Fudbal pobedio taktiku 1Foto: Twitter

Gledali smo realno finale, gde su dve ekipe u kontinuitetu dobro odigrale svih prethodnih šest utakmica, a Francuzi su odigrali i tu sedmu koja je najvažnija.

Hrvati su dominirali u dobrom delu utakmice, kako u posedu lopte tako u udarcima na gol i kontroli igre, međutim na kraju je došao do izražaja izuzetan francuski kvalitet.

Prvih desetak minuta smo gledali taktiziranje i ispitivanje snaga, čekali smo gol da bi dobili pravu utakmicu. Hrvati su posle 1:2 imali samo jedan izbor, da otvore igru i da napadnu sa tri, četiri špica. Znali su oni da ako prime treći, lako će dobiti i četvrti, ali nisu imali drugo rešenje. Time su automatski otvorili prostor u zadnjoj liniji, što su Francuzi znali da iskoriste. Desilo se to da jedan od slabijih igrača Francuske na ovom takmičenju, Pol Pogba, odigra fantastičan pas od 50 metara ka Mbapeu koji napravi veličanstven potez, sjajno prima loptu i pravi udarac za gol, što je uz pogodak Mesija protiv Nigerije najlepši potez Mundijala. Šest golova u finalu je možda i previsok rezultat za utakmicu takvog značaja. Međutim, zaista je bilo divnih golova i akcija na obe strane. Prvi gol Francuza je apsolutno promenio situaciju na terenu i doveo do toga da fudbal pobedi taktiziranje, što je dalo veličanstvenu notu prelepom finalu.

U meču za treće mesto Belgijanci su apsolutno razneli Engleze. Za mene je izuzetno neprijatno iznenađenje što nikada nisam video Englesku tako anemičnu i beživotnu. Stekao sam utisak da su razmišljali: „kad nismo u finalu, ovo nas ni ne interesuje“.

Autor je fudbalski trener

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari