Đoković: Smatram da sam favorit 1Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Sedmostruki vimbldonski šampion Novak Đoković ponovo je u polufinalu najprestižnijeg teniskog turnira. Stoga, smatra da je normalno da bude smatran favoritom za titulu.

– Pa… Ne želim da budem arogantan, ali naravno da smatram da sam favorit. Sudeći po rezultatima koje sam imao u karijeri ovde i u prethodna četiri Vimbldona, koja sam osvojio, a sada sam došao do polufinala još jednog. Da, sebe smatram favoritom – rekao je Đoković.

Meč protiv Rubljova bio je izuzetno kvalitetan.

– Visok kvalitet meča, obojica smo odigrali dosta dobro. Veoma snažno i precizno je igrao sa osnovne linije, posebno forhendom. Pritiskao me je čim bi dobijao priliku da uđe u teren i preuzme kontrolu relija, uglavnom forhendom, koji mu je najveće oružje. Odigrao je bolje završnicu prvog seta, ali sam uspeo da se regrupišem, brejkujem ga na početku drugog seta i mislim da je to bio ključ prebacivanja momentuma na moju stranu. On je imao šanse na kraju trećeg seta, imao sam i ja, ali sam na kraju veoma zadovoljan što sam premostio ovaj izazov. Mislim da je ovo najbolje njegove izdanje sa kojim sam se susreo na Grend slem mečevima sa njim. Drugačije je, ne može da se poredi igranje na Grend slemu i turniru iz serije 250. On je igrao najbolje što je ikada protiv mene na nekom Slemu. To se i očekuje od igrača kao što je on, koji veoma naporno radi i posvećen je ovom sportu, uvek želi da napreduje. Bez sumnje vidim napredak, mislim da je danas odigrao izuzetan tenis, pritiskao me je, bio je blizu osnovne linije, pokušavao je da me otera od osnovne linije, što je u nekim trenucima uspevao. Bila je to pasja borba, neki poeni su bili neverovatno iscrpljujući, pogotovo na kraju trećeg seta, kada je meč bio odlučen, da budem iskren. Najkvalitetniji tenis koji je Rubljov igrao protiv mene na grend slemovima.

Sledi Janik Siner.

– Uglavnom smo igrali u isto vreme. Gledao sam ga danas u prvom setu malo i on igra na veoma visokom nivou. Voli da igra na travi i brzim podlogama jer voli da bude agresivan i da kontroliše poen i sa bekhenda i forhenda. On baš jako udara lopticu i pokušava da bude taj koji diktira poene. Dobro poznajem njegovu igru. On je baš mlad, tako da očekujemo to da napreduje i to se dešava. Mislim da dosta bolje servira, što je dosta bitno na travi. On je veoma kompletan igrač, sada igra prvo polufinale Vimbldona. Obojica imamo dva dana da se oporavimo i jedva čekam taj izazov. Siguran sam da će biti veoma motivisan da pobedi, ali sam i ja.

Proklizavanje na travi?

– Teško je reći. Što više turnir prolazi, mi igrači se komfornije osećamo na travi. Siner i Alkaras vole da klizaju, tako da mislim da jednostavno vam bude komfornije da krenete da klizate. Na početku je trava klizavija i možda se malo plašite da to radite, pogotovo ako igrate pod krovom. Ja sam igrao tri od prva četiri meča pod krovom, a drago mi je da sam igrao bez krova danas. Na kraju dana ovo je turnir koji se igra na otvorenom. Mislim da nikada nisam ovoliko malo kao danas klizao po travi, ne znam doduše da li je to bilo svesno ili nesvesno. Nekada klizanje nije najbolja opcija na travi, a nekada jeste, sve zavisi od loptice i situacije. Ja mislim da je bolje udariti lopticu, napraviti par koraka i krenuti da se vraćate. I ja pokušavam to da unapredim. Služilo me je dobro, ali možda nije baš neophodno na travi to toliko raditi.

Da li je opušteniji sada nego pre dve godine kada si ovde jurio treći slem u godini.

– Drugačije su okolnosti. Pre dve godine nismo mogli da izađemo iz hotela, pa smo išli direktno na terene. Sada ostajem u kući zajedno sa svojom porodicom. Sada naravno više uživam i to se odražava na moju motivaciju i igru na terenu. Zasad je sve super, došli smo do polufinala, još par mečeva je ostalo. Idemo jedan izazov po trenutku i nadam se da ću imati priliku da igram za titulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari