Hrabri Žalgiris odbranio Kaunas i zaustavio Real 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ekipa Žalgirisa pobedila je madridski Real u 14. kolu Evrolige rezultatom 81:72.

Bio je to meč koji je uglavnom bio u egalu, a na pet minuta do kraja Real je trojkom Hezonje po ko zna koji put došao do egala 66:66. Imao je čak iza toga i napad za vođstvo, ali je Žalgiris na tajm-autu dogovorio snažnu odbranu koja nije popuštala sve do kraja. Real je u poslednjih pet minuta meča dao svega tri poena neračunajući trojku u poslednjem napadu. Tako je Žalgiris došao do ubedljive pobede.

U toj završnici pogađali su Šmits, Evans, Keveno, Ulanovas, a dosta je tada slobodnih bacanja izvodio litvanski evroligaš koja je uglavnom ubacivao pa je tako i pravio razliku.

Žalgiris je imao 18/21 slobodna bacanja, 11/27 trojke, dok preko Valtera Tavaresa i Vensana Poarijea nisu mogli pa su tek ubacili 36% šutnutih trojki. Ipak Realovo izrazito loše šutersko veče (8/28 trojke) i loša završnica su došli do izražaja i Žalgiris je slavio.

Razlog za neki vid slavlja će imati Valter Tavares koji je preskočio Brajanta Danstona po broju blokada u Evroligi, mada najbitnija blokada ide Kevarijusu Hejsu. Taj centar Žalgirisa je uspeo da lupi rampu najdominantnijem centru Evrope u Kaunasu.

Kinan Evans je bio najbolji pojedinac meča sa 20 poena, Edgaras Ulanovas je imao 19, a Džanan Musa je kod Reala ubacio 22. Mario Hezonja je imao 17, a interesantno je da je Tavares ostao na svega osam poena.

Bajern preživeo fantastičnu partiju Dubljevića

Košarkaši Bajerna stigli su do pete pobede u tekućoj sezoni pošto su u četvrtak u Minhenu rezultatom 97:92 savladali Valensiju, za koju je izuzetno igrao crnogorski centar Bojan Dubljević.

Tim Andree Trinkijerija sada ima skor 5-9 u elitnom takmičenju, dok je španski predstavnik na 6-8.

Tokom najvećeg dela utakmice prednost je imao nemački sastav, ali ni u jednom trenutku nije uspeo da se “odlepi” na razliku veću od deset poena. Maksimalnih +10 Bajern je imao u poslednjem kvartalu, ali tim Aleksa Mumbrua nije uspeo da pripreti u finišu.

U pobedničkom timu nije bilo kapitena srpske reprezentacije Vladimira Lučića, a Ognjen Jaramaz je za 16 minuta na parketu ubacio 6 poena (jedna od dve trojke, tri od četiri slobodna bacanja), uz 3 asistencije.

Najbolji kod Bavaraca bio je Kori Volden, nekadašnji bek Partizana i Zvezde, koji je postigao 18 poena, uz 5 asistencija. Ajzak Bonga dodao je 14, a Otelo Hanter 13 poena, piše Sport Klub.

Asvel dobio i treću tesnu završnicu, heroj sada Noua

Posle Barselone i Partizana Asvel je dobio i ekipu Olimpijakosa u veoma neizvesnoj završnici, a iako je delovalo da će opet Nando De Kolo uzeti odlučujući šut sada je to bio Amin Noua. Pirejci ovo mogu da smatraju velikim kiksom jer su vodili čitav meč. Rezultat na kraju je bio 77:75 za ekipu iz Francuske.

Asvel je definitivno jedan od najčudnijih timova ove godine. Posle niza neuspeha dobili su izabranici Ti Džeja Parkera Barselonu na gostovanju, pa su dobili i Partizan, da bi zatim savladali i to posle velikog preokreta jednu od najboljih ekipa ove sezone Olimpijakos.

Ceo meč su Pirejci vodili. Delovalo je da je to nova rapsodija Saše Vezenkova i Kostasa Slukasa. Vodio je Olimpijakos 47:31 na poluvremenu, sve je ličilo na ubedljiv trijumf ali se desio preokret. Asvel je prišao na minus devet pred poslednju četvrtinu da bi usledila egal završnica u poslednjih pet minuta.

Na svaki koš Olimpijakosa Asvel je imao neki odgovor, da bi na minut i po do kraja De Kolo bio fauliran, a trener Barcokas je tada dobio i tehničku. De Kolo je, baš kao i protiv Partizana jedno bacanje promašio, dva je dao, a posle nekoliko promašaja i izgubljenih lopti koje su usledili Larencakis je vratio vođstvo grčkom timu 75:74. Ostalo je još malo do kraja, Olimpijakos nije ispunio bonus, pa je faul Vezenkova na devet sekundi do kraja značio da Asvel ima napad i tajm-aut za posledjni posed.

U njemu se Olimpijakosova odbrana usresredila na De Koloa, iskusni Nando je dodao do Noue koji je pogodio trojku za pobedu, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari