Engleska trojka plus Porto 1Foto: EPA-EFE/ NEIL HALL

Prvi mečevi četvrtfinala ovosezonske Lige šampiona pravi su praznik za ljubitelje ostrvskog, tačnije engleskog klupskog fudbala, jer će čak tri od četiri preostala predstavnika Premijer lige večeras krenuti u bitku za pretposlednju rundu elitnog takmičenja – Totenhem u svom Londonu protiv Mančester sitija, a Liverpul na njegovom „Enfildu“ sa portugalskim Portom.

U premijernom evropskom duelu „pevaca“ i „građana“, na evropskom „debiju“ novog i prelepog Totenhemovog stadiona, to je Mančester siti, jer je jednu poziciju i čak 16 bodova ispred rivala u nacionalnom prvenstvu, „tukao“ ga je u tri poslednja meča, od 3. februara nema PRL utakmicu bez osvajanja celog „plena“, trofejni trener Žozep Gvardiola ima dužu klupu, a njegovi izabranici igraju lepši fudbal.

Ekipa Maurisia Poketina ima čak četiri poraza i jedan remi u istom tom periodu, niti je efikasna (60/83 datih golova) niti je sigurna u defanzivi (34/21 primljenih pogodaka) kao što su „građani“, međutim, u suparničkom taboru ne potcenjuju njenu ubedljivost u dvomeču osmine finala sa Borusijom iz Dortmunda (1:0, 3:0). S druge strane, veći je pritisak na sitijevcima, posebno na njihovom treneru, jer španski stručnjak osvaja domaće trofeje, ali nikako da uzme i „ušati“ pehar, iako je uprava kluba u taj projekat uložila stotine miliona evra.

– Ako ne osvojimo trofej u Ligi šampiona, za koji smo radili tri sezone, sve će biti uzalud. Ne slažem se sa tim, ali ne mogu ništa drugo do da to prihvatim. Imam poštovanje za Totenhem, šta više mislim da su šanse za prolaz pola-pola – tvrdi Gvardiola, čiji tim je ove sezone već osvojio Liga kup, još je u igri za lovorike u FA kupu, a sa Liverpulom bije ljutu bitku za titulu prvaka Engleske.

Serija od 14 trijumfa u svim takmičenjima deluje zastrašujuće, ali Sparsi se nadaju da mogu prekinu taj niz.

– Odlično poznajemo Mančester siti i vidimo u kakvom su naletu u svim mogućim takmičenjima, ali učinićemo sve što je u našoj moći da prođemo dalje. Prvo da ostvarimo pozitivan rezultat pred našim navijačima. NJihova podrška i igranje na našem grandioznom stadionu, gde se već osećamo kao u staroj „kući“, daju nam posebnu energiju i snagu – objašnjava Bamidele Ali iz veznog reda domaćina.

Suprotno njima, Liverpul ima pet naslova klupskog vladara Evrope, a prošlog maja je bio akter finala Lige šampiona, pa uprava, navijači, igrači i trener crvenih Jirgen Klop računaju da je konačno došao trenutak da stanu tamo gde su stali 2005. godine u čuvenom okršaju sa Milanom u Istanbulu. Prošlogodišnjih 5:0 u 90 minuta osmine finala protiv istog rivala (drugih sat i po završeni su bez ijedne lopte u mrežama), višestruko bolji međusobni skor iz dalje prošlosti (Liverpul slavio u tri od sedam susreta, uz samo jedan poraz) i liderska pozicija u Premijer ligi (s dva boda više od „građana) samo pojačavaju taj utisak.

– Porto nije bio na mojoj listi želja. Moramo da se spremimo za njih. Neophodno je da se pokaže poštovanje prema rivalu, ko god to bio. Ne bih mogao da kažem da smo imali sreće na žrebu, jer nismo – uverava Klop, uz opasku da im dodatni motiv predstavlja saznanje da ih u eventualnom polufinalu čekaju Barselona ili Mančester junajted.

Porto je 2004. uzeo drugu od dve titule kontinentalnog šampiona, posle čega nije uspevao daleko da dogura u nokaut fazi, ali „šetnja“ kroz grupnu fazu ove LŠ i eliminacija Rome u prethodnom dvomeču nikome ne daju za pravo da ih olako shvati, a kamoli unapred otpiše.

– Do sada sam u karijeri osvojio tri Lige šampiona. Ove sezone želim četvrtu. Znamo da imamo veoma težak zadatak, protiv jakog tima koji igra u stilu svog trenera – jasan je Portov defanzivac Pepe, pre toga čitavu deceniju stalni član zadnje linije madridskog Reala.

Četvrtfinale LŠ

utorak

Totenhem – Mančester siti 21.00

Liverpul – Porto 21.00

sreda

Mančester junajted – Barselona 21.00

Ajaks – Juventus 21.00

* Revanši su 16. i 17. aprila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari