Učenik Marina Sedlačeka i Grega Popovića: Kako se srpski trener Darko Rajaković izborio za mesto trenera Toronto Reptorsa u NBA ligi 1Foto: Chris Young / Zuma Press / Profimedia

Darko Rajaković (44) je trener Toronto Reptorsa i jedini srpski trener u NBA ligi u tekućoj sezoni.

Nakon Igora Kokoškova, koji je pre pet godina bio prvi trener Finiks Sansa, Srbija je dobila novog kormilara ,,preko bare”. Darko Rajaković je jedan od najmlađih trenera, koji je dobio priliku u NBA, a tek treći van tla Severne Amerike.

Rajaković s Reptorsima u dosadašnjem delu sezone beleži vrlo dobre rezultate u skladu s jačinom kadra. Trenutni omer pobeda i poraza im je 5:5.

Debitovao je pobedom nad Minesota Timbervulsima (97:94), usledila su tri poraza. Potom su pali Milvoki Baksi (130:111), koji figuriraju kao favoriti za osvajanje istočne konferencije. Savladani su San Antonio Sparsi velikog trenera Grega Popovića (116:123) i Dalas Meveriksi sjajnog pleja Luke Dončića (116:127) i Vašington Vizardsi (111:107), dok bolji bili Seltiksi i Filadelfija.

Rajaković je ušao u velike cipele Nika Nursa, koji je u debitanskoj sezoni 2019. na klupi Toronta osvojio titulu. Masai Udžiri, prvi čovek Reprtorsa, napravio je veliki rez po završetku prethodne sezone, klub su napustilo 13 pomoćnih trenera.

Promene u kadru i sistemu

Čačanin je napravio zaokret u sistemu Toronta. Odbrana se igra sigurnije i pametnije. Bez prevelike agresivnosti, bez faula i s jakim skokom. Napad još uvek nije definisan jer je Toronto u tom polju veoma limitiran, bez igrača kojima je šut za tri najjači forte.

Letos je klub napustio Fredi Van Flit dotadašnji najbolji igrač tima. Na njegovo mesto je stigao MVP Svetskog prvenstva Denis Šruder, koji se uklopio među saigrače, a Rajaković ga poznaje ranije iz rada u Oklahomi.

Skoti Barns se profilisao kao najbolji igrač kanadske ekipe. U pitanju je momak, koji je 2021. bio četvrti pik na draftu, a tokom prve sezone u najjačoj ligi sveta je zaslužio zvanje novajlije godine. U minuloj sezoni nije napravio iskorak kakav se očekivao. Ali deluje da mu je Rajaković pronašao pravu ulogu, pa tako Barns ove sezone beleži gotovo dabl—dabl učinak u proseku s 20.1 poena i 9.7 skokova.

Kada su Reptorsi osvojili titulu među ključnim igračima je bio Paskal Siakam, koji deluje da je sada višak u redovima Toronta. Tako se spominje, kao igrač koji bi mogao biti trejdovan do zavšetka prelaznog roka koji treje do februara.

Darko Rajaković trenersku karijeru počeo od četvrte lige

Rajaković je karijeru započeo 1996. u rodnom gradu Čačku sa svega 17 godina u redovima Borca gde je radio s mlađim selekcijama. Na istoj poziciji je bio u Crvenoj zvezdi gde je veliki uticaj na njega imao Marin Sedlaček.

Rajaković se 2007. odlučio na rizičan i zanimljiv potez odlazak u Madrid, ali ne Real nego u Torelodones, klub iz četvrtog ranga španske košarke. Uveo je klub u viši rang i razvijao igrače, ali onda je usledilo ono za šta se spremao ceo život – NBA.

Srpski trener je od ranih dana karijere težio ka Americi. Posećivao je koledže Djuk i Arizonu, ali prelomni događaj se desio 2004. na kampu ,,Košarka bez granica“ gde je upoznao Sema Prestija, tada asistenta GM-a Sparsa, a kasnije GM-a Tandera. Počeo je da skautira za tim Grega Popovića.

Upravo je Presti 2012. aganžovao Rajakovića na mestu trenera Tulsa 66, razvojnog tima u G ligi Oklahome. Stručnjak s brdovitog Balkana je razvijao igrače, koji su se borili za mesto u NBA ligi, mnogi od njih su ga i zaslužili, njih čak 11.

Prvi aganžman u najjačoj ligi sveta Darko Rajaković je imao baš u Tanderima od 2014. kao pomoćnik prvo Skota Bruksa, a kasnije Bilija Donovana. U tom momentu su u Oklahomu nosili Rasel Vestbruk i Kevin Durent. Po dolasku u Tandere je dobio priliku da bude deo Ol-star utakmice, kao član stručnog štaba.

Učenik Marina Sedlačeka i Grega Popovića: Kako se srpski trener Darko Rajaković izborio za mesto trenera Toronto Reptorsa u NBA ligi 2
Foto: EPA/CJ GUNTHER CORBIS OUT

Trener iz grada košarke je bio pomoćnik u stručnom štabu Srbije Aleksandra Đorđevića na Svetskom prvenstvu u Kini 2019. Iste godine je postao desna ruka Montija Vilijamsa u Finiks Sansima, gde je bio ofanzivni koordinator. Ali ponovo je radio s mladima, ovog puta u fokusu je bio Mikel Bridžis.

Kratka epizoda u Finiksu od godinu dana dovela ga je Memfis, gde je bio prvi pomoćnik Tajlera Dženkinsa. Čak je vodio utakmice u njegovom odsustvu predhodne sezone. Tokom boravka u Grizlisima ističe se rad s Dezmndom Bejnom i Džerent Džeksonom, najboljim defanzivcem minule takmičarske godine.

Rajakovićev put je bio osuđen na uspeh. Sada je stigao tamo gde je sanjao sa samo 44 godine. Slede veliki izazovi na klupi Toronta pošto još uvek nije pouzadano u kom smeru će krenuti Kanađani, put rekosrunkcije ili put borbe za plej-of.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari