Glasovi za otvoreni bazen 1Foto: sabac.rs

Zasad najviše predloga stiglo je za gradnju otvorenog bazena. Ideja je potekla iz centralne MZ, Prekog šora.

Pored brige za psihofizički razvoj omladine i rehabilitaciju starije populacije, ovaj projekat će povećati kapacitet za sportske aktivnosti.

Pokazalo se da je zatvoreni bazen prebukiran, a rezultati su impresivni. Oko tri hiljade mališana naučilo je da pliva, a vaterpolo klub osvojio je prvenstvo države. NJegova gradnja koštala je tri miliona evra, a sredstva su obezbeđena emitovanjem municipalnih obveznica, što je jedinstven primer u Srbiji.

Na računu ove MZ od poreza na imovinu planirano je oko 11 miliona dinara.

Najveća šabačka MZ Donji šor, sa više od deset hiljada žitelja, predlaže da se delom finansira nabavka skenera za Šabačku bolnicu. Ovaj predlog ima podršku još nekoliko mesnih zajednica. U ovoj MZ očekuju da će na računu imati 33 miliona dinara. Građani su zainteresovani i za asfaltiranje ulica kao i izgradnju trotoara. Pravo predlaganja imaju svi punoletni građani, kao i udruženja građana i saveti MZ.

Prošle godine organizovani su referendumi u seoskim mesnim zajednicama, a najviše sredstava utrošeno je na saobraćajnice, kako asfaltiranje tako i šljunčenje seoskih puteva. Očekuje se da će za predložene projekte ukupno biti izdvojeno više od dva miliona evra.

Ovo je prvi takav primer u Srbiji da građani neposrednim izjašnjavanjem odlučuju o projektima koji se finansiraju od povraćaja poreza na imovinu.

Tekstovi su deo projekta „Šabac Šapčanima – Za kvalitetniji život”, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa kojisufinansira projekat.