Forbsova lista za 2023: Federer zarađuje i kada ne igra 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Američki biznis magazin Forbs objavio je listu 10 najplaćenijih sportista u 2023. godini.

Prvi je Kristijano Ronaldo, a nekadašnji teniser Rodžer Federer nalazi se na pretposlednjoj poziciji sa zaradom od 95 miliona dolara.

Ugovori o medijskim pravima u sportskim ligama širom sveta i konstantni priliv novca na račune popularnih sportista doveli su do povećanja plata igračima poslednjih godina, ali i bliskoistočni novac „doliva ulje na vatru“.

Nova rekordna milijarda

Procenjuje se da je deset najplaćenijih sportista na svetu zaradilo oko 1,11 milijardi dolara u poslednjih 12 meseci, pre oporezivanja i naknada menadžerima, što je 12% više od prošlogodišnjih 990 miliona dolara i 5% više od pređašnjeg rekorda od 1,06 milijardi dolara iz 2018. godine.

Forbsova lista za 2023: Federer zarađuje i kada ne igra 2
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Ronaldo je najplaćeniji sportista sa procenjenim prihodom od 136.000.000 dolara, što uključuje 46.000.000 od plate i bonusa i devedeset miliona dolara od raznih marketinških i poslovnih poduhvata. Svetski brendovi su zainteresovani za promociju proizvoda zbog Ronaldove baze obožavatelja na društvenim mrežama: on ima ukupno 850 miliona pratilaca na Fejsbuku, Instagramu i Iksu (Tviteru), što ga čini i najpopularnijim sportistom na svetu.

Godišnja plata Lionela Mesija je 65.000.000 dolara, a isti priliv novca ima i od raznih vanigračkih aktivnosti.

Najveći deo njegove ukupne zarada potiče od ugovora sa Adidasom, Badvajzerom i Pepsijem. Ugovor sa Socios-om, platformom za angažovanje fanova zasnovanom na blokčejnu koja omogućava sportskim i zabavnim organizacijama da monetizuju svoje baze fanova, donosi mu prihod od oko dvadeset miliona dolara godišnje. Ujedno, Mesi je u oktobru pokrenuo investicionu firmu pod nazivom Play time.

Para kaplje od imena i od teniske slave

Nekadašnji teniski as Rodžer Federer nalazi se na devetom mestu na ovogodišnjoj listi najvećih zarada sa 95.100.000 dolara, a gotovo sve je inkasirao van terena, tačnije od sponzorskih ugovora, budući da je pre godinu dana objavio kraj karijere.

Njegova lista partnera ostala je ista i u 2023. godini. Pored toga, nedavno je najavio licencni ugovor sa proizvođačem naočara Oliver Peoples za brend sa svojim inicijalima RF. Federer, kako ističe Forbs ima značajan udeo u brzorastućoj švajcarskoj kompaniji za obuću On.

Kevin Durant zaokružuje listu deset najplaćenijih sportista u 2023. godini sa 89.100.000 dolara, što je povećanje od 10% u odnosu na dotadašnji rekord od 80.900.000 dolara iz prošle godine.

Forbsova lista za 2023: Federer zarađuje i kada ne igra 3
Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER SHUTTERSTOCK OUT

Na listi 10 najplaćenijih sportista sveta iz NBA lige je i košarkaš Lejkersa Lebron Džejms koji zauzima četvrto mesto sa 44,5 miliona dolara od plate i 75 miliona dolara od sponzorskih ugovora, a pored njega je i Stef Kari na osmoj poziciji sa 48,4 miliona godišnje od ugovora sa Golden stejtom i 52 miliona dolara od promocije brendova.

Iz sveta golfa na listi su  Dastin Džonson i Fil Mikelson, koji su na šestom i sedmom mestu. Džonson prihoduje 102 miliona od nastupa na turnirima i pet miliona od sponzorstava, situacija sa Mikelsonom je slična, on zarađuje 104 miliona od turnira i dva miliona od različitih vidova promocije.

Bokser Saul Alvarez, poznatiji kao Kanelo zarađuje ukupno 110 miliona dolara, od toga sto miliona u ringu, a ostatak od sponzorstava.

Fudbalska zvezda Kilijan Mbape ostvaruje prihod od 120 miliona dolara i jedini je sportista mlađi od trideset godina koji se nalazi na listi deset najplaćenijih. On je zaradio sto miliona dolara od ugovora sa Pari Sen Žermenom i dvadeset miliona od ugovora sa sponzorima.

Napomena: Forbsova lista najplaćenijih sportista sačinjena je od nagrada, plata i bonusa zarađenih između 1. maja 2022. i 1. maja 2023. Podaci o zaradi van terena su procena sponzorskih ugovora, naknada za pojavljivanje u javnosti i prihodi od licenciranja za period od 12 meseci koji se završava 1. maja 2023. Forbs ne uključuje prihode od ulaganja, kao što su isplate kamata ili dividendi, ali uzima u obzir isplate akcija koje su sportisti prodali. Forbs ne odbija poreze ili plate menadžerima. Lista uključuje sportiste aktivne u bilo kom trenutku tokom prethodnog perioda od 12 meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari