Dvojac može da profitira od američke rampe Đokoviću 1EPA-EFE/Frabeland Charles Mallari

Neučestvovanje prvog reketa sveta na Mastersima u SAD, ovog meseca, znači šansu za Karlosa Alkaraza i Stefanosa Cicipasa.

Novak Đoković se posle osvajanja 10. Otvorenog prvenstva Australije vratio na vrh ATP liste u singu, a nedavno je „prešišao“ i apsolutnu rekorderku Štefi Graf u broju nedelja na vrhu.

Posle jutrošnjeg resetovanja poretka započeo je 379. nedelju iznad kompletne konkurencije i nastavio da komplikuje domaći zadatak budućim generacijama, ali sada bi opet da ostane bez trona.

Vlasnik 22 grend slem šampionska naslova, posle polufinala u Dubaiju i 180 bodova sa tog turnira klase 500 ima 7.160 bodova, ali mu Španac (6.780) i Grk opasno dišu za vratom (5.805).

S obzirom na to da Srbin zbog odluke vlasti Sjedinjenih Američkih Država da mu nedaju medicinsko izuzeće, kao strancu nevakcinisanom protiv korona virusa, Alkaraz i Cicipas mogu da ga svrgnu.

Alkaras u Indijan Velsu brani polufinale i 360 bodova, pa će u slučaju trijumfa u finalu dobiti 640 bodova i 20. marta se vratiti na prvo mesto. S tim što mu je potrebna titula i iz Majamija da tu ostane.

Cicipas, pak, u Indijan Velsu brani svega 45 poena, a u Majamiju malo više (90). Da bi stigao do vrha ATP liste potrebno mu je da osvoji obe titule. Druga opcija za istu stvar jesu dva američka finala, ali samo pod uslovom da eventualne poraze u njima ne doživi od vunderkinda sa Pirineja.

Đokoviću, na drugoj strani, ostaje da se nada da će pomenuta zabrana biti ukinuta do Otvorenog prvenstva SAD (28. avgust – 10. septembar), jer bi onda mogao da nastavi da juri rekord u broju grend slem pobedničkih trofeja.

Pre toga će šansu da pobegne večitom rivalu Rafaelu Nadalu imati na Rolan Garosu (28. maj – 11. jun) i Vimbldonu (3 – 16. jul).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari