Džaba vam novci, sinovci 1Foto: EPA-EFE/ JOSE COELHO

Ko zna koliko ste puta besno pomislili ili izgovorili „para vrti gde burgija neće“, prateći jalove pokušaje srednjeg ili siromašnog fudbalskog staleža da se u konkurenciji bogataša dokopa titule klupskog prvaka Evrope…

… ali ova čudesna igra 11 na 11 ne bi bila toliko obožavana da stvari povremeno ne odu u „krivom“ smeru, pa prepotentne parajlije izvise za isplanirane trofeje, kao u popularnoj pesmi Đorđa Balaševića „Boža zvani pub „.

Da je ikada čuo hit srpskog kantautora šeik Mensur bin Zajed Al Nahjan sigurno bi se jutro posle Pirove pobede protiv Totenhema u revanš meču četvrtfinala Lige šampiona pronašao u stihu „džaba vam novci moji sinovci“, jer je upravljačka politika većinskog vlasnika kompanije „Siti futbol grup“ slika i prilika velike istine da se ne može baš sve kupiti novcem.

Ili barem ne lako i brzo kako zamišljaju oni što im preliva iz džepova, jer je biznismen iz Abu Dabija za 11 godina svog gazdovanja „građanima“ samo na dovođenje igrača potrošio oko milijardu i po evra, a da ovima to nije bilo dovoljno da prvi put u istoriji kluba uzmu pehar Lige šampiona. Jesu dve titule prvaka Engleske, četiri nacionalna Liga kupa i jedan tamošnji Komjuniti šild (Superkup) podigli rejting nebeskoplavih na Ostrvu, ali ne mogu biti dovoljna uteha čoveku čiji je san pokoravanje fudbalske Evrope.

– Promašili smo penal u prvom susretu, stvorili mnogo prilika, a na kraju su nas prolaza koštale greške za dva gola na ovom meču. Ali, igrali smo kako smo želeli, borili se do kraja. Sve što smo postigli u prethodne dve sezone je neverovatno… Žao mi je naših navijača, međutim, siguran sam da znaju da smo dali sve od sebe. Fudbal je nepredvidiv i nekada se dešavaju stvari kao ova – rekao je Mančesterov trener Žozep Gvardiola posle 4:3 u drugih i 0:1 u prvih 90 minuta borbe sa s(p)retnijim „pevcima“.

Samo, pitanje je da li će ga sporan gol LJorentea u regularnoj minutaži i poništen pogodak Sterlinga u nadoknadi vremena ludog revanša opravdati kod poslodavca, a ovaj ga ostaviti da vodi ekipu, na čije je selektiranje od dolaska španskog stručnjaka skrckano 600 miliona evra, od toga samo na potpise defanzivaca oko 300 miliona.

Čak i ako dobije domaću šampionsku trku sa Liverpulom nije isključeno da će morati da spakuje kofere, jer nije ispunio misiju, kao ni pre toga u Bajernu, pa još od rastanka sa Barselonom čeka na dizanje „ušatog pehara“. Da kasa bez dna nije garancija uspeha u LŠ znaju i oni što im na srcu leže Mančester junajted i Pari Sen Žermen, jer prvom ni prosečna vrednost igrača od 33,84 miliona evra nije bila dovoljna da u četvrtfinalnom dvomeču preskoči Barselonu, a drugom timu ni to što ima najskuplji fudbalski par na svetu Nejmar (222 miliona) – Mbape (180) nije bilo dovoljno da iskoristi mane ekipe iz crvenog dela Mančestera u rundi pre.

Ali, dok jednome ne smrkne drugome ne svane, pa su u Totenhemu burno proslavili uzbudljivu eliminaciju MJ i prvo polufinale u ovom formatu LŠ, jer se samo stariji navijači londonskog kluba sećaju 1/2 finala Evropskog kupa iz 1962. godine.

U međuvremenu su „pevci“ išli gore-dole, a tek ove sezone su im se vratila nemala ulaganja u transfere fudbalera (prosečna vrednost im je 33,42 miliona) i vera u Maurisia Poketina, koji je ovog puta umeo da amortizuje odsustvo prvog strelca tima povređenog Kejna.

– Više sam nego srećan i ponosan, sanjali smo da budemo u polufinalu i sada smo tu. Moji igrači su heroji. Neverovatno je biti u Ligi šampiona, pobediti Siti u četvrtfinalu… – blistao je šef Totenhemove struke posle infarkt završnice drugog susreta sa sitijevcima.

Jirgen Klop nije imao toliko stresa, jer se njegov Liverpul pitao za sve u oba duela sa Portom (2:0, 4;1), pa je čak mogao sebi da dozvoli taktičke varijacije na temu „pripreme za okršaj sa Barselonom“.

– Hvala bogu, pa ne moram već večeras da mislim o tome kako igrati protiv Mesija. I opet, hvala bogu što ću imati dovoljno noći da mislim o tome. Svi su probali i niko zapravo to nije uspeo… – izjavio je glagoljivi Nemac nakon potvrđenog plasmana u Top 4, koji će biti okršaj timova tržišne vrednosti od 835,50 miliona (Liverpul) i 1,18 milijardi evra (Barselona).

Termini polufinala

Totenhem – Ajaks 30. april

Ajaks – Totenhem 8. maj

Barselona – Liverpul 1. maj

Liverpul – Barselona 7. maj

Varanje VAR-a

Četvrtfinalne bitke Lige šampiona samo su još više „ušančile“ protivnike i zagovornike primene video tehnologije u svetu fudbala u njihovim dijametralno suprotnim stavovima o „veštačkoj“ podršci sudijama. Skoro svaki drugi gol je morao na naknadnu analizu, koje su neke ekipe bacale u očaj a druge dizale na sedmo nebo – najviše u revanšu Mančester sitija i Totenhema, a odbijanje lopte o ruku/kuk LJorentea, za treći gol „pevaca“, učinilo je još glasnijim kritičare VAR-a u tvrdnjama da i on može da vara ako pogreše ljudi zaduženi za njihovu primenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari