Đoković "maratonom" najavio trijumf Troickog 1Foto FoNet

Muška teniska reprezentacija Srbije dočekaće selekciju Velike Britanije u četvrtfinalu Dejvis kupa nakon što su Novak Đoković i Viktor Troicki uspeli da u nedelju preokrenu protiv Kazahstana i donesu trijumf u prvom kolu Svetske grupe od 3:2. Nema sumnje da će meč od 15. do 17. jula biti prava poslastica za ljubitelje „belog sporta“ jer će srpska publika, ukoliko sve bude u redu, nepunih nedelju dana posle finala Vimbldona uživo gledati duel dvojice najboljih igrača sveta Novaka Đokovića i Endija Mareja, najverovatnije na otvorenom zdanju stadiona na Tašmajdanu.

Upravo je prvi reket planete uspeo da posle petočasovnog maratona slomi otpor Mihaila Kukuškina i to preokretom od 3:2 (6:7, 7:6, 4:6, 6:3, 6:2) i donese izjednačenje sastavu Bogdana Obradovića, a onda je Troicki još jednom imao ulogu heroja i očekivano lako izašao na kraj sa skoro 200 pozicija lošije plasiranim Aleksanderom Nedovjesovim (6:2, 6:3, 6:4).

Upravo je Đokovićev i Kukuškinov duel doneo najviše uzbuđenja s obzirom da je Kazahstanac odigrao jedan od najboljih mečeva u karijeri, a naš teniser jednu od najslabijih partija poslednjih pet-šest godina. Novaka tokom celog meča nije slušao servis zbog čega je napravio za njega nezapamćen dvocifreni broj duplih grešaka iz početnog udarca, što je gost obilato koristio. Igrao je Kukuškin agresivno i znatno bolje od onog što se očekivalo od 79. na ATP listi. Udarao je Mihail svaku lopticu sa puno odlučnosti i bez brige gde će završiti, a završavale su precizno do te mere da Novak nije znao šta da radi. Zato ne čudi da su dva tajbrejka rešila prva dva seta, a taman kada se učinilo da će Đoković od 0:1 doći do 2:1 Kukuškin je bio taj koji je uspeo da povrati ispušteno vodstvo sa brejkom viška i reši treću deonicu u svoju korist (6:4). Tek to kao da je potpuno razbudilo Novaka koji je konačno nametnuo svoju kontrolu, poveo sa 4:2, a onda zasluženo odveo meč u peti set. Tu Kazahstanac nije imao šta da traži s obzirom da je Đoković demonstrirao veću fizičku snagu i mentalnu stabilnost pa je sa startnim brejkom konstantno bio u prednosti, da bi novim oduzetim servisom zadovoljio publiku i prebacio lopticu u dvorište Troickog posle iscrpljujućih pet sati borbe.

– Meč je bio izuzetno težak. Da nije bilo publike, ne znam kako bi se završilo, podržavali su me i vraćali u život. Srčano su me bodrili, glava i srce su hteli do kraja, a telo mi je davalo znake da stanem. Zato sam prezadovoljan ishodom, s obzirom na to da sam posle trećeg seta bio na rubu završetka. I da je Kukuškin pobedio ne bi bilo nezasluženo jer je posle tri seta bio bolji od mene. Imate dana kada vam ne ide, a to nije samo do mene, već i do rivala koji je igrao odlično – istakao je Đoković posle svog meča, a pre nego što je Troicki izašao na teren i doneo pobedu.

Viktor je kao i u petak imao slabiju podršku publike od Novaka, iako ih je najbolji teniser sveta pozvao da ostanu u hali „Aleksandar Nikolić“ i u odlučujućem duelu, ali ga to ovaj put nije poremetilo. Troicki je u ranoj fazi prvog seta došao do brejka jer ga je loptica bolje slušala nego Nedovjesova, a kada je rivalu još jednom oduzeo servis bilo je na semaforu 6:2. Izgledalo je u drugom setu da će pobeda biti ekspresna jer je 23. igrač sveta uz dva brejka poveo sa 5:1, a onda malim opuštanjem vratio Kazahstanca psihički u duel. Ipak, i u trećem setu se pitao naš predstavnik, dok je Nedovjesov imao brejk loptu samo u trenutku pada je Viktor servirao za konačnu pobedu. Međutim, kada je i nju spasao bilo je jasno da će Srbija ugostiti branioce titule Britance sredinom jula.

– Možda je rezultatski izgledalo da sam lako dobio meč, ali je zapravo bio psihički jako težak, pogotovo posle onakvog Novakovog meča koji sam gledao na TV. Zato mu čestitam na neverovatnoj borbi i što je još jednom pokazao da je superheroj. Meni je drago što sam u ovim uslovima, koji mi ne odgovaraju, doneo Srbiji odlučujući poen. Osećao sam da moram da pobedim pred domaćom publikom koja je danas bila sjajna. Bio sam željan igre posle poraza i samo sam želeo da ispravim lošu situaciju. Verovao sam u sebe da mogu do pobede – bio je prezadovoljan Troicki posle meča.


Janko uz tim

– Mnogo mi nedostaje moja ekipa i ovo veličanstveno takmičenje. Bravo za moje momke!!!! Srbija – napisao je Janko Tipsarević na društvenim mrežama uz sliku aktuelnog Dejvis kup tima Srbije kojem nije mogao da pomogne zbog povrede koja ga već dugo drži van terena.

Obradović: Ponašanje publike odraz društva

– Mislim da je odlazak publike između Novakovog i Viktorovog meča tema za eksperte za socijalne pojave u društvu. Iz mog ugla, ovaj narod se umorio od rijaliti programa i raznog smeća, pa smo sada kontaminirani i mnogi ne mogu da prepoznaju prave vrednosti. Mi smo u velikom problemu, ako ljudi ne mogu da shvate da imaju priliku u svom gradu da gledaju prvog i 23. tenisera sveta i nekadašnjeg prvog u dublu – bio je još jednom razočaran selektor Srbije Bogdan Obradović zbog ponašanja navijača u hali „Aleksandar Nikolić“.

Kukuškin nezadovoljan domaćinstvom

 – Ometali su me srpski navijači, sudija im je mnogo dozvoljavao za razliku od kazahstanskih navijača. Sudija je bio na strani Srbije. Naljutilo me je i što je srpski tim pozvao policiju da odstrani naše navijače sa tribina. Može biti da je sudija pogrešio nekoliko puta, ali ovo je Dejvis kup – bio je neprimereno oštar Mihail Kukuškin posle neuspeha protiv prvog tenisera sveta na njegovom terenu, iako je na kraju priznao da je svojim greškama otišao u poraz od Đokovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari