FIFA: Agenti u 2019. godini zaradili 650 miliona dolara 1Foto: Epa FRANCK ROBICHON (Arhiva)

Agenti koji zastupaju fudbalere u 2019. godini su zaradili 650 miliona dolara od međunarodnih transfera, što je 20 odsto više nego prethodne godine, objavila je danas Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Podaci su objavljeni u jeku žestokih neslaganja Svetske kuće fudbala i agenata, koji protestuju zbog toga što su im ograničene provizije.

FIFA je, naime, usvojila obavezujuću odluku prema kojoj će agenti od 20121. godine moći da prisvoje najviše 10 odsto od iznosa transfera, i do tri procenta plate koju prima igrač koga zastupaju.

Agenti tvrde da nisu na odgovarajući način konsultovani pre usvajanja te odluke, na kojoj je FIFA radila nekoliko godina.

Iz FIFA ukazuju da zarade agenata izuzetno brzo rastu i navode da je ovogodišnji rekord svakako još veći, jer nisu uračunate zarade od transfera u okviru iste države.

U izveštaju koji je danas objavljen navodi se da su više od 80 odsto provizija agentima platili klubovi iz Italije, Engleske, Nemačke, Portugalije, Španije i Francuske, preneo je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari