Federerov post bez kraja 1Foto: RONALD WITTEK/EPA

Novak Đoković nije uspeo da odbrani trofej na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država i uveća ličnu kolekciju grend slem titula na 17 takvih vrednih primeraka, jer se u osmini finala „sapleo“ o svoje bolno rame i raspoloženog Stena Vavrinku, ali neće mu ni Rodžer Federer pobeći na +5 u toj borbi, pošto mu je Grigor Dimitrov spustio „rampu“ u četvrtfinalu – 2:3 (6:3, 4:6, 6:3, 4:6, 2:6).

Samo dva dana pošto je nesrećnom Belgijancu Davidu Gofanu prepustio samo četiri gema u tri seta, legendarni 38-godišnji Švajcarac nije „preživeo“ udarce, malo je reći, motivisanog Bugarina. Nesažaljivog na telesne probleme favorita.

– Bio mi je potreban tretman gornjeg dela leđa i vrata, u pauzi između četvrtog i petog seta. Da se malo opustim i vidim hoće li mi biti bolje. Međutim, ovo je Grigorov momenat, hajde da ne pričamo o mom telu – rekao je Federer povodom dobijene pomoći fizioterapeuta.

Ni u nastavku izjave nije hteo da se fokusira na okolnosti još jednog propalog pokušaja da „zavlada“ Njujorkom, što mu ne uspeva od 2011. godine, kada je je poslednji put ispraćen kao šampion sa „Artura Eša“.

– Mogao sam da igram. Nije bilo toliko loše da sam pomišljao da odustanem ili tako nešto. Grigor me je nadigrao. Borio sam se s onim što sam imao. To je to. Moja greška je što nisam pobedio – priznao je neprikosnoveni šampion US opena u periodu od 2004. do 2008. godine, inače još od prošlogodišnjeg trijumfa u finalu Australija opena bez titule sa turnira kategorije 2000.

Jučerašnje ispadanje sve češće „žrtve“ mlađih i lošije rangiranih „reketaša“ teško je palo svim Švajcarcima, jer je istog dana eliminisan i drugi njihov zemljak, pošto je Rus Danil Medvedev još lakše preskočio Vavrinku (3:1 u setovima). Ljubiteljima tenisa u SAD takođe, obzirom da su se nadali da će baš ovog leta prvi put u istoriji zaključnog sezonskog grend slema rekete pred njihovim očima ukrstiti Federer i Rafael Nadal. Zato je Špancu sigurno laknulo, jer mu se otvorio put ka polufinalu i 19. GS šampionskom govoru, pod uslovom da je u svom meču, kasno noćas, savladao argentinskog kolegu Dijega Švarcmana.

Serena „gazi“ redom

Za razliku od muškog rekordera, ženski velikan Serena Vilijams maršira ka svojoj 24. grend slem tituli. Američka veteranka (37) poslednjih dana igra tenis iz svojih najboljih dana, pa je u četvrtfinalnom meču za samo 44 minuta „preslišala“ skroz nemoćnu Kineskinju Ćjang Vang – 2:0 (6:1, 6:0). Ukrajinka Elina Svitolina (24) je sledeća potencijalna žrtva žene koja bi imala još više titula da nije rodila dete, a to odsustvo ostavilo traga na njenu formu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari