Evrokup prejak za Partizan 1Foto: STARSPORT

Polje na kojem je EKA demonstrirala organizacionu i finansijsku supremaciju – Evrokup startovaće večeras duelom između Ulma i Tofaša.

Povratkom predstavnika Italije, Francuske i Turske vraćen je format sa 24 tima, u odnosu na prošlosezonski od 20 učesnika; ekipe su podeljene u četiri grupe, a po četiri najbolje plasiraće se u Top 16, koji će zadržati grupnu formu sa četiri tima, od kojih će po dve prvoplasirane obezbediti prolaz u četvrtfinale. EKA je oprostila Partizanu prošlosezonsku „izdaju“ i učešće u FIBA Ligi šampiona, dozvolivši crno-belima da se vrate u takmičenje, koje je zapravo mlađi brat Evrolige. Šampion će obezbediti prohodnost u najelitnije takmičenje u sezoni 2018/19, a utisak je da će se prvak tražiti među predstavnicima Španije, Rusije i Turske.

U proteklih osam godina titule su osvajale ekipe iz Španije i Rusije, osim 2016. kada je Galatasaraj napravio svojevrsno iznenađenje. Lokomotiva Kubanj, šampion iz 2013, oformio je izuzetno kvalitetan sastav, sa čak osmoricom novajlija i prema početnim predviđanjima prvi je favorit, pored UNIKS-a, Galatasaraja, Darušafake, Bajerna, Gran Kanarije.

U izuzetno jakoj konkurenciji za radikalno promenjen sastav Partizana, na čelu sa novim trenerom Miroslavom Nikolićem, uspeh bi predstavljala svaka pobeda u gostima i eventualni prolaz u drugu fazu. Crno-beli su se vratili u Evrokup, nakon jednosezonskog izleta u FIBA Ligi šampiona, a poslednji nastup u pomenutom takmičenju u sezoni 2014/15 maltene su izbrisali iz klupskog almanaha, nakon rane eliminacije u prvom delu posle skora 3/7. Umeli su crno-beli, u ne tako dalekoj prošlosti, da potcenjivački percipiraju učešće u Evrokupu, dok im danas drugo po kvalitetu takmičenje u Evropi deluje kao NBA liga. Partizan je u grupi sa Lokomotivom Kubanj, Lijetuvosom, Bilbaom, Albom i Limožom i za eventualni prolaz trebalo bi da već u sredu pronađe način kako da trijumfuje u Berlinu. Aito Reneses, jedan od najboljih španskih stručnjaka, došao je letos u prestonicu Nemačke kako bi napravio korenite promene u posrnulom gigantu. Angažovao je neke izuzetno talentovane igrače poput Stefana Pena (na pozajmici iz Barselone), odnosno 215 centimetara visokog 18-godišnjeg Hrvata Krešimira Nikića. Starosedeoci Pejton Siva (šampion NCAA sa Lujvilom 2013), Nils Gifi i Akim Vargas i dalje su nosioci igre, međutim Reneses puno očekuje od američkog centra 216 centimetara visokog Denisa Kliforda, iskusnog Luke Sikme, odličnog šutera Spensera Baterfilda (povređen), odnosno Jošike Seibua. Ferdinand Zilka, uz pomenute Pena, Nikića i još jednog Srbina Radosavljevića, predstavlja zalog za budućnost, ali i potencijal koji bi mogao da zaintrigira konkurenciju u Evrokupu.

Lokomotiva je apsolutni favorit u Grupi C i već viđeni učesnik same završnice. Trener Saša Obradović je iz prošlosezonskog sastava od stranaca zadržao samo Mardija Kolinsa i Rajana Brohofa, doveo je osmoricu novih igrača i sa trojicom ruskih reprezentativaca (Jevgeni Baburin, Vladimir Ivlev i Dmitri Hvostov) na raspolaganju ima zaista respektabilan tim.

– Naš cilj je da se osvajanjem Evrokupa ili plasmanom u finale VTB lige vratimo u Evroligu. Videćemo koliko smo sposobni za to – nedvosmislena je poruka trenera Obradovića pred početak Evrokupa. Dvostruki osvajač Evrokupa, Lijetuvos je tokom letnje pauze promenio gotovo kompletan igrački kadar. Trener Rimas Kurtinaitis doveo je dvocifren broj igrača i imaće sedmoricu inostranih košarkaša, među kojima čak šestoricu Amerikanaca, od kojih su posebno zanimljivi bek Kris Kramer i krilni centar Robert Karter. Bilbao ima bogato iskustvo igranja u Evrokupu, dva puta je bio polufinalista (2009. i 2010) i jednom finalista (2013). Sinonim za tim iz Baskije su veterani, 38-godišnji Španac Aleks Mumbru i 34-godišnji Belgijanac Aksel Ervel. U redovima Baskijaca igraju i dvojica Srba: Dejan Todorović i Vasilije Vučetić, a poseban doprinos očekuje se ove sezone od Todorovića, odličnog atlete, koji je u konstantnom vidokrugu selektora Aleksandra Đorđevića. Limož je možda i najveća nepoznanica. Nakon rastanka sa Duškom Vujoševićem, uprava je rešila da promeni kadrovsku politiku, pa je zadržan samo Frejus Zerba, koji je u klubu već šest godina. Najzvučnije ime u timu je 30-godišnji bek Džoš Karter, nekadašnji igrač Montepaskija, Pinar Karšijake, Sasarija…

Budućnost i Cedevita, uz Partizan, predstavljaće region u Evrokupu. Podgoričani su u strahovitoj grupi (Galatasaraj, Hapoel Jerusalim, Bajern, Ređo Emilija), a najmanje poznato ime – litvanski Lietkabelis trenutno je apsolutni hit domaćeg prvenstva s perfektnih 6-0. Ekipu predvode braća Lavrinovič, Jasaitis, Juskevičijus, kao i Letonac Peineris. Zagrepčani su u grupi sa UNIKS i Darušafakom i možda se mogu nadati prolasku u Top 16.

Crno-beli u pregovorima sa Samjuelsom

Partizan na sve načine pokušava da reši problem startnog centra. U reketu crno-belih duva sa svih strana, međutim pitanje je da li je Samardo Samjuels idealno rešenje za problem branjenja protivničkog centralnog pika. Srpski velikan u pregovorima je sa 28-godišnjim Jamajkancem, koji je u Evropi poznat po korpulenciji (206 cm, 118kg), dobroj igri na niskom postu, ali i nešto slabijoj defanzivi. Samjuels je posle dve godine na poznatom univerzitetu Lujvil, tri sezone pokušavao, bezuspešno, da se nametne struci u Klivlend Kavalirsima. Nakon kraće epizode u Hapoelu iz Jerusalima, po dolasku na Stari kontinent, nametnuo se dobrim igrama u Milanu, ali je potpuno potonuo po prelasku u Barselonu 2015. Zaključno sa poslednjom epizodom u kineskom Jiangsu Dragonsu, odnosno Brindisiju, Samjuelsu su poslednje dve sezone „pojeli skakavci“, zbog čega bi mu eventualni prelazak u Partizan dobro došao u smislu igračke rekuperacije. On je trenutno sa ekipom Makabija iz Haife, koju je zajedno sa nekadašnjom NBA zvezdom DŽošom Smitom, pojačao samo za turneju po SAD. Makabi je prošle nedelje izgubio od Jute DŽez 78:117, uz sedam poena i četiri skoka robustnog Jamajkanca. Do kraja turneje ostalo je da se sastanu sa Indijanom i Portlandom.

Boris Dijao

Boris Dijao, sjajni krilni centar koloritne biografije, vratio se ovog leta u evropsku košarku posle 14 godina provedenih u NBA ligi. Osvajač šampionskog naslova sa San Antonijom 2014. biće u epicentru svake utakmice Pariz – Levaloa u Evrokupu. Dijao je bio razlog letošnjeg prelaska Klemena Prepeliča u pomenuti klub, pre nego što je vanserijski odigrao prvenstvo Evrope u dresu Slovenije (dogovorio transfer u Real na kraju sezone). Za Pariz – Levaloa igraće i poznati francuski veteran Florijan Pijetrus, a zanimljivo je i to da je Dijao jedan od vlasnika kluba iz prestonice Francuske.

FMP, Hemofarm i Zvezda

Evrokup su osvajali timovi iz pet zemalja, Španci su rekorderi sa šest titula, a poslednji šampion upravo je sa Pirineja – Unikaha. Valensija ima tri trofeja, Himki i Lijetuvos ritas po dva, dok je Krka jedini klub sa prostora bivše Jugoslavije koji može da se pohvali da je igrao finale. Slovenci su u premijernom izdanju, u sezoni 2002/03. u dvomeču poraženi od Valensije ukupnim rezultatom 158:154. Hemofarm je čak tri puta bio polufinalista – u sezonama 2004/05, 2005/06. i 2008/09. (fajnal-ejt), FMP iz Železnika je dva puta dogurao do četiri najbolja tima (2003/04. i 2006/07), dok su Crvena zvezda (2013/14) i Cedevita (2010/11, fajnal-for) stigli na korak do finala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari