Doužir i Ledej slomili žilavi Žalgiris, Kaminski začinio pobedu 1Photo by Srdjan Stevanovic

Košarkaši Partizana, negde i očekivano, na veoma težak način savladali su Žalgiris (81:72) i sada su ponovo na pozitivnom skoru u Evroligi.

Pokazao je litvanski velikan koliko ume da bude neugodan. Dolaskom Andree Trinkijerija, koji je večeras dočekan aplauzima u Beogradskoj arni, Žalgiris je defanzivno postao još agresivniji, a napadački konkretniji sa jasnijim balansom između linija.

Partizan je morao da krajnjim naporom, maksimalnom potrošnjom snage i demonstracijom umeća dođe do važnog trijumfa kojim se vratio na pozitivan skor (12-11).

Krucijalne role imali su Pi Džej Doužir (23p) i Zek Ledej (21p), pogotovo u prve tri četvrtine, u kojima je napadačka produkcija u mnogome zavisila od njihovog umeća.

Žalgiris je uspevao da kontinuirano bude u vođstvu, sve do pred sam kraj druge deonice.

Kinan Evans (25p) predstavljao je najveću enigmu za Partizanovu odbranu.

Amerikanac je imao sjajnih sekvenci, izvrstan je bio na klouzautu, lako je probijao prvu liniju odbrane, a pritom ga je odlično služio i šut sa distance.

Nekadašnji košarkaš Igokee bio je glavni inicijator i kreator kontinuiranog vođstva gostiju u većem delu uvodnih 20 minuta.

Da nije bilo Doužira, koji je od prvih 18 poena crno-belih ubacio čak 15, Partizan bi imao znatno više problema.

Nekadašnji saigrač Nikole Jokića pokazao je još jednom na delu koliko je odličan individualac i u kojoj meri dobro kontroliše ritam utakmice.

Sa poludistance je bio gotovo nepogrešiv, kad god je odbrana kasnila sa postavljanjem ili je protok lopte bio dobar pogađao je za tri poena i time je davao na samopouzdanju saigračima.

Veliku pomoć imao je od Zeka Ledeja. Zbog njegove igre na niskom postu Partizan je imao nepohodan balans u napadu, međutim u odbrani nikako nije uspevao da iskontroliše Evansa.

Pantera u košgeterskom smislu nigde nije bilo, a sama ideja trenera Obradovića da sa Smailagićem počne na tri kako bi isparirao Ulanovasu, ispostavila se plodonosnom.

Imao je domaćin i sreće jer su gosti u periodu kada su vodili sa devet poena (13:22) promašivali iz izgrađenih pozicija, međutim kada je Ledej kontinuirano počeo da koristi svoje telo na niskom postu razlika je bivala sve manja u korist Žalgirisa.

Jedino je Evans ostajao enigma, ali su crno-beli boljom odbranom u značajnoj meri usporili protok lopte rivala.

Sledstveno tome, pred polazak na veliki odmor Partizan je prvi put poveo na meču.

Samo četiri asistencije i isto toliko poena iz kontre bili su pokazatelj koliko je Partizan imao problema u uvodnih 20 minuta.

Ništa se bitnije nije promenilo ni u trećoj deonici. Evans je simultankom gazio senku Pantera i saigrača.

Dekoncentrisanost nije nastupila ni kada je Ledej iz „popa“ pogodio za tri poena, a razlika porasla na maksimalnih 55:47.

Evans je momentalmno sa dve trojke riternirao, a potom je neizvesnost „dosolio“ i Giedraitis.

Iako opterećen faulovima, Kaminski je startovao u poslednjoj deonici, što će se ispostaviti kao sjajna odluka trenera Obradovića.

Indisponiran u poslednje vreme, Amerikanac srpskih korena pokazao je da i te kako može biti koristan pod protivničkim košem. Sa šest vezanih poena inicirao je novu veću razliku koja je postala dvocifrena kada je ubacio još dva poena (71:61).

Negde u poslednjih pet minuta, Partizan je defanzivno zaigrao neuporedivo agresivnije i konretnije. Zatvorio je rekt, iskontrolisao skok i naterao rivala da u drugom poluvremenu ubaci tek 29 poena, a samo 13 u poslednjoj deonici.

Crno-beli su došli do trijumfa ubacivši tek četiri trojke (25%), nijednu u četvrtom kvartalu, uz samo devet timskih asistencija na 14 izgubljenih lopti.

Imao je Partizan i daleko manje poseda u odnosu na goste (svega 47) ali je bolje kontrolisao ritam, onemogućivši rivalu da u poslednjem kvartalu ostvari bilo kakvu prednost u mis-meč situacijama.

Frenetičnom podrškom navijača još jednom je materijalizovao važan faktor, a sa tribina je dobio jasnu poruku u stihu „Hoćemo pobedu, pobedu u derbiju“ (abaligaški derbi je u nedelju, na terenu Crvene zvezde).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari