Menig lobovao Spartu za istorijsku pobedu Partizana 1Partizan-Sparta, Liga konferncija Foto: Michal Kamaryt/CTK via AP

U tvrdom meču, crno-beli su savladali češkog domaćina i iz Praga zakoračili ka osmini finala fudbalske Lige konferencije – 0:1 (0:0)

Partizan je uradio i više nego što je verovatno zamišljao pre puta u Prag, jer je prvom gostujućom pobedom u duelima sa češkim klubovima obavio pola eliminacije Sparte – 0:1 (0:0), mada posle sinoćnje strpljive partije i gola Kvinsija Meniga mora da prolije još dosta znoja da bi za nedelju dana dospeo u osminu finala Lige konferencije. Odnosno dotukao mladog protivnika.

Srpski tim je nešto žustrije ušao u klinč i odmah pritisnuo češku ekipu, pa je Lazar Marković rano i ozbiljno testirao znanje i reflekse golmana bordo-belih Dominika Holeca. Iskusni Čeh je položio test, kao i na udarac Kvinsija Meniga malo kasnije. Što se može reći i za Spartinu zadnju liniju, bez obzira što su polovinu kvarteta trećeplasiranog kluba češke lige činili devetnaestogodišnjaci.

Ni najpovučenija četvorka superligaškog lidera nije napravila greške iz reda fatalnih, a i Aleksandar Popović je zrelim intervencijama na odlične šuteve Davida Hancka i Adama Karabeca pokazao zašto su u Humskoj držali palčeve da se na vreme oporavi od potresa mozga sa prvenstvene prolećne premijere. I sve se to desilo u početnih 20-ak minuta, da bi ostatak prvog poluvremena protekao u obostrano opreznoj igri, sa premalo tečnih i opasnih akcija na dve strane terena, pa je dupla nula bila pravičan epilog dotadašnjeg nadmudrivanja po vetru.

Nešto i neko je moralo da se menja, pa su oba trenera ubrzo posegnula za rezervistima, s tim što je ulazak Živkovića bio iznuđen povredom startnog beka Miljkovića. Pre 70. minuta travom je špartalo ukupno sedam momaka iz B plana Pavela Vrbe i Aleksandra Stanojevića, a da to nije drastično podiglo tempo tvrde utakmice ni težište rovovske borbe pomerilo sa sredine terena prema šesnaestercima.

Faulova i izgubljenih lopti je bilo na pretek, a šansi ni za lek. Činilo se da bi Sparta i Partizan mogli da zajutre, a da se lopta makar jednom ne zakoprca u nečijoj mreži. A, onda je dvopotezni napad u 75. minutu razgalio sve „grobare“. Ne zna se da li je lepše bilo dubinsko vazdušno dodavanje pozadinskog komandanta „parnog valjka“ Saše Zdjelara ili lob desnom nogom Kvinsija Meniga, uglavnom koprodukcija srpskog zadnjeg veznog i holandskog krilnog veziste bili su kobni za previše istrčalog Holeca. Poput nekadašnjeg đaka Ajaksove škole fudbala i Partizanov „sin“ Miloš Jojić mogao je da se upiše strelce, posle savršenog proigravanja mladog Marka Milovanovića, međutim golman je ovog puta izblokirao šut izbliza i zadržao rezultatsku neizvesnost (84).

U finišu susreta sevnula je kolosalna prilika i za domaćina, međitim Hanckov skok šut je završio pored stative, jer mu je nedostajalo malo preciznosti, a čak dvojica njegovih kolega nisu uspeli da ga dočekaju i preusmere iza leđa Popovića. Taman po volji i računici crno-belih, čiji pogodak u gostima, po novim fudbalskim pravilima, nema duplu vrednost, ali jeste dobar „for“ za revanš sledećeg četvrtka (18.45).

 

Od Holandije do Italije

Pobednik srpsko-češkog dvomeča na žrebu za sledeću fazu najmlađeg UEFA takmičenja može da izvuče jedan od dva holandska tima – AZ Alkmar/Fajenord, Bazel iz Švajcarske, danski Kopenhagen, Ren iz Francuske, italijansku Romu ili LASK iz Austrije.

 

Snalažljivi navijači crno-belih

Iako je domaćin, zbog pandemijskih restrikcija, imao pravo da proda/podeli samo 1.000 ulaznica, uz zabranu dolaska rivalskih navijača, 50-ak pristalica Partizana je našlo način da uđe na tribine „Generali arene“. I da se vidi i čuje njihovo prisustvo.

 

Čeferin sa Lakovićem u loži

Predsednik Evropske fudbalske federacije, Aleksandar Čeferin, uživo je pratio meč u Pragu, a društvo u loži mu je pravilo nekoliko visokih zveničnika UEFA. Između ostalog i naš Zoran Laković, inače direktor nacionalnih asocijacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari