Đoković čeka zemljake 1

Posle mesec i po dana odsustvovanja sa terena, najbolji teniser sveta Novak Đoković vratiće se borbu za ATP bodove u drugom kolu Mastersa u Šangaju, gde će mu protivnik biti bolji iz duela Alberta Ramosa Vinolasa (Španija) i Fabija Fonjinija (Italija).

Kao godinama najbolje rangirani reket sveta Novak i u ovom izdanju turnira na Dalekom istoku ima status prvog nosioca, pa je oslobođen obaveza na startu, a ako opravda ulogu favorita na prvom nastupu, odnosno pokaže da su problemi sa zglobom, formom i ramenom prošlost, već u trećem kolu na crtu bi mogli da mu stanu opasni Dimitrov, Gaske ili Karlović, kasnije Kirjos ili Berdih, onda Nadal, Conga, Čilić.. No, najpre da preskoči prvu prepreku u gradu, gde je osvajao titule 2012, 2013. i 2015. godine.

Janko Tipsarević i Viktor Troicki moraju ranije da krenu. Prvi se već plasirao u drugo kolo, pošto je juče savladao Nemca Filipa Kolšrajbera – 2:0 (6:2, 6:4). Do četvrte pobede u šestom međusobnom susretu Tipsarević je stigao za samo 79 minuta igre, pošto je u oba seta na vreme oduzimao gemove na servis rivala i onda rutinski dizao prednost, potvrdivši dobru formu sa turneje u Kini. Naredni rival biće mu bolji iz meča između Francuza Žoa-Vilfreda Conge i Nemca Florijana Majera. Troicki danas ulazi u „ring“ i to protiv tenisera koji će doći iz kvalifikacionog dela, dok bi u slučaju trijumfa već u drugoj rundi mogao da naleti na nekadašnjeg „broja jedan“ Rafaela Nadala. Naš predstavnik nije nijednom „tukao“ Španca u pet dosadašnjih susreta, s tim što su u poslednjih šest godina samo jednom sastali i to u finalu Štutgarta 2015, kada je Nadal slavio rezultatom 7:6, 6:3.

Očekivali smo i Dušana Lajovića u glavnom žrebu, ali naš četvrti takmičar u singlu nije uspeo da izgura kvalifikacije. Poklekao je u poslednjoj bici za plasman u najjaču konkurenciju, bez kojeg ga je ostavio Južnoafrikanac Kajl Edmund i to u tri seta (4:6, 6:2, 3:6).

Inače, Masters u Šangaju igra se za nagradni fond od 5.452.985 dolara, a od tenisera iz Top 10 neće se pojaviti Švajcarac Rodžer Federer, koji je još posle Vimbldona odlučio da završi sezonu i proba da se u potpunosti oporavi od februarske operacije kolena, kao ni Japanac Kei Nišikori i Austrijanac Dominik Tim, jer su ove nedelje doživeli lakše povrede na turnirima u Tokiju, odnosno Pekingu.

Pobeda Zimonjića i Conge

Nenad Zimonjić i njegov partner u dublu Francuz Žo Vilfred Conga plasirali su se u osminu finala Mastersa u Šangaju, pošto su pobedili Amerikance Sema Kverija i Stiva Džonsona u dva seta (6:4, 6:4). U osmini finala igraće protiv petih nosilaca Južnoafrikanca Ravena Klasena i Amerikanca Radživa Rama, koji su juče izgubili finale turnira u Tokiju  četvrtfinalnom meču Dejvis kupa.

Marej osvajač Pekinga’]

Endi Merej u Šangaj stiže sa šampionskim oreolom iz Pekinga, pošto je u finalu turnira u kineskoj prestonici juče savladao Bugarina Grigora Dimitrova – 2:0. Škot je prvi set dobio bez većih problema (6:4), dok je u drugom slavio tek posle taj brejka (7:6). Kako god, nastavio je poteru za Novakom Đokovićem, odnosno prvim mestom na ATP listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari