FIFA zaštitila La Paru od Zvezde 1EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Srpski šampion izgubio spor sa jednim od najskupljih pojačanja u svojoj istoriji i obavezan da isplati drugu ratu duga i pet odsto kamate na bezmalo 300.000 evra čoveku čiji je dolazak svojevremeno plaćen 1,2 miliona evra. Krovna organizacija nije se „sažalila“ zbog prijavljenog klupskog gubitka od 15 miliona evra za 2020. godinu, kao posledicu pandemije korona virusa.

Radživ van La Para zadržao se samo šest meseci u Crvenoj zvezdi, ali njegovo ime još zveči po kancelarijama na „Rajku Mitiću“. Ne samo što je otišao pre nego što je došao nego je njegova neslavna epizoda koštala srpskog šampiona kao Svetog petra kajgana.

Još od trenutka kada je sportski sektor crveno-belih procenio da je baš Holanđanin preko potrebno pojačanje za Ligu šampiona septembra 2019. godine, a mendžment mu ispunio želju i slobodu ovog ofanzivca (nezvanično) platio 1.200.000 evra, što je transfer tadašnjeg člana Hadersfilda iz Čempionšipa učinilo jednim od najvećih u istoriji kluba iz Ljutice Bogdana.

Uz opciju narastanja do 1,9 miliona evra, u slučaju da bivši prvotimac Herenvena, Midlsbroa, Kaena i Vulverhemptona da određeni broj golova i odigra zadati broj utakmica u LŠ, a prodavcu pripadnu bonusi ugovoreni sa kupcem. I platu od (nezvanično) 600.000 evra zarade u svakoj od tri sezone, čime je takođe „šio“ skoro sve sa platnog spiska u to vreme.

Međutim, pompezan početak saradnje Zvezde i fudbalera sa petogodišnjim iskustvom loptanja na Ostrvu, što u Premijer ligi što u drugom po redu rangu takmičenja, brzo i neslavno je završen i to, prema La Parlinoj verziji, zbog para.

– Plata za prvi mesec mi je na vreme plaćena, ali ispostavilo se da je to bio sav novac koji sam dobio u Zvezdi i razlog što sam otišao posle šest meseci – suština je Holanđaninovog objašnjenja sporazumnog razlaza marta 2020. sa Zvezdom, čiji generalni direktor Zvezdan Terzić smatra da će se „ono što je Zvezda uradila za sedam godina (njegovog upravljanja klubom, prim. aut) jednog dana izučavati na fakultetima“.

Suprotna strana je tvrdila da je La Para premalo pružao na treninzima i utakmicama, zbog čega je 17.3. prošle godine odlučeno da svako ode na svoju stranu, uz obavezu Zvezde da mu isplati 388.999,98 evra, u prvoj rati 119.666,66 (na dan 20.3. 2020) a u drugoj 269.333,32 evra (25. jula 2020).

Polovina iznosa je legla kada je trebalo na račun fudbalera iz „zemlje lala“, dok je ostatak postao predmet sporenja pred Međunardonom fudbaskom federacijom. Danas je imao uvid u završnu presudu FIFA od ovog 20. maja, na štetu našeg najtrofejnijeg kluba, sa sve taksativnim nabrajenjem faza u tom postupku.

Klupko je počelo da se odmotava 29. januara 2021, kada je Zvezda, sa pola godine kašnjenja, dopisom predložila La Pari da drugu ratu isparča na šest delova, od po 44,888.83. evra, a ovaj to odbio i 23. februara tužio svog bivšeg poslodavca, uz zahtev da mu se da sve odjednom, uz 5% kamate. Crveno-beli su tada zaigrali na kartu dogovora sa igračem da se problem reši mirnim putem, uz tvrdnju da je za slučaj u nadležnosti Arbitražnog suda našeg Saveza a ne FIFA.

Terzić i saradnici tražili su tom prilikom i umanjenje duga, uzimajući za argument „trenutku tešku ekonomsku situaciju“, uslovljenu pandemijom korona virusa, a u prilog tome priložen je finansijski izveštaj za 2020. godinu, u kom je prikazan gubitak od 15 miliona evra. I nisu prošli.

Prvo, FIFA je utvrdila da Arbitrazni sud FSS nije nadležan, jer svojim sastavom uopšte ne ispunjava minimum nezavisnosti, potrebnih za fer i pošteno suđenje po pravilima FIFA. Krovna organizacija konstatovala je i da su klubovima, preko državnih Saveza, date jasne smernice i preporuke za ublažavanje posledica pandemije, to jest da ista ne može biti uzeta kao razlog neizmirivanja obaveza.

Zbog svega toga, u zaključku presude FIFA je usvojila zahtev prvotimca Apolona iz Smirne i naložila Crvenoj zvezdi da u roku od 45 dana plati 269.333,32 evra i kamatu u iznosu od pet odsto. Za još jedan finansijski udarac klubu, oko čijih ukupnih dugovanja čelnici i držsvni revizori se razilaze u više desetina miliona evra. I ponovno, bolno podsećanje da u uređenom svetu ne prolaze divlja balkanska pravila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari