Novak Djokovicfoto EPA-EFE/James Ross

ATP Masters turneja 1000 je serija od devet turnira, koja je po rangu odmah iza četiri gren slema (Australijan open, Rolan Garos, Vimbldon, US open) i ATP finalnog turnira koji se tradicionalno igra kao poslednji u sezoni.

Seriju čine sledeći turniri: Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Madrid, Rim, Montreal/Toronto, Sinsinati, Šangaj, Pariz.

Pobednik turnira u pojedinačnoj konkurenciji osvaja 1000 bodova za ATP listu.

Krajem avgusta 2007. godine, ATP je najavio drastične promene u seriji. Naime, od 2009. godine, serija se zvala „Masters 1000“, a „1000“ označava broj bodova koji je moguće osvojiti na ovom turniru. Turnir u Hamburgu je izgubio status Masters turnira, ali se tu i dalje održava redovan ATP turnir (ATP 500 serije). Masters u Madridu se igra u maju na šljaci. Novi turnir u Šangaju je zamenio Hamburg masters i preuzeo termin u oktobru i tvrdu podlogu koju je ranije imao Madrid masters.

Novak Đoković je osvojio u dosadašnjoj karijeri 38 titula.

Đoković je do sada osvajao pet puta Indijan Vels, šest puta Majami, dva puta Monte Karlo, šest puta Rim, četiri puta u Kanadi, dva puta Sinsinati, šest puta Pariz, tri puta Madrid i četiri puta Šangaj. Drugi na večnoj listi je Rafael Nadal sa 36 osvojenih Masters titula, ali Španac nikada nije podizao trofej namenjen najboljem igraču na turniru u Parizu, Majamiju i Šangaju.

Novak Đoković je prvi teniser koji je osvojio svih devet turnira iz ove ATP serije, tzv. Zlatni Masters. To je učinio trijumfom nad Švajcarcem Rodžerom Federerom, 6-4, 6-4, u finalu Sinsinatija 13. avgusta 2018. godine.

Uz to Đoković je postavio rekorde vezane za turnire iz Masters serije koji neće u skorije vreme biti srušeni.

Srpski as je najmlađi teniser – osvajač titule u Majamiju (2007. godine, kada je imao 19 godina i 316 dana).

On je najmlađi teniser koji je pobedio trojicu prvoplasiranih na ATP listi na istom turniru (Kanada, 2007. godina).

Pobedom u finalu Sinsinatija nad Milošem Raonićem rezultatom 1:6, 6:3, 6:4, Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je svaki Masters turnir osvojio barem dva puta.

Novak je postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji svih devet Masters turnira, tzv. Zlatni Masters.

Trijumfom nad Milošem Raonićem u finalu, Novak je postao prvi teniser u istoriji koji je osvojio pet trofeja u Indijan Velsu.

Novak je postao prvi teniser u istoriji kome je pošlo za rukom da osvoji uvodna tri Masters turnira u istoj kalendarskoj godini (Indijan Vels, Majami i Monte Karlo).

Đoković je mogao da ima i još bolju statistiku jer je u karijeri igrao ukupno u 56 finala Masters turnira, ali je doživeo i 18 poraza u njima.

Sedam puta je u finalima Mastersa od njega bivao bolji Nadal, pet puta Endi Mari, tri puta Rodžer Federer, a po jednom Karen Hačanov, Aleksandar Zverev i Holger Rune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari