Fudbalsku Ligu Evrope nastavljaju 32 tima 1Foto: EPA-EFE/JULIO MUNOZ

Posle grupne faze Lige šampiona zaključena je i najmasovnija runda fudbalske Lige Evrope, pa trku za manje poštovan i manje vredan UEFA trofej nastavlja 24 timova „preteklih“ nakon borbe u 12 grupa i osam trećeplasiranih ekipa iz LŠ, a u ponedeljak će u Nionu biti ižrebano ko će protiv koga u bitkama za osminu finala 14. i 21. februara.

Suprotno tradicionalnoj apsolutnoj dominaciji engleskih, španskih, italijanskih, nemačkih i francuskih klubova u LŠ ovde je spektar učesnika nokaut faze daleko veći, pa će nastavak takmičenja s posebnom pažnjom biti ispraćen (i) u Austriji, Grčkoj, Švedskoj, Portugalu, Turskoj, Rusiji, Ukrajini, Belgiji, Belorusiji, Škotskoj, Češkoj i Hrvatskoj. S manjim ili većim nadama u njihove predstavnike, jer su na različite načine prošli dalje: kao nedodirljivi, toplo-hladno igrama ili na „mišiće“.

U grupi A Bajer iz Leverkuzena i Cirih su brzo pobegli Larnaki i razočaravajuće lošem doskorašnjem učesniku LŠ – Ludogorecu, da bi do kraja rutinski sačuvali „kaparisani“ plasman u Top 32. Salcburg je to učinio još ubedljivije. Nesuđeni učesnik jačeg takmičenja, bez čijeg sjaja i bogatih premija ga je ostavila naša Crvena zvezda, jedan je od svega dva sastava sa svih šest pobeda. Seltik je osvojio upola manje bodova, a Lajpcig i Rozenborg još manje, mada je treći sa tabele B grupe dugo pokušavao da se pridruži klubu sa istim vlasnikom.

U grupi C bilo je dosta gusto, da bi na kraju prvi kroz cilj prošli Zenit i praška Slavija, na čijim terenima su se u bliskoj prošlosti igrale utakmice LŠ. Bordo i Kopenhagen nisu mnogo zaostali, ali nisu ni uspeli da zadrže korak. I zagrebački Dinamo je prilično odskočio u odnosu na konkurenciju, posle „sto godina“ obezbedivši proleće u Evropi, Fenerbahče je sa samo jednim bodom više osujetio planove Spartaka iz Trnave, dok je posrnuli velikan Anderleht popunjavao broj u D grupi.

Arsenal i njegov najbliži pratilac Sporting su izdominirali u grupi E, baš onako kako se očekivalo kada ih je žreb spojio sa Poltavom i Karabagom, mada su isti ti Azerbejdžanci prošle sezone zagorčali život moćnom Atletiku (M) u LŠ. Na tronu F grupe neočekivano je završio Betis, solidan član Primere, iza čijih leđa su ostali favorizovani Olimpijakos i Milan (izvisio zbog gol razlike), dok je „mali“ Dudelanž opravdao ulogu potpunog autsajdera u tom odnosu snaga.

I grupa G je srušila očekivanja prognozera, jer su očekivani dobitnici Rendžers i moskovski Spartak pre vremena završili misiju, a evropsku odiseju produžili, u aktuelnoj Primeri očajni, Viljareal i bečki Rapid. Zato Frankfurt slavi srpski trojac Luka Jović – Filip Kostić – Mijat Gaćinović, jer je Ajntraht u dobroj meri zahvaljujući njihovim golovima i asistencijama izdelio duple packe svim rivalima u H grupi, postavši prvi nemački klub s maksimalnim učinkom u oba evro-takmičenja. Pored njega takvog Lacio je morao da se zadovolji drugim mestom, a Apolon i Olimpik iz Marselja zaradom od učešća u LE.

Grupa I bila je daleko neizvesnija, pa ne čudi konačni poredak s malim bodovnim razmacima (redom): Genk, Malme, Bešiktaš (hit prošlogodišnje LŠ), Sarpsborg. Teška borba je viđena i u J skupini, iz koje su dalje izjednačeni produžili – „večiti“ osvajač LE Sevilja i Krasnodar, ostavivši u suzama navijače, za nijansu manje uspešnog, Standarda iz Liježa i slabašnog Akhisara.

KIjevski Dinamo je takođe završio u nokaut fazi, ali uopšte mu nije bilo lako da se izbori sa Renom i ispalim tandemom Astana – Jablonec (K grupa). Za klasu kvalitetniji Čelsi uradio je to elegantnije sa protivnicima u L grupi – BATE Borisovim, Videotonom, srpskog trenera Miloša Nikolića i naših napadača braće Šćepović, i PAOK-om kojem nije bio dovoljan centarfor srpske reprezentacije Aleksandar Prijović.

POVLAŠĆENI: Bajer, Salcburg, Zenit, Dinamo (Z), Arsenal, Betis, Viljareal, Ajntraht, Genk, Sevilja, Dinamo (K), Čelsi + i Napoli, Valensija, Inter i Benfika (poslednja četvorka dolazi iz Lige šampiona).

NEPOVLAŠĆENI: Cirih, Seltik, Slavija (P), Fenerbahče, Sporting, Olimpijakos, Rapid, Lacio, Malme, Krasnodar, Ren, BATE Borisov, + Viktorija (P), Briž, Šahtjor i Galatasaraj (poslednja četvorka dolazi iz Lige šampiona).

Ogledalo statistike

  • 389 golova je viđeno na 144 meča, 2,7 po utakmici
  • 18 pogodaka je dala najefikasnija Sevilja
  • 6 puta je pogodio mrežu prvi strelac Munas Dabur
  • 6 asistencija je skupio vodeći „paker“ Igor Staševič
  • 7 timova dobilo je (po) dva crvena kartona
  •  19 žutih kartona je skupio Fenerbahče

Visoko kotirani Jović i Gaćinović

Od srpskih fudbalera najjači utisak u dosadašnjem toku Lige Evrope ostavili su prvotimci Ajntrahta – Luka Jović i Mijat Gaćinović. Prvi je s pet datih golova drugi na listi strelaca, a njegov saigrač s četiri nameštena pogotka drži istu poziciju na spisku najboljih asistenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari