Ipak se Ajaks za sve pita 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Izbacili su Real Madrid i Juventus, na putu ka finalu Lige šampiona uspeli da pobede Totenhem u Londonu (0:1) i večeras će na „Johan Krojf“ areni pokušati da posle revanša polufinala postanu drugi učesnik meča za osvajanje i podizanje „Uška“ 1. juna na stadionu Metropolitano u Madridu.

Fudbaleri Ajaksa vodeća su tema svih evropskih medija koji dobar broj stranica posvećuju fudbalu, pogotovo onom najboljem koji može ponuditi Liga šampiona. Lepršavost i maštovitost u sistemu Erika ten Haga potvrđena je i na poslednjem susretu koji su „kopljanici“ odigrali u finalu Kupa Holandije.

U svojevrsnoj uvertiri, možda je bolje reći poslednjoj probi pred večerašnji revanš meč polufinala, Ajaks se poigravao sa Viljemom drugim postižući golove, koji su gradacijski bili sve lepši, zaključno sa trećim koji je postignut nakon akcije u kojoj je nakon sedam-osam dodavanja unapred Huntelar samo ćušnuo loptu na gol liniji (0:4).

Ajaks je generalno ostavio bolji utisak i posle prvog polufinalnog susreta u Londonu. Totenhem je doduše igrao bez dvojice dominantnih igrača, koji u velikoj meri utiču na njihovu igru i rezultat. Povređenog Harija Kejna ni večeras neće biti u protokolu, dok je Korejac Son odradio suspenziju i trebalo bi da predvodi navalu.

Holanđani su u Engleskoj završili meč sa većim brojem kompletiranih pasova u odnosu na rivala (364-252), uz veći posed lopte od 51 odsto. Na putu ka finalu u kome bi mogli da se domognu i petog trofeja u Ligi šampiona, „kopljanici“ će sasvim sigurno večeras odigrati oprezno, poučeni prethodnim iskustvom protiv Reala i Juventusa. Tada su prvi mečevi igrani u Amsterdamu i u oba navrata Ajaks je na revanše kretao „iz minusa“ (Real 1:2, Juventus 1:1).

Totenhemu bi lako mogla da presedne eliminacija Mančester sitija u četvrtfinalu. Zbog tri poraza u poslednja četiri kola Premijer lige ugrozili su mesto u Ligi šampiona naredne sezone. „Pevci“ već godinama čekaju na neki značajniji trofej; od dolaska Maurisija Poketina 2014. nisu osvojili nijedan i veliko je pitanje kako će izgledati sledeće takmičarske godine (pominju se odlasci nosilaca igre).

Ajaks bi trebalo da počne susret bez većih promena i iznenađenja u odnosu na duel u Londonu. Tadić će opet biti „lažna devetka“ potpuno slobodan da se kreće po dubini i širini, sa idejom da pasovima između linija ostavlja dovoljno prostora za igrače iz drugog plana Van de Beka i De Jonga.

Ners i Zijeh delovaće po bokovima na kojima će ih sa desne strane udvajati Tripije i Alderverled, ali je pitanje ko će po levom asistirati Rouzu. Vertongen je doživeo povredu nosa i potres mozga u prvom susretu i možda bi njegovo mesto mogao da popuni Velšanin Dejvis. Totenhem je ove sezone samo jednom pobedio u gostima (Borusiju Dortmund u osmini finala), takođe je na poslednja dva meča u Holandiji ostao poražen i do eventualnog finala moraće da se izbori i sa tradicijom. U arhivi Lige šampiona zapisano je da je samo Ajaks 1996. uspeo da se plasira u finale nakon minimalnog poraza u prvom susretu.

De Lihtov šamar Mančesteru

Matijas de Liht sa 19 godina i kapitenskom trakom oko ruke verovatno je najtraženiji štoper na svetu u ovom trenutku. Tinejdžer u dresu Ajaksa naprosto pleni stavom, razmišljanjem i zrelošću na terenu, ali i van njega. Iako će na kraju ove sezone verovatno napustiti „kopljanike“ De Liht ima jasno postavljene ciljeve i želje koje podrazumevaju prelazak u redove nekog velikana. Mančester junajted je navodno pokušao da izdejstvuje transfer: Ajaksu je na ime obeštećenja ponudio 70.250.000 evra, a De Lihtu godišnja primanja od 15.200.000 evropskih novčanica. Iako je Holanđaninu kontroverzni Mino Rajola menadžer, on je glatko odbio takvu opciju rečenicom „Ne zanima me.“ Time je navodno zatvorio vrata Junajtedu, ali i potvrdio da mu je osnovna želja da se priključi zemljaku i prijatelju De Jongu (već potpisao) u Barseloni, uprkos tome što bi u Junajtedu postao najplaćeniji tinejdžer u svetu fudbala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari