Jednog od direktora OI u Tokiju sumnjiče za primanje mita 1EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Harujuki Takahaši na udaru policije zbog povezanosti sa jednim od sponzora.

Danas je pretražena kuća izvršnog direktora Organizacionog odbora Olimpijskih igara, održanih prošle godine, zbog indicija da je nezakonito zaradio oko 330.000 dolara.

Toliko mu je uplatio poznati japanski trgovac poslovnim odelima, Aoki Holdings Inc, sa kojim je potpisao konsultantski ugovor, ali je sporna pozadinska dimenzija tog posla.

Aoki je na konto toga postao službeni sponzor Igara u Tokiju, što mu je omogućilo korišćenje logotipa događaja i prodaju službeno licencirane robe.

Novinska agencija Kjodo prenosi da bi ta saradnja mogla biti tretirana kao davanje i uzimanje mita, jer Takahaši kao čovek iz organizacije najvećeg planetarnog sportskog takmičenja ne bi trebalo da prima novac ili poklone vezane uz njegov položaj.

Naravno, on sam situaciju posmatra drugačije , o čemu je prošle nedelje pričao za novine Jomiuri Šimbun, rekavši da je novac koji je njegova firma primila bio za konsultantske poslove.

„Nije bilo sukoba interesa sa mojim položajem člana odbora Organizacionog odbora Igara u Tokiju 2020“, izjavio je ovaj 78-godišnjak.

Olimpijske igre u Tokiju su zbog pandemije koronavirusa održane 2021. godine, a ne 12 meseci ranije, a Organizacioni odbor raspušten je krajem prošlog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari