Ljubljana definitivno neosvojiva tvrđava za Partizan, bivši zvezdaš matirao crno-bele 1foto: ABA liga/Ales Fevzer

Košarkaši Partizana pretrpeli su i treći ovosezonski abaligaški poraz. Ponovo se Cedevita Olimpija ispostavila kao nepobediva ekipa u Ljubljani. Nošena Jakom Blažičem, nekadašnjim zvezdašem, ekipa Simonea Pjaniđanija napravila je veliko iznenađenje (95:91).

Ponovo se teškim ispostavilo gostovanje Partizana Cedevita Olimpiji. Da prethodna tri poraza imaju određenu težinu u datim okolnostima videlo se i večeras.

U veoma napetoj i tenzičnoj završnici, Jaka Blažič, zajedno sa Prepeličem i Stjuartom, uspeo je da matira crno-bele koji su vrlo konfuznim rešenjima u poslednjem minutu olakšali nastojanja domaćina da dođe do pobede.

Bez kapitena Kevina Pantera crno-beli su izgubili i četvrtu utakmicu.

Iako su u Ljubljanu stigli posle velikih evroligaških iskušenja i duplog programa, očekivalo se da ipak večeras pokažu sposobnost da, uprkos umoru, rutiniraju slabijeg protivnika od sebe.

Iako je Aleksa Avramović u drugom poluvremenu meč posmatrao u civilu, zbog zadobijene povrede nosa, Partizan je trebalo, verovanto i morao da materijalizuje očiglednu superiornost pod košem.

Bez povređenog Karla Matkovića, domaćin je gotovo čitav meč igrao sa jednom peticom Amaduom Souom, a u poslednjih sedam minuta morao je da improvizuje, s obzirom da je snažni košarkaš iz Malija meč preveremeno završio zbog pet ličnih grešaka.

Uprkos navedenoj konstelaciji snaga, Partizan ni na četvrtom uzastopnom gostovanju nije uspeo da se trijumfalno vrati iz Ljubljane.

Kao pod indigom, sve završnice ličile su jedna na drugu, pa tako i večerašnja.

U igri na jedan posed zaostatka, Cedevita Olimpija je u napadu koristila prednosti Jake Blažiča (29p) i Klemena Prepeliča (18p, 11as), pogotovo u mis-meču, dok se iks faktorom ispostavio Stjuart (12p).

Amerikanac je možda odigrao i najzreliji meč od letošnjeg dolaska u klub, a njegovi poeni sa niskog posta za 95:91 na nekih tridesetak sekundi pre kraja utakmice ispostavili su se kapitalnim.

Partizan je dominaciju demonstrirao samo u prvoj deonici u kojoj je imao sedam poena prednosti (17:24).

Sredinom druge stigao je do maksimalnih 28:37 međutim nakon tajm-auta Pjaniđanija domaćin je nagovestio kakvim će stilom igre pokušati da dođe do podviga.

Relativno brzo je vezao tri trojke i od 15. minuta utakmice pa sve do kraja igralo se na posed dva razlike.

Delovalo je da gosti u ofanzivnim segmentima zaista nemaju problema. Sou fizički nije mogao da parira Kaminskom (20p), koji je u saradnji sa Doužirom (14p, 7as) lako rešavao situacije u samom reketu.

Problemi su bili na drugoj strani, bez obzira na to što je Cedevita Olimpija bila limitirana i na pleju usled neigranja Nikole Radičevića.

Džastin Kobs bio je jedini organizator igre ali je veliku pomoć imao od strane Prepeliča i Blažiča.

Trio „bol-hendlera“ zadavao je neviđene muke crno-belima, uvek pronalazeći najadekvantija moguća rešenja.

S obzirom na to da Sou nije centar izrazite leđne tehnike, balans između linija omogućavao je Stjuart koji se periodično spuštao na niski post, pogotovo u evidentnim mis-meč situacijama, kao i odlični 203 centimetra visoki Džouns (17p, 9sk).

Domaćin je pokušavao zonskom odbranom da nekako neutrališe očiglednu inferiornost pod košem, ali Partizan sa takvim tipom odbrane nije imao nekih naročitih problema.

Iako je tandem Doužir-Kaminski dobro funkcionisao u „pik“ igri, domaćin je permanentno bivao u prednosti od dva do maksimalnih šest poena (93:87) na 1:36 do isteka četvrte deonice.

Partizan je defanzivno uglavnom preuzimao, što su Blažič i Prepelič maestralno umeli da iskažnjavaju.

Nekadašnji zvezdaš, posle impresivnog prvog poluvremena (16p) bio je gotovo nezaustavljiv u prelomnim momentima poslednje deonice.

Crno-beli na perimetru nisu mogli da ga sačuvaju, dok je reprezentativac Slovenije perfektno izvodio bacanja (8/8).

Istovremeno, „zmajevi“ su bili veoma raspoloženi u šutu za tri poena.

Oborili su ovosezonski klupski rekord sa 11 ubačenih hitaca sa distance iz 21 pokušaja, što je za njih bilo od nasušne važnosti u okolnostima kada su pod košem bili inferiorni.

Doužeru i Kaminskom priključio se Ledej u poslednjoj deonici (17p). Pokušavao je Amerikanac da ostvarenu prednost u napadu eksploatiše šutevima za tri iz ćoška (njegova omiljena pozicija) međutim u odsutnim momentima gosti ništa nisu mogli da pogode sa distance.

Poput najiskusnijih evroligaških plejeva, Prepelič je u organizaciji igre omogućio Blažiču da konstantno koristi odličan prvi korak u polasku u dribling.

Sa 11 asistencija poprilično je namučio odbranu Partizana, a njegov sjajan pas ka Blažiču na 4:45 doveo je do velike gužve pod gošem crno-belih.

Ledej je „sekiricom“ po vratu Blažiča zasluženo dobio nesportsku, međutim nekadašnji košarkaš Zvezde nije mogao da istrpi način na koji je fauliran.

Momentalno se zaleteo ka Amerikancu i samo zahvaljujući prisebnosti saigrača nije došlo do većeg sukoba.

Umesto jasne reakcije, Partizan je produbio šutersku agoniju u poslednjoj deonici (0/6  za tri).

Domaćin je morao defanzivno da rizikuje, skuplja u reketu, ostavljajući dovoljno prostora gostujućim bekovima.

Kada se lomilo, Anđušić, Jaramaz, Nanali okean sa broda nisu mogli da pogode, a kada Kaminski iz „popa“ neometano nije ni dobacio do koša na 92:87 kapitulacija se naslućivala.

Umesto traženja rešenja iz organizovanih akcija, puleni Željka Obradovića počeli su stihijski da šutiraju, dok su na trugoj strani igrači Simonea Pjaniđanija bili strpljiviji i pametniji.

Možda i nerezonski, slali su Blažiča na liniju za slobodna bacanja, a slovenački reprezentativac šahovski miran nije promašivao.

Kada je Nanali realizovao bacanja za 93:91 na 1:02 gosti su imali dovoljno vremena za eventualni preokret, međutim već u narednom napadu domaćina usledilo je loše čitanje protivničke namere.

Ponitka je ostao na fizički jačem Stjuartu pod košem, a Amerikanac je to manirski rešio.

Usledio je napad u kojem je bio akcentovan šut Nanalija za tri ali posle njegovog promašaja Cedevita Olimpija više nije imala razloga da strepi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari