Federer odustao od Rima 1Foto: EPA-EFE/ ETTORE FERRARI

Rodžer Federer je prvo silno obradovao, pa jako razočarao organizatore Otvorenog prvenstva Italije u tenisu.

Samo nekoliko dana posle odluke da zbog potvrđenog dolaska najtrofejnijeg tenisera svih vremena podignu cene karata za aktuelno izdanje mastersa u Rimu gorko su se pokajali zbog tog poteza, jer je osvajač 101. titule (od čega 20 s grend slem prefiksom) zbog povrede odlučio da ne počinje meč četvrtfinala sa supertalentovanim Stefanosom Cicipasom.

Bez navođenja detalja povrede, organizatori su samo saopštili da je legendarni Švajcarac usled problema sa desnom nogom odustao od daljih nastupa, samim tim i od prilike da prvi put u karijeri postane rimski teniski imperator. Četiri puta je stizao od finala, ali ga je 2003. godine izgubio od Španca Feliksa Mantilje, pa 2006. bio prinuđen da čestita potonjem „kralju šljake“ Rafaelu Nadalu (Španija), onda od istog rivala doživeo poraz 2013. godine, da bi posle 24 meseca dobio „šamar“ i od četvorostrukog šampiona „Foro Italika“ Srbina Novaka Đokovića.

Ovih dana trebalo bi da saznamo da li je Federerova odluka više doneta iz predostrožnosti, zbog dodatnog vremena za oporavak do početka grend slema u Parizu (26. maj – 9. jun), ili je noga u tako lošem stanju da će biti primoran i da digne ruke od Rolan Garosa. Ono što je izvesno su novi ATP bodovi za mladog „lava“ iz Grčke i njegova duža priprema za polufinale, gde će mu s druge strane mreže biti bolji iz španskog derbija Nadal – Fernando Verdasko.

Iako su mnogi navijali za novi duel u epskoj istoriji okršaja Federera i Nadala, 37-godišnji Švajcarac je posle teškom mukom dobijenog meča sa Hrvatom Bornom Ćorićem, u duplom takmičarskom programu od četvrtka, tek četvrti put u dugoj karijeri bez ijednog odigranog poena „servirao“ pobedu protivniku, dok nikada u toku igre nije predao nijedan od 1.465 profesionalnih mečeva.

I Đoković je imao problema s povredama, ali je posle osvajanja Madrida došao zdrav, pravi i raspoložen u Rim, gde je kasno sinoć za prolaz u Top četiri i korak bliže petoj rimskoj tituli igrao protiv starog prijatelja i skoro pa redovne „mušterije“ iz Argentine Huana Martina del Potra (15:4 u pobedama). Novak se u italijanskoj prestonici četiri puta peo na tron (2008, 2011, 2014, 2015), a ove sezone je postavljen za prvog nosioca prestižnog turnira.

Odbrana Kirjosa

Pre povlačenja Federer je stigao da pokuša da odbrani neodbranjivo ponašanje večitog buntovnika bez (preteranog) razloga Nika Kirjosa, koji je nezadovoljan odlukom sudije u meču sa Kasperom Rudom napustio teren, a pre toga bacio stolicu na isti.

– Ne mislim da bi trebalo da bude suspendovan jer je otišao sa terena. Šta je uradio? Povredio je stolicu? Ne znam, to nije dovoljno za mene. Ne znam da li je na uslovnoj kazni zbog situacije iz Šangaja ili ne (napustio meč protiv Miše Zvereva, prim. aut). Ako je to slučaj, onda bi možda trebalo to proveriti – glasi čudan komentar čoveka koji važi za gospodina među sportistima, pogotovo što Kirjos stalno pravi gluposti na terenu i van njega, zbog čega je bivao na udaru i Saveza rodne Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari