Sanja meč sa Federerom, priželjkuje karijeru Đokovića: Ko je Hamad Međedović, jedan od najboljih mladih tenisera sveta? 1EPA-EFE/PETER SCHNEIDER

Ako se po jutru dan poznaje Hamad Međedović bi uskoro mogao da bude ne samo teniska nada Srbije, već veliko ime u svetu belog sporta. Posle tri čelendžera 20-ogodišnji Međedović je ovog vikenda osvojio i svoj najveći trofej do sada u karijeri ATP Next Gen turnir u Džedi pobedom protiv Francuza Artura Fisa.

Svojevrsni završni masters za tenisere mlađe generacije igrao se tek šestu godinu zaredom, a znak da se svetskom broju 110. smeškaju mnogo veći dometi mogao bi da bude i podatak da su pre njega Next Gen šampioni bili i Karlos Alkaraz, Janik Siner i Stefanos Cicipas.

Međedović nije izgubio nijedan meč u Džedi, a samo u finalu protiv 37. tenisera na planeti – koje nije ni odigrano do kraja – imao je 69 as udaraca. I u svim prethodnim mečevima na turniru ovaj broj bio je dvocifren.

Odmah posle trijumfa nije propustio priliku da pomene Novaka Đokovića.

„Nas dvojica smo iz Srbije. On je osvojio veliki Masters, pravi, a ja sam ovaj. Ovo je velika stvar i srećan sam što mogu da idem njegovim stopama na neki način“, rekao je Međedović nakon pobede u finalu.

Mladi Novopazarac ne propušta u javnim nastupima da pomene koliko mu je Đoković pomogao na početku karijere. O tome je govorio i njegov otac Eldin.

– Sećam se našeg drugog razgovora sa Noletom. Pričali smo o koracima koje Hamad treba da preduzme u karijeri. Novak nam je davao ideje, ali smo mu rekli da te stvari koštaju puno – rekao je Hamadov otac Eldin i dodao kako je Đokovićev odgovor na to bio da sve što Hamad treba da uradi jeste da radi vredno, a da će se on pobrinuti za sve ostalo.

Najbolji plasman na ATP listi bio mu je 102. iz oktobra ove godine. Sa ovog turnira poneo je ček veći od pola miliona dolara, što je više od cifre koju je ukupno zaradio do sada u karijeri.

Nadimak mu je Hame, rođen je u Novom Pazaru koji je za njega „najlepši grad na svetu“ iako je sa 10 godina otišao iz njega za Beograd.

Meč iz snova za njega bio bi onaj sa Rodžerom Federerom jer je njega gledao dok je odrastao. Ne misli da bi taj meč dobio, ali bi mu to svakako značilo kao jedno veliko iskustvo. Van tenisa njegova najveća inspiracija mu je otac, a omiljen udarac – forhend.

Od hrane voli burgere, rado sluša Eminema, a cilj mu je, kao nekada i Novaku Đokoviću – da bude broj 1. na svetu. Prve, velike korake ka tome napravio je već ovog vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari