati u istom terminu kad i meč između Holandije i Severne Makedonije.

Krajnje rutinski, Holanđani su nadigrali Austrijance u drugom kolu.

Sabicer i saigrači delovali su potpuno nemoćno, načinom igre odudarali su od selekcije koja je tokom kvalifikacija delovala kao sposobna da na kontinentalnom šampionatu napravi konkretniji rezultatski iskorak.

– Samozadovoljstvo može biti izuzetno opasno. U poziciji smo da obezbedimo prvo mesto u grupi pred osminu finala i svakako ćemo težiti ka tome. Nakon uvodne dve pobede, postoji realna opasnost da mentalno opuštenije pristupimo poslednjem susretu, skinemo papučicu sa gasa, što ne bi smelo da nam se desi. Verujem da smo skladna grupa koja konstantno teži maksimalnim rezultatima – istakao je Žoržinjo Vajnaldum, kapiten Holandije i od skora fudbaler PSŽ.

Austrijanci su ogorčeni prikazanim protiv Holandije.

Ugledniji mediji nedvosmisleno su kritični prema kapitenu Alabi, koji je skrivio penal za vođstvo protivnika i pritom je sve vreme delovao nesigurno kao levi štoper u tandemu sa Dragovićem.

Zaista je čudno da igrača izuzetnih tehničkih sposobnosti selektor Foda nije iskoristio na nekom, po kreaciju uticajnijem mestu, tipa zadnjeg veznog ili levog beka, izrazitih ofanzivnih karakteristika.

Austrijanci i Ukrajinci trebalo bi da budu zahvalni jer ih je žreb spojio sa Makedoncima, objektivno gledano, jednom od najslabijih selekcija na šampionatu.

Obe reprezentacije zabeležile su pobede i tako došle u poziciju da u poslednjem kolu remijem obezbede plasman u osminu finala.

Holanđanima je veoma bitno i to da je na 66. reprezentativnom nastupu, Memfis Depaj postigao 49. gol.

Motivaciju je pronašao i u činjenici da će karijeru nastaviti u Barseloni, u kojoj će saigrač biti sa Frenkijem De Jongom, koji sa Vajnaldumom u reprezentaciji čini pouzdan tandem na sredini terena.

Ofanzivni bek PSV, Denzel Damfris, oduševio je u prva dva susreta, ne smao konstantnim ubacivanjima i centaršutevima već i realizacijom.

Postigao je dva gola i u oba navrata sjajno ispratio akcije saigrača. Roma će imati velikih problema da po okončanju šampionata pobedi konkurenciju koja je svakim danom sve veća, s obzirom na to da su u Evropi bekovi ofanzivnih karakteristika deficitarni kadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari