Još tri koraka do istorijskog podviga 1Novak Đoković EPA-EFE/PETER FOLEY

Na način na koji je Kei Nišikori postupio u prethodnoj rundi, mladi Dženson Bruksbi pokušao je da najboljeg tenisera današnjice uhvati u raskoraku, ali je na kraju, baš kao i Japanac, shvatio da je ono viđeno u prvom setu bilo zapravo samo „istezanje“ za srpskog asa.

Nakon iznenađujućih 1:6 u uvodnom delu, Novak Đoković je kasniju dominaciju pretvorio u ubedljivih 6:3, 6:2, 6:2 za ukupnih 3:1 u setovima, vrednih plasmana u četvrtfinale US opena.

Novaku će rival za prolaz među četiri biti Mateo Beretini, Italijan kojeg je savladao u poslednjem finalu Vimbldona.

Pokazao je Bruksbi da poseduje talenat koji bi, uz adekvatno usavršavanje, na kraju mogao da preraste u vrhunski kvalitet.

Čitav paket neiznuđenih grešaka Đokovića u prvom setu iskoristio je da ga ozbiljno nokautira i natera da na kolenima dočeka nastavak meča.

Ne samo što je snažno i sa puno spina udarao lopticu sa osnovne linije, Amerikanac je i demonstrirao specifičan stil, naročito prilikom bekhend slajsa i drop-šota sa bekhend strane.

Poput njegovog slavnog zemljaka, Džima Kurijera praktično je sa obe ruke držeći reket izvodio bekhend slajs udarce, onemogućavajući kod drop-šota da Đoković lako pročita njegove namere.

– Nisam ni pratio njegovu karijeru dosad, tako da nisam znao mnogo o njemu. Morao sam da uradim domaći zadatak i analizu. Teško je izaći na teren prvi put protiv nekog ko nema šta da izgubi. Mlad je, talentovan, veoma vešt. Ima kompletnu igru. Bio je motivisan, imao publiku iza sebe. Odigrao je savršen prvi set, sve što je hteo izvršavao je perfektno. Veoma dobro apsorbuje brzinu, posebno sa bekhend strane. Podseća me na Florijana Majera, on je imao taj dvoručni bekhend slajs, veoma pametan igrač. Možda ne i najbolji sa kretnjom, ali Majer je uspevao da igra dobro na najvećoj sceni protiv igrača koji pokušavaju da igraju duboko i diktiraju igru, ostaju bliže liniji. Moram da mu čestitam i kažem da sam bio impresioniran njegovom igrom i ponašanjem. Videćemo još mnogo od njega u budućnosti. Ima sve što treba. Mora mnogo toga da se poklopi jer ima pomalo neobičnu igru, radi sve sa mnogo osećaja, ali pametan je, zna kako da osvaja poene – nahvalio je Novak mladog Amerikanca.

Njegov sledeći rival neko je ko ipak ima drugačiji stil igre u odnosu na Bruksbija.

Ako ništa drugo, iskusniji je sa znanto snažnijim servisom, naročito onim ravnim.

Italijanu i te kako prija podloga na terenima Flešing Medouza. Iako se svrstava u tvrde, sama podloga je elastičnija, brža, sa odskocima loptice koji više prijaju i daju prednost snažnim serverima, kakav je Beretini.

Doduše, Rimljanin nije preterano impresionirao u Njujorku; do četvrtfinala imao je vrlo lak raspored, igrajući protiv rivala koji su bili izvan zone 50 najboljih tenisera na svetu.

U poslednjoj rundi, recimo, sastao se sa Nemcem Oskarom Oteom, trenutno 144. igračem na planeti. Zanimljivo je i to da je od svakoga, izuzev Šardija na startu turnira, izgubio makar po set.

Najviše ga je namučio Belorus Ilja Ivaška u trećoj rundi, oduzevši mu dva seta. Beretini generalno nije dobar riterner; igra sa osnovne linije mu može biti vrhunska, ali pod uslovom da ga rival konstantno ne usmerava ka uglovima terena.

Đoković ima perfektan učinak protiv Italijana; savladao ga je sva tri puta, međutim Mateo je sve konstantniji i kako vreme prolazi postaje sve nezgodniji na velikim turnirima.

U duelima do četvrtfinala Novak je imao određenih problema sa neiznuđenim greškama; u poslednja dva meča kasnije je pronalazio ritam i za očekivati je da protiv Beretinija već od starta krene agresivnije, sa lopticama koje će često ići pod noge rivala, kojeg će tako obarati na pete.

– Repriza finala Vimbldona. Biće uzbudljivo, voli da igra na velikoj pozornici, ima snažne udarce. Igrao sam protiv njega na različitim podlogama, pokušaću da se spremim najbolje što mogu – poručio je Đoković.

Dokumentarac za par meseci

Još tokom Australijan opena, Novak Đoković najavio je da se snima dokumentarac o njegovom pohodu na istorijski broj jedan, tj. na obaranje rekorda po broju sedmica na prvom mestu na svetu. Prvobitno je dokumentarac trebalo da se pojavi krajem avgusta, ali u međuvremenu su se stvari promenile.

„Trenutno je plan da to izađe krajem ove ili u prva dva meseca sledeće godine. Sakupljamo materijal i iz Njujorka. To sve treba da se uveže, pa da odlučimo hoće li to biti serijal ili jedan dokumentarni film, da izaberemo formu. To će biti prvi put da je nešto u našoj produkciji, stvari koje su vezane za moju intimu i privatnost. Reč je o mojoj karijeri i životu, svi moji najbliži ljudi su dali intervjue i govorili o meni. Mislim da će biti veoma interesantno, nadam se da će se ljudima dopasti i da će me upoznati na bolji način oni koji me ne poznaju van terena“, naveo je Novak.

Sunovrat Amerikanaca

Domaćini prvi put u open eri neće imati predstavnika u četvrtfinalu US opena u singl konkurenciji. Dženson Bruksbi bio je poslednja nada Amerikanaca ali je nakon eliminacije od Đokovića postalo jasno da domaćin u obe konkurencije više neće imati predstavnika u singlu. Ne tako davno, Amerikanci, tačnije više Amerikanke, dominirale su u svom dvorištu. Ne samo da su stizale do četvrtfinala, nego su podizale trofej, čak 25 puta u open eri. Najčešće Serena Vilijams (7), Kris Evert (6), Martina Navratilova (4) i Bili Džin King (3 u open eri, 2 pre 1968), dok je Sloun Stivens 2017. godine bila poslednja Amerikanka koja je osvojila US open. U muškoj konkurenciji, sada već davne 2003. Endi Rodik bio je poslednji Amerikanac koji je osvojio titulu na US openu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari