Filadelfija Iglsi do Superboula preko San Franciska Fortinajnersa 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Filadelfija Iglsi osvojili su titulu u Nacionalnoj fudbalskoj konferenciji pobedom nad San Francisko 49ersima rezultatom 31:7 i tako se plasirali na Superboul LVII.

Filadelfija je kao prvoplasirani tim u NFC ušla u plej-of, a taj epitet je opravdala plasmanom u najvažniju utakmicu sezone. Najnersi su joj pružili slab otpor najpre zbog povreda koje su ih totalno uništile u najvažnijem meču u sezoni.

Meč za Superboul u NFC nije opravdao očekivanja javnosti pošto borbe za pobedu gotovo da nije ni bilo.

Utakmica je počela povredama lajnbekera Freda Vornera i defanzivnog enda Nika Bose, ali su se ključni igrači u odbrani Najnersa ubrzo vratili na teren.

Međutim, za narednu povredu trener San Franciska Kajl Šenehen nije imao rešenja.

Mladi Brok Pardi koji je zapravo treći kvoterbek ekipe iz Kalifornije je doživeo povredu lakta nakon jednog udarca lajnbekera Hasona Redika, a onda je morao da izađe iz igre.

Napad je tada predvodio njegova prva zamena veteran Džoš Džonson, ali veoma slabo.

Bio je uplašen, bacao je loptu veoma nesigurno, a to je odlična odbrana Filadelfije koristila da napravi još veći pritisak na njega i natera ga na greške što se i dogodilo.

Iglsi su došli do drugog tačdauna tik pred odlazak na poluvreme, a onda su u drugom delu meča rutinski priveli meč kraju.

U igru se u drugom poluvremenu vratio i Pardi, ali nije imao snage da baca kako zna i ume zbog bola u ruci, pa su Iglsi postigli još 15 lakih poena u nastavku i izvadili „vizu“ za Arizonu.

Filadelfija se tako vraća u borbu za Lombardijev trofej prvi put posle pet godina, kada su i jedini put stigli do trijumfa u Superboulu, pobedom nad Nju Ingland Petriotsima 41:33. Prethodno su dva puta poraženi u najvažnijoj utakmici sezone – 1981. i 2004. godine, od Oklend Rejdersa i Petriotsa. Pre nego što je ustanovljen Superbou, pošto je došlo do spajanja AFL i NFL, Iglsi su osvojili tri titule, i to 1948, 1949. i 1960. godine.

Ovogodišnji Superboul zakazan je za 12. februar u Glendejlu, u Arizoni, a Iglsi će se tamo sastati sa pobednikom duela između Kanzas Siti Čifsa i Sinsinati Bengalsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari