Federer osvojio Vimbldon 1Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA/EPA

Rodžer Federer je došao do rekordne osme krune na Vimbldonu ubedljivom pobedom nad Marinom Čilićem sa 6:3, 6:1, 6:4, u svom 11. finalu.

Tako je prestigao Pita Samprasa i Vilijema Renšoa, koji su osvojili po sedam titula. Posao mu je olakšala Čilićeva povreda stopala, ali je ipak do kraja odigrao meč, koji je bio neizvestan samo u prvom setu. Federer je ujedno postao i najstariji osvajač prestižne titule jer u avgustu puni 36 godina.

Federer je osvojio prvi Vimbldon posle pet godina, a 19. grend slem u karijeri, te napredovao do treće pozicije na ATP listi, iza Endija Mareja i Rafaela Nadala, a ispred Novaka Đokovića i Stanislasa Vavrinke. Čilić je ostao na šestom mestu.

„Možda opet uzmem šest meseci pauze. Sjajan je osećaj svaki put kad se vratim. Volim ovaj turnir, vratio sam se i opet držim ovaj trofej. Ovo je magično. Previše. Verovanje da mogu da dostignem ovakve visine su bile ključne. Bilo je teško prethodnih godina, posle prošlog sam razmišljao da li ću uopšte opet da se vratim ovde, gubio sam od Novaka 2014. i 2015, ali sam verovao da mogu da se vratim i to se dogodilo. Nastaviću da verujem i opet ću da se vratim“, rekao je Švajcarac u suzama.
Marin Čilić se zahvalio svom timu i navijačima u Hrvatskoj kojima je sigurno bilo mnogo teško.

„Tokom cele karijere nikad se nisam predavao, razmišljao sam samo da dam sve od sebe, to je bilo sve što sam mogao da uradim. Imao sam divan put ovde, igrao najbolji tenis u životu. Dao sam sve od sebe, nadam se da ću se vratiti ovde i osvojiti trofej“, rekao je Čilić posle finala.
S. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari