Jokića sudije toliko iznervirale da je morao biti isključen 1foto EPA-EFE/ALLISON DINNER SHUTTERSTOCK OUT

Nagetsi u Detroitu iskompenzovali prethodni poraz doživljenu Klivlendu i to gotovo bez pomoći ubedljivo najboljeg igrača (103:107).

Odličan start sezone, a zatim rezultatsko štucanje u odsustvu Džamala Mareja.

Aktuelni NBA šampioni na poslednjih pet utakmica doživeli su tri poraza, a lako je moglo da se desi da se pokunjeni vrate iz Mičigena i to u duelu sa najlošijom ekipom od početka sezone.

Nakon izgubljenog meča u Klivlendu, Nikola Jokić je bio vrlo iskren konstatujući da u defanzivnom smislu njegova ekipa mora da igra mnogo bolje i kvalitetnije.

Samo dan kasnije, Denver je izašao na megdan Pistonsima i vrlo lako je mogao da poklekne nakon što je Jokić dobio drugu tehničku, samim tim i isključujuću grešku u drugoj četvrtini.

Iako sa trenutnim statusom najboljeg ili najkompletnijeg košarkaša u NBA ligi, Srbin nema neki preterano povlašćeni status kod sudija, naprotiv.

U Detroitu je od starta utakmice bio u konstantnom kontaku u duelima sa Marvinom Beglijem i Ajzeom Stjuartom.

Već od prvog napada požalio se na intenzitet kontakta Beglija ali su sudije ostale neme.

Nakon što je Majkl Meloun, šef struke Denvera, isključen tokom prvog poluvremena tenzija je povećana i bilo je samo pitanje trenutka kada će atmosfera kluminirati.

Jokić je u ranoj fazi utakmice dobio opominjući tehničku grešku, međutim njegovo razumevanje situacije na terenu nije se zbog toga promenilo.

Sve češće je gestikulirao ka sudijama žaleći se da ne sviraju očigledne kontakte i prekršaje nad njim, što je verovatno iziritiralo delioce pravde.

Neposredno pred odlazak na veliki odmor ambijent je toliko postao tenzičan da je bilo neminovno da dođe ili do promene sudijskog kriterijuma ili isključenja srpskog centra.

Pistonsi su u jednoj akciji Nagetsa pokušali da udvoje Jokića ali su to uradili, prema tumačenju asa Denvera na nepropisan način.

U igri „vrućih rukavica“ Jokić je u jednom trenutku prestao da igra, šireći ruke ka sudijama, a onda je naglo uzeo loptu i kada je pokušao da „razbije“ udvajanje doživeo je jači kontakt posle kojeg se ustremio ka sudiji koji mu je automatski dosudio drugu tehničku, posedično isključujuću ličnu grešku.

Jokić može biti opravdano ljut na sudije, ali bi morao i da pronađe način kako da iskanališe negativnu energiju i bes kako se posledice njegovog ponašanja ne bi odražavale na ekipu.

Da nešto zaista nije kako bi trebalo da bude u tretmanu Nagetsa kao zvaničnog šampiona pokazuje podatak da je Denver druga ekipa u NBA ligi sa najmanje izvedenih slobodnih bacanja.

U trenutku kada je isključen, srpski as imao je učinak od devet poena i po pet skokova i asistencija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari