F1: Pobeda Raikonena, Ferštapen ispred Hamiltona 1Foto: EPA-EFE/ LARRY W. SMITH

Vozač Ferarija Kimi Raikonen trijumfovao je na VN SAD voženoj u Ostinu u Teksasu i tako zadržao bar malu neizvesnost u borbi za šampionsku titulu.

Iza njega je kroz cilj prošao pilot Red Bula Maks Ferštapen, a treći je bio aktuelni šampion Luis Hamilton.

Ovo je prva pobeda za Kimija Raikonena posle više od pet godina, pošto je poslednji trijumf ostvario na VN Australije u martu 2013. godine.

Upravo se između Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela vodi borba oko šampionske titule kojoj je nesumnjivo mnogo bliži Britanac, a do nove titule ga je u Ostinu delilo jako malo, no isprečili su se Raikonen i Ferštapen, pa su samim tim i odložili „krunisanje“ Hamiltona po peti put do neke naredne prilike.

Sam start trke je obeležio Kimi Raikonen koji je sa druge pozicije samo prošao pored Hamiltona i već pre prve krivine zauzeo čelnu poziciju, a onda je ekipa Mercedesa povukla Hamiltona u boks na zamenu pneumatika za vreme virtuelnog bezbednosnog vozila koji je usledio zbog kvara na bolidu Danijela Rikarda koji je ostao na stazi, što će se kasnije pokazati kao loša odluka.

Kimi Raikonen je poveo trku, ali je onda on otišao u boks na zamenu guma, pa je prvu poziciju preuzeo Luis Hamilton, no na svežim pneumaticima Kimi Raikonen ga je brzo sustizao, te je Hamilton otišao na novu promenu pneumatika, no i nije mogao da pretekne vozače ispred sebe u poslednjih nekoliko krugova.

„Rat“ između dva boksa najboljih ekipa u Formuli 1 maestralno je iskoristio Maks Ferštapen koji je sa 18. pozicije došao do drugog mesta i taj plasman zadržao do samog kraja.

Sebastijan Fetel je krenuo sa petog mesta, a na početku trke je imao jedan kontakt sa Rikardom posle kog se okrenuo, pa je pao na 13. mesto, a na kraju je došao do četvrtog mesta, pošto je u poslednjem krugu pretekao Valterija Botasa.

Tri trke pre kraja Luis Hamilton ima 70 bodova prednosti nad Sebastijanom Fetelom, a prvu narednu priliku za novu titulu imaće u Meksiku za nedelju dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari