Hiter krenuo s dve pobede, poslednji Monakov trener debitant s tri bio je Venger 1987. 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Među pet trenera koji prvi put vode timove u francuskom fudbalskom prvenstvu jesu i Austrijanac Adi Hiter i Španac Luis Enrike, obojica s dobrom reputacijom.

Hiter, prvak u svojoj zemlji sa Salcburgom (2015), a u Švajcarskoj s Jang bojsom (2018), odskočio je kao polufinalista Lige Evrope s Ajntrahtom 2019, oslanjajući se na vihornu brzinu Filipa Kostića i golgetersku veštinu Luke Jovića. U Nemačkoj je proglašen za trenera godine.

U Francuskoj mu je poverenje dao Monako, koji je u prva dva kola jedini uz Brest postigao obe pobede.

Klub iz Kneževine je prethodni put startovao s maksimalnih šest bodova kao šampion 2017. pod portugalskim trenerom Leonardom Žardimom (sve pobede u prva četiri kola), koji je na klupi bio već tri godine, a ranije i s Italijanom Klaudijom Ranijerijem 2013, u njegovoj drugoj sezoni.

Gledaju li se samo treneri debitanti u Monaku, prethodno je s dve pobede krenuo nekadašnji francuski reprezentativac Žan Tigana 1995.

Između njegovog i Hiterovog debija, dakle, prošlo je 28 godina, a i 16 različitih imena.

Poslednji Monakov novajlija na trenerskoj klupi koji je počeo s tri pobede bio je Arsen Venger 1987. Imao je zatim 1991. i svih pet, što je i najbolji start Monaka u poslednje 32 godine.

„Kneževi“, koji su u prvom kolu u gostima savladali Klermon s 4:2, a u drugom kod kuće Strazbur s 2:0, idu u petak na megdan Nantu.

Hiter krenuo s dve pobede, poslednji Monakov trener debitant s tri bio je Venger 1987. 2
Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Luis Enrike treba da stvori novi Pari Sen Žermen s najboljim francuskim igračem Kilijanom Mbapeom, a bez Argentinca Lionela Mesija i Brazilca Nejmara, koji su otišli. Počeo je s dva remija: protiv Lorjena kod kuće (0:0) i Tuluza u gostima (1:1).

Poslednji trener pariskih svetaca koji nije imao pobedu u svoje prve dve utakmice bio je nekadašnji svetski prvak s Francuskom Loran Blan 2013. Isto je startovao s dve nerešene.

Uspešnije su zatim prošli Španac Unai Emeri, Nemac Tomas Tuhel, Argentinac Mauricio Poketino i domaći trener Kristof Galatje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari