nikola jokićBETAPHOTO: AP/David Zalubowski

Načinom na koji igra, Nikola Jokić neretko obara brojne NBA rekorde, a po jednom se nedavno izjednačio sa još jednim čuvenim centrom u NBA ligi.

Zajedno sa Džoelom Embidom, Nikola Jokić je ušao u foto-finiš trke za MVP nagradu regularnog dela sezone.

Maltene od početka takmičarske godine, aktuelni i poslednji dvostruki MVP NBA lige nalazi se na čelu najboljih asistenata u sezoni, u konkurenciji centara.

Posle duela sa Hjustonom, samo je potvrđeno da će po šesti put u NBA karijeri, Jokić biti najuspešniji kreativac u konkurenciji centara, u najkvalitetnijoj ligi na svetu.

Time se as Denver Nagetsa poravnao sa Divcem, još jednim srpskim centrom, koji je tokom bogate NBA karijere takođe u šest navrata bio najbolji asistent među peticama.

Od 1990. godine pa do danas, Divac i Jokić najviše puta su bili na prvom mestu po broju asistencija među visokim košarkašima, s tim što su uspehe beležili u dve različite ere.

Divac je u sezonama 1994/95, 1996/97, 1998/99, 2001/02, 2002/03. i 2003/04. predvodio centre u asistencijama prosečno beleživši oko četiri do pet dodavanja koja su „spajala“ njegove saigrače sa protivničkim obručem.

Jokić je, pak, ove sezone na istorijskim brojkama po pitanju uspešnosti u asistencijama. Sa 9,9 uspešnih dodavanja, on je postao centar sa prosečno najviše asistencija po sezoni, u istoriji NBA lige.

Srbin je oborio prethodni rekord na koji je ponosan bio Vilt Čemberlen, koji je u sezoni 1967/68 prosečno ostvarivao 8,6 asistencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari