Himki za spas obraza 1Foto: Evroliga

Bio je početak avgusta; pripreme reprezentacije Španije za Evropsko prvenstvo bile su u punom jeku kada se Starim kontinentom pronela vest da je super spremni Serhio Ljulj pokidao ligamente kolena.

Bila je to, nažalost, samo najava serije povreda koje su zapravo i obeležile sezonu „kraljevskog kluba“. Kao na traci otpadali su Kuzmić, Rendolf, Ajon, Tompkins, Fernandez, ali je i tako desetkovani Real uspeo da dođe do Top 8 Evrolige i da u drugom meču u Atini „brejkne“ Panatinaikos. Pred večerašnji, treći duel u Madridu, navijači Reala dobili su još veći motiv da pomognu svojim miljenicima: Serhio Ljulj prvi put u sezoni biće u sastavu i trener Pablo Laso mogao bi da ga uvede makar na samo par minuta.

MVP Evrolige 2016/17. već neko vreme trenira sa ekipom i Laso je u poslednjem trenutku odlučio da ga ne vodi u Atinu na prve dve utakmice protiv Panatinaikosa. Real je posle debakla na startu Top 8 faze (95:67) napravio „brejk“ i izjednačio na 1:1, trijumfom od 82:89 u dvorani OAKA. Ljuljov povratak će verovatno najviše značiti mladom Luki Dončiću, koji je posle trijumfa na Eurobasketu sa Slovenijom i promocije u lidera Reala vidno posustao u drugom delu sezone.

Uprkos prognozama da su prvi favoriti za osvajanje Evrolige ove sezone, košarkaši CSKA pomutili su percepciju mnogih nakon prva dva meča sa Himkijem u plej-ofu. „Armejci“ su se u obe utakmice dobrano namučili da dođu do trijumfa, iako su naspram sebe imali ekipu koju su prethodno u toku sezone savladali pet puta. Himki je taktički izvanredno opterećivao unutrašnju liniju rivala, vidno ranjivu neigranjem Kajla Hajnsa, zbog čijeg je odsustva trener Itudis izrotirao sve raspoložive igrače pod košem. Da situacija bude još gora po CSKA, Nando De Kolo, koji igra možda i sezonu života sa prosecima od preko 90 odsto sa penala i skoro 50 odsto za tri poena, povredio se sredinom prve utakmice i njegov povratak na teren krajnje je neizvestan. Francuz portugalskog porekla igra treću sezonu u Evroligi u kojoj je ubacio više od 500 poena, što niko pre njega nije uradio.

 

Raspored plej-ofa

3. utakmica

utorak

Žalgiris – Olimpijakos   večeras  (1:1)

Baskonija – Fenerbahče sinoć (0:2)

sreda

Real Madrid – Panatinaikos          18.45 (1:1)

Himki – CSKA      19.00 (0:2)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari