Još uvek se on pita 1Foto: Beta-AP

Poraz od Dominika Tima u drugom kolu „Bjern Borg“ grupe završnog turnira u Londonu stavio je Novaka Đokovića u poziciju da večeras protiv Rodžera Federera (21.00) mora da igra na sve ili ništa.

Pobeda nad švajcarskim teniserom ostavila bi Đokovića u igri ne samo za trofej u glavnom gradu Britanije već i prvo mesto na ATP listi na kraju godine.

Za srpskog tenisera sada važe samo dve opcije po kojima bi mogao da godinu završi kao najbolji na svetu. Prva je da osvoji turnir, ali da se Rafael Nadal ne plasira u finale, a druga je da Đoković izgubi u finalu, ali Španac da ne dobije više nijedan meč u Londonu.

– Još uvek se ja pitam, još uvek sam u igri. Igraću protiv Rodžera, a zna se šta donosi taj meč. Pobednik ide u polufinale, poraženi ispada Sve je jednostavno, nema tu neke velike mudrosti – rekao je Đoković.

Za poraz od Dominika Tima – 1:2 (7:6, 3:6, 6:7) Đoković tvrdi da nije plod njegove loše igre već sjajne partije koju je pružio protivnik.

– Nisam odigrao mnogo ovakvih mečeva u karijeri gde je moj protivnik išao bukvalno na svaki udarac. U nekim trenucima to je bilo zaista neverovatno, jer je svaku loptu udarao baš jako i to je ulazilo. Iskoristio je svaku priliku da udari loptu što je jače mogao. I ranije smo se susretali, znao sam kako igra, ali ono što je uradio ovog puta je stvarno posebno. Znao sam da može da igra na visokom nivou, ali ovog puta je to bilo fenomenalno – istakao je srpski teniser.

Drugi reket sveta ne krije ni da je zabrinut zbog toga što je u poslednjih pet mečeva sa Timom izgubio čak četiri.

– Morao sam da se žestoko borim, i učinio sam to, vratio sam se u trećem setu posle njegovog brejka i vođstva 6:5, izborio taj-brejk. Vodio sam 3:0, pa 4:1, možda je trebalo u tim trenucima da budem agresivniji… On zaslužuje sve pohvale – naglasio je Đoković.

Dominik Tim je konstatovao da je protiv Đokovića odigrao „verovatno najbolji meč u karijeri“.

– Bio je to epski duel koji će se s vremena na vreme događati na ovakvim velikim turnirima. Imao je sve što je potrebno za meč poput ovog. Osvajao sam neverovatne poene. Igrao sam neverovatne poene. Obojica smo zaslužili da meč bude odlučen u trećem setu. Sreća je u odlučujućim momentima trećeg seta malo više bila na mojoj strani – rekao je Tim.

Austrijski teniser je posle pobeda nad Đokovićem i Federerom izbio u prvi plan kao favorit za osvajanje završnog mastersa u Londonu.

– Protiv svih koji su se kvalifikovali za završni turnir potreban je poseban napor za trijumf. Učinio sam to protiv Rodžera i to sam učinio i danas. Verovatno je Novak trenutno najbolji igrač na svetu i morao sam da uradim nešto izvanredno, nešto neobično i uspeo sam. Udarao sam jako… Uostalom, 51 viner protiv njega je velik broj – zaključio je Tim.

Federeru svejedno ako nije prvi

Rodžer Federer je uoči duela sa Novakom Đokovićem naglasio da jedino želi da osvoji turnir u Londonu, a da mu je plasman na ATP listi nebitan.

– Bodovi? Koga briga za njih? Koga briga da li sam treći, peti ili deveti? Iskreno, plasman mi nije važan, ako naravno nije borba za prvo mesto. Naravno da će vam to pomoći da ne igrate protiv nekih momaka rano na turniru, ali opet, ako hoćete da dođete do završnice morate da pobedite te iste tenisere. Tako da nije važno ako igram protiv najboljih u polufinalu, finalu ili četvrtfinalu – zaključio je Federer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari