Partizanov televizor gubi sliku i krči mu ton, ali Duljaj uverava da nema krize: Za večiti derbi motiv i iz košarkaških utakmica crno-belih 1Foto: Dusan Milenkovic/Starsport

Igor Duljaj je bio učesnik najveće utakmice našeg fudbala kao igrač, a kao trener je debitovao na klupi Partizana upravo u večitom derbiju.

Bilo je to 3. marta ove godine, kada se Crvena zvezda častila dan uoči svog 78. rođendana pobedom s 1:0 na Marakani.

Crveno-beli su tako u vođstvu još više odmakli najljućem rivalu.

Duljaju poraz, naravno, nije lako pao, ali nije bio ni razočaran jer je uočio pomake u igri svog tima, već otpisanog u trci za titulu prvaka.

Objasnio je to rečima da se „pojavila slika, a ima i tona“.

Zatim, u plej-ofu u Superligi Srbije prošle sezone, odigran je još jedan večiti derbi na kojem nije bilo golova.

U sredu, u 18 časova, večiti rivali se sreću 171. put u državnom prvenstvu. Opet u Humskoj.

Crno-belima se u poslednje vreme istopila prednost koju su kao prvoplasirani imali u odnosu na crveno-bele pa ih je večiti rival smenio na čelu.

Reklo bi se da na Partizanovom televizoru umesto kristalno jasne slike provejava sneg, a ima i krčenja.

„Derbi je naša i najveća i najlepša utakmica. Mislim da nam predstoji odličan meč u kojem ćemo svi da uživamo. Zvezda ima odličan tim. Doveli su odlične igrače. Bila bi favorit i da smo mi ostali u vođstvu. Mom timu ne želim da pravim nikakav pritisak. Objasnio sam igračima da ništa nije bitno osim da na derbiju ispolje želju za pobedom“, rekao je Duljaj na pres-konferenciji.

Spremiš taktiku, a primiš gol iz kornera

Koliko je Duljaj zadovoljan rezultatima?

„Potrebna je analiza koja iziskuje dosta vremena. Treba pričati od Slovenije, kakve smo rezultate imali, protiv koga smo igrali, nismo tražili nikakav alibi. Derbi mora da bude svetinja bez obzira na kvalitet timova. Znate da smo imali odlične ekipe sa obe strane, ljudi su odlazili nezadovoljni čime su videli. Ono što je do nas i do igrača Zvezde je da derbi protekne u najboljem redu, da glavni akteri budu igrači Zvezde i Partizana“.

Mnogo je igrača koji nisu nastupali na derbijima.

„Znam da ima dosta motivisanih kod nas, posebno onih koji su na košarkaškoj utakmici osetili atmosferu i šta znači kada se bodri voljeni klub. Zvezda ima dosta kvalitetnih igrača, imaju Kataija koji jednim potezom može da reši utakmicu. Ono što je važno za nas je da budemo skoncentrisani na našu ekipu. I Zvezda i Partizan su primili dosta golova. Za publiku je to možda dobro, za nekoga nije. Morate da pripremite taktiku, a onda primite gol iz kornera, pa se sve menja. Mislim da će biti dobra utakmica, dosta borbe na terenu. Onaj ko više duela dobije, ko bude više hteo da pobedi će izaći kao pobednik“.

Kanute ne igra, dvojica s temperaturom

„Nažalost, Kanute se povredio protiv Radničkog iz Niša i od tada nije u trenažnom procesu. Dva igrača sada imaju temperaturu, ne bih da ih imenujem, to je normalno za ovo godišnje doba, ne znam da li će da se oporavde do sutra. Posle treninga mogu da vidim na koga računam, jutros su mi se javila dva igrača, imaju temperaturu, nisu u mogućnosti da igraju. Neću tražiti od igrača da dođu na trening sa temperaturom, ne pada mi na pamet. Kanute neće igrati“.

Neće biti navijača na južnoj tribini.

„Znate kako, ja svačiji stav poštujem. Istina. Poštujem i njihov stav, zato što ti isti igrači putuju kada Partizan gostuje, kao što je to TSC, došli su u Kruševac, Niš. Poštujem što su nam dali tu podršku, biće navijača sutra na istoku i na zapadu, ko god bude došao je dobrodošao. Naravno da bi bilo lakše da imamo vetar u leđa, ali ja poštujem ljude koji imaju svoj stav“.

Partizanov televizor gubi sliku i krči mu ton, ali Duljaj uverava da nema krize: Za večiti derbi motiv i iz košarkaških utakmica crno-belih 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Bukari je rekao da Zvezda može da dobije sa tri razlike, a Stamenić da Partizan uživa podršku sudija ove jeseni, prema medijskim navodima, a evo šta kaže Duljaj.

„Mlad igrač, ima perspektivnu karijeru ispred sebe, a suđenje, niti bilo kakve komentare te vrste ne komentarišem. Bukari je iskusniji, sa dosta utakmica u nogama, ako je Bukari rekao da će da dobije sa tri razlike. Sportski je reći i hrabro, ali sve je to sport, fudbal, niko ne mora da se ljuti šta je ko rekao iz Zvezde. Tamo imamo Dragovića, znam ga iz Kijeva dok sam bio u Šahtjoru, a on igrao u Dinamu. Kvalitetan čovek, nekad viđam i mladog Mijatovića… Nema potrebe da se diže tenzija, ovo treba da bude sportska priča i sportska borba na terenu, da na kraju pružimo ruke jedni drugima“.

Imamo niske igrače, niže čak i od mene

Donedavno je Partizan imao šest bodova prednosti, kako utiče na igrače to što igrači ulaze u derbi sa bodovnim minusom?

„Nije lako, ako se setimo ta razlika je bila i veća. Lakše je kada imamo bodovnu razliku, ta razlika može da se smanji ili poveća. Sveta Marković i igrači koji su u Partizanu znaju da nismo gledali druge ni u jednom momentu, nikada nisam pričao o protivnicima, uvek sam gledao samo sebe. Od mene nemaju nikakav pritisak, samo da vredno rade, da budu pošteni, da daju sve što mogu u datom trenutku“.

Da li je u pitanju pad forme ili ipak nešto drugo kada je reč o Partizanu?

„To je sve pitanje koncentracije. Nemojte zaboraviti da smo gubili sa 0:2, a teško koja ekipa koja je u padu forme može da se vrati. Gubili smo sa 2:3, i to smo uspeli da stignemo, jurili smo četvrti gol, nismo imali vremena da ga damo. Usponi i padovi su sastavni deo života. Moramo da obratimo pažnju na prekide. U prošlom periodu smo imali strašno visoke igrače, imali smo Vujačića, Rikarda, bio je Miljković, Jevtović… Dosta igrača odličnih u skoku. Sada su tu Aldo, Zahid, Natho, i ja sam viši od njih, a nisam visok. To je samo stvar karaktera, volje i želje“.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari