Jagodić Kuridža poništio rafal trojki Letonije 1photo:starsport

Kao na nekom Ol-star meču, u momentima je to ličilo i na neki „rekreativni basket“ bez mnogo svesti o važnosti igre u odbrani i njenom suštinskom značaju, na startu kvalifikacija za plasman na Mundobasket, u hali „Aleksandar Nikolić“ solidan broj navijača uživao je u dopadljivoj igri sa dramatičnim krajem koji je bio srećan po izabranike Svetislava Pešića. Trener starog kova, na povratničkom debiju na klupi naše reprezentacije, Pešić nikako neće biti zadovoljan načinom na koji je šuterski fenomenalna Letonija slomljena u poslednjim sekundama meča, čija je završnica bila za infarkt (101:100).

Košarkaši Srbije su gotovo sve vreme rezultatski kaskali za Letoncima, bezuspešno pokušavali da stanu na senku fantastičnog Lomaža, suočavajući se sa šuterskim uraganom gostiju, na kraju su uz mnogo sreće, oslonjeni na igračko iskustvo debitanta u 34. godini života matirali protivnika sa potpisom Marka Jagodića Kuridže.

Da su Letonci odlični šuteri i da će reprezentacija Srbije sa sijaset debitanata imati mnogo defanzivnih problema moglo se sa lakoćom pretpostaviti, međutim način na koji se odvijao meč u mnogome je podsetio na tako bolan poraz na istom mestu pre samo par meseci od Italije.

Ideja selektora Pešića da sa Radanovim i Trifunovićem kao starterima dobije na širini, a Jagodić Kuridžom dubini u napadu koncepcijski ništa nije naudila Letoncima.

Naprotiv, protivnik se vešto držao šablona po kome je konstantno iz „pop auta“ dobijao na širini koju su bekovi poslovično pretvarali u poene sa distance.

Odbrana Srbije je tako lako pucala na perimetru da je šuterski perfekcionizam rivala dobrih osam minuta uvodne četvrtine (10/10 iz igre) naznačio kraj meča sa dramskim obrisima.

Tek ulaskom kapitena Teodosića napad Srbije dobio je „i miris i ukus“. U tom segmentu nije bilo većih problema: odlični Smailagić je iz „pop auta“ sa „topa“ činio konstantnu opasnost (15p, 3as), međutim problematika se uvećavala na suprotnoj strani. Da će biti njegova noć, Lomaž je najavio već u uvodnoj deonici (33p, 6/10 za tri).

Iz neverovatnih pozicija pogađao je za tri poena, na svako udvajanje reagovao je pravovremenim pasom ka saigračima što je dovelo do ubačena 33 poena samo u uvodnoj deonici.

Gosti koncepcijski ništa nisu menjali, čak i kada je ulazio 215 centimetara visoki Pašečniks. Teodosić se, pak, sit nadavao poena u drugoj deonici (čak 17 od 21 poena do poluvremena); svaku dobru blokadu koristio je da ode na ulaz ili podeli povratni pas.

Periodično i u pravim trenucima, napadački su mu se pridruživali Avramović (17p, 7as), Ristić (9p), kao i Dangubić sa sedam vezanih poena u poslednjoj deonici. Ništa od demonstriranog, pak, nije uticalo na šutersko samopouzdanje gostiju. Ni protok vremena, kao ni povremeni, blagi pritisak sa tribina. Lomaž je samo nizao poene, dobijajući vetar u leđa od strane Bertransa (14p, 4/7 za tri) i izuzetno nadarenog i u igri jedan na jedan moćnog pleja Zoriksa (17p, 5as, 3/4 za tri ).

Kada im se u drugom poluvremenu pridružio i Gražulis (17p, 3/4 za tri) zamirisalo je bilo na potencijalni brejk.

Nisu se mnogo Letonci ni trudili da taktički deluju uigrano i zrelo, kad primarna akcije ne bi prolazila, Lomaž i Zorkis igrali bi jedan na jedan, a Lomaž bi često oblačio odelo Stefa Karija i sa osam metara pogađao dno mrežice. Svašta je pokušavao selektor Pešić; kada je zbog bola u nozi ostao bez Smailagića, koristio je visinu i snagu Ristića na niskom postu.

Igrao je sa Teom i Avramovićem u paru, u Dangubiću video iks faktor, ali je na semaforu prednost konstantno bila na strani gostiju. Tek na nekih 45 sekundi do kraja startne pozicije bile su poravnate (96:96).

Promašen šut za tri poena Bertansa i dva nepromišljena faula Kuruca u poslednjih 20 sekundi, Jagodić Kuridža je sa slobodnih bacanja pretvorio u slavljeničkih 101:100. Srpski štit zaustavio je šutersku snagu Letonaca oslikanu u čak 16 ubačenih trojki iz 23 asistencija oblikovanih u neverovatnih 47 odsto uspešnosti sa distance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari