Ko sada vodi Upravni odbor KK Crvena zvezda i koje su promene napravljene: Nebojša Čović najavljivao povlačenje, ali i dalje ima glavnu reč u klubu 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Košarkaški klub Crvena zvezda proteklog leta doživeo je velike promene u igračkom kadru, nakon samo nekoliko utakmica u sezoni promenjen je i trener, a sada ima novosti i kada je reč o upravi kluba.

Zvezda je u sredu 15.11.2023. godine održala drugu redovnu godišnju sednicu Skupštine kluba. Na njoj je prisustvovalo 42 od 57 članova Skupštine, a tema na dnevnom redu je bilo više, piše Nova.rs.

Na sajtu KK Crvena zvezda objavljeno je sledeće:

„Nakon što je usvojen zapisnik sa prethodne Skupštine, predsednik kluba informisao je članove Skupštine o prečišćenom tekstu i izmenama Statuta. Takođe kooptirana su i dva nova člana u Skupštinu KK Crvena zvezda.

Izmenama Statuta ukinuto je predsedništvo kluba, znatno veća ovlašćenja u radu imaće novi Upravni odbor i Kolegijum koji je osnovan i čine ga: predsednik i potpredsednici Skupštine kao i predsednik i potpredsednik Upravnog odbora.

Jednoglasno je potvrđen izbor novog predsednika i potpredsednka Upravnog odbora. Kao što je klub i najavio u zvaničnom saopštenju nakon prethodne sednice predsedništva kluba, te funkcije obavljaće privrednici Željko Drčelić i Živorad Vasić. Mandat novog UO usaglašen je sa trajanjem mandata Skupštine i ostalih tela na tri godine.

Pod tačkom razno, predsednik kluba informisao je članove Skupštine o tekućim temama, finansijskim izveštajima, dnevnom poslovanju kluba, kadrovskim pitanjima vezanim za prvi tim, ali i rešenju velikog problema sa terminima u maloj Sali beogradske Arene, koji je u sredu definitivno rešen“, stoji na sajtu Zvezde (nije menjano do trenutka pisanja ovog teksta).

Nebojša Čović je i dalje zvanično predsednik kluba, iako je više puta najavljivao povlačenje, a njegovo ime se ne spominje u poslednjem saopštenju. Poslednji put povlačenje je pominjao tokom leta ove godine.

„To je vrlo moguće (da se povučem), imao sam veliku operaciju tokom pete utakmice finala ABA lige, koja nije mogla da se odloži. Da sam bio zdrav i da sam bio tu – peta utakmica se ne bi igrala zbog određenih stvari koje nemaju veze sa sportom. Ali okej, to je prošlost, nekima koji su ‘zabrinuti’ za moje zdravlje bih rekao… Dobro sam, ambiciozno ulazimo u novu sezonu u kojoj želimo da ostvarimo dobre rezultate. Pod dobrim rezultatima, znate na šta mislim kada je Crvena zvezda u pitanju, ali ovoga puta želimo da napravimo korak više i u Evroligi“, rekao je Čović.

Istakao je i da KK Crvena zvezda vidi kao stabilnog evroligaša u narednim godinama, sudeći po sastavu ove sezone je i budžet povećan, a Čović još uvek ne želi potpuno da se povuče.

Čović je bio na čelu predsedništva kluba, organa koji od pomenute sednice Skupštine više ne postoji, ali to ne znači da on više nije predsednik kluba. Prema zvaničnim informacijama, Čovićev mandat je važeći do 2026. godine, pošto su izbori za tu funkciju bili 2021. godine, a mandat važi pet godina.

Prema podacima iz decembra 2021. godine, kada je izabrano tada novo predsedništvo kluba, taj organ sastojao se od sedam članova: Nebojša Čović, Branislav Baćović, Dragan Filipović, Đorđe Vučinić, Marko Kešelj, Nebojša Mitrović, Tomislav Šunjka. Nakon ukidanja predsedništva ove godine, ostalo je nejasno kakve funkcije imaju pomenuta šestorica, jer je za Čovića jedino poznato.

Od informacija za koje ste ostali uskraćeni iz poslednjeg saopštenja kluba, predsednik skupštine je Ljubomir Milić, potpredsednik skupštine za ekonomska pitanja je Zoran Milošević, a za sportska legenda kluba Dragiša Vučinić. Skupština je isto izabrana 2021. i isto ima mandat do 2026.

Novo telo je sada Kolegijum, u kom nije Čović, a čine ga petorica – trojica iz Skupštine (predsednik i dva potpredsednika) i dvojica iz Upravnog odbora – novi predsednik i potpredsednik Željko Drčelić i Živorad Vasić.

Umesto Predsedništva kluba, funkciju je preuzeo Kolegijum, dok će znatno veća ovlašćenja u radu imati novi Upravni odbor, gde će glavnu reč imati Drčelić i Vasić, čije biografije možete pronaći na dnu teksta.

Ko čini Upravni odbor KK Crvena zvezda?

U prevodu, UO će biti zadužen uglavnom za finansijsko stanje kluba, Skupština i Kolegijum sada vode politiku kluba, pita se i UO naravno, dok je predsednik Čović korektivni faktor. Jasno je da Čović i dalje vodi glavnu reč u klubu, jer u suprotnom ne bi ni ostajao na funkciji, ali sada će veću snagu i važnost imati i gorepomenuti, pre svih Drčelić i Vasić.

Ono što je ostalo nejasno jeste ko će još biti ili ko je već u Upravnom odboru, osim Drčelića i Vasića. UO iz 2022. godine činili su: Dušan Milosavljević, Saša Vlaisavljević, Darko Marinković, Igor Biga, Srđan Stefanović, Miljan Baćović, Kristijan Popović, Filip Volšek, Nikola Tošković, Čedo Božović, Nikola Sebić, Ilija Šetka, Predrag Ćurčić, Toma Sarić, Ljubiša Bulajić, Vladimir Ilić, Branko Stanojević, Đorđe Marović, Simo Carević, Dragan Ninković i Aleksandar Kostić.

U Skupštini Zvezde 2021. godine našli su se NBA zvezda Nikola Vučević, Darko Miličić, Milan Gurović, Igor Rakočević, Dragan Vučinić, Vladislav Lučić, fudbaler Miloš Ninković, ali i glumci Gordan Kičić i Srđan Timarov i muzičar Momčilo Bajagić Bajaga…

crrvena zvezda
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Tada je i broj članova Skupštine povećan na 57 u odnosu na 35, koliko je bilo u sazivu pre 2021. godine.

U saopštenju Zvezde od 26. oktobra ove godine istaknuto je sledeće:

„Novi predsednik i potpredsednik UO će na sledećoj Skupštini KK Crvena zvezda predstaviti članovima Skupštine sastav novog Upravnog Odbora“.

Međutim, u novom saopštenju nije saopšteno više niti jedno ime iz UO.

Ono što je takođe ostalo nerazjašnjeno za javnost i navijače sa poslednje sednice Skupštine kluba jeste to na koji način je rešen veliki problem sa terminima u maloj sali beogradske Arene. Crvena zvezda se oko tog pitanja „sukobila“ sa Partizanom nešto ranije, a kako je problem rešen ostala je misterija.

Zvezda od početka sezone trenira u velikoj sali Arene kada god je to moguće, ali je treninge održavala i u hali „Aleksandar Nikolić“, te u „Basket sitiju“.

Drčelić se nalazi na čelu građevinske firme „W.D. Concord West“, koja je u periodu od 2017. do 2021. godine poslovne prihode povećala sa 2,5 na čak 13 milijardi dinara. U pitanju je firma koja je, između ostalog, radila na izgradnji stadiona u Zaječaru, a već godinama prednjači po broju unosnih poslova sa državom – samo 2023. godine je od države za svoje poslove dobila ugovore vredne skoro milijardu i po dinara.

Interesantno je da je Drčelić trebalo da bude deo Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije u sklopu tima Nenada Bjekovića u oktobru 2022. godine, dok je bio deo Upravnog odbora vaterpolo saveza Srbije.

U građevinski biznis uplovio je 2005. godine, kad je osnovao partnersko preduzeće za građevinu i alarmne sisteme. Posao je krenuo i proširio se na Crnu Goru, gde je u to vreme bila ekspanzija gradnje.

Željko Drčelić živeo je i u inostranstvu, gde je profesionalno igrao fudbal, a potom je krenuo i s biznisom. Po povratku u zemlju ostao je da živi u Borči, gde je izgradio uspešnu građevinsku firmu.

Što se Vasića tiče, u pitanju je nekadašnji potpredsednik „Delta Holdinga“ i aktuelni vlasnik nekoliko kompanija – „Kadena properties“ i „Victory gardens“, a interesantno je i da je deo vlasničke strukture „Kobe grupe“, u kojoj gotovo 70 procenata vlasništva ima porodica Nebojše Čovića.

„Kadena“ je u prvoj godini postojanja ostvarila dobitak od 8.140.000 dinara, što je oko 64.500 evra.

Na internetu se može naći da je diplomirao na Bostonskom Univerzitetu u dve oblasti, administraciji u hotelijerstvu i finansijama, na oba odseka sa statusom Magna Cum Laude.

Titulu magistra dobio je odbranivši tezu u oblasti ekonomskih i finansijskih indikatora u hotelijerstvu. Gostujući je predavač na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i na Univerzitetu Singidunum, na kojem je doktorirao sa temom “Nagrađivanje zaposlenih u hotelijerstvu”.

Bio je čak 17 godina u Americi, sa 31 godinom postao je najmlađi generalni direktor u istoriji jednog hotela u Srbiji, a dobitnik je nagrade Menadžer godine Srpske asocijacije menadžera za 2014. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari