Pad Saudijske Arabije i iznenađenje u Evropi: Koji fudbalski klubovi su se u januaru najviše otvorili za pojačanja? 1Foto: EPA-EFE/ADI WEDA

Dva dana pre velikih evropskih liga, zatvara se prelazni rok u Saudijskoj Arabiji, čiji su klubovi širili paniku uzimajući mnoge zvezde petrodolarima u letnjem prelaznom roku, ali su, u smislu pojačanja, ove zime poprilično oslabili.

Tržište transfera se zatvara u glavnim evropskim ligama 1. februara u ponoć. I gledajući njihove brojke, postoji veliko iznenađenje.

Poenta je da trenutno Premijer liga ne samo da nije, kao i uvek, ona koja je prvog meseca u godini najviše novca potrošila na transfere, već zauzima ni manje ni više nego petu poziciju.

Prema podacima Transfermarkta, englesku ligu (čiji su klubovi do sada potrošili 70,32 miliona evra) ovim redosledom nadmašuju Liga 1 (146,78 miliona evra), Brazileiro (130,98), LaLiga (71,25) i Bundesliga (71). Posle Premijer lige sledi Serija A (68,95).

Što se tiče klubova na Ostrvu, najviše su uložili su Totenhem (25 miliona evra), Mančester Siti (14,5) i Brajton (12,15).

Nije bilo većih transfera, barem za sada, a najskuplji potpisi su bili Radua Dragušina (25 miliona evra plaćeno Đenovi) i veziste Klaudija Ečeverija (14,5 miliona evra palćeno River Plati, gde će nastaviti karijeru na pozajmici).

PSŽ (sa do sada uloženih 40 miliona evra), Lion (38,43), Marsej (22) i Nica (10) su oni koji su najviše doprineli da Liga 1 bude ta koja je potrošila najviše para dva dana pre zatvaranja zimskog prelaznog roka.

Što se tiče Saudijske Arabije, ona je 12. na rang listi liga koje su najviše potrošile na pojačanja u januaru (23 miliona evra), piše katalonski list Mundo Deportivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari