Juniori Zvezde i Mege na fajnal-ejtu 1Foto: STARSPORT

Tradicionalno, tokom fajnal-fora za seniore od 19. do 21. maja u Istanbulu će se organizovati i fajnal-ejt za juniore, na kojem će ove sezone učestvovati košarkaši Crvene zvezde, kao pobednici kvalifikacionog turnira i Mega Bemaksa, koji su dobili specijalnu pozivnicu.

Puleni Slobodana Klipe, odnosno Vlade Vukoičića otputovali su u sredu na završni turnir; ekipe će biti podeljene u dve grupe, a predstavnici Srbije u izuzetno jakoj konkurenciji imaće solidne šanse da se „potuku“ za prva mesta, jer samo pobednici grupa idu dalje, odnosno u finale.

Crvena zvezda se nalazi u Grupi A zajedno sa vršnjacima iz CSKA, Barselone i Pariza. Crveno-beli se u četvrtak (10h) sastaju sa CSKA, dan kasnije igraju protiv Pariza (10h), a u subotu izlaze na „crtu“ Barseloni (11h). Zvezda je prošle sezone poražena u finalu od Reala, a 2014. je osvojila turnir. Trener Klipa bio je i tada trener juniora koji su postali najbolji u Evropi; uoči predstojećeg turnira umereni je optimista, pre svega zbog činjenice da generacija igrača ro|enih 1999. i mla|i u sastavu nema klasičnog centra.

– Mislim da smo apsolutno spremni i da ćemo odigrati na najvišem nivou. Da li će to biti dovoljno za još jedno finale u nizu, to ne znam, ali se nadam da možemo da ponovimo uspeh. Mislim da su nam glavni konkurenti Pariz (bivši INSEP) i Barselona. Čak mislim da će treća utakmica da odlučuje o finalisti. Ekipe imaju ogroman kvalitet. Pariz praktično predstavlja reprezentaciju Francuske, 80 odsto igrača nastupa za juniorsku reprezentativnu selekciju. Barselona u svom timu ima šest stranaca i to je ekipa selektirana ne samo iz Evrope, već iz celog sveta. Za primer treba uzeti da ih predvodi nekada najbolji igrač Žalgirisa koga su doveli u svoje redove. Uz Real, a mislim i uz nas, ne mogu to da izbegnem, baš su oni favorit na turniru – podvukao je trener Klipa najveće favorite na fajnal-ejtu.

Mega Bemaks je na kvalifikacionom turniru dobrano razočarala, ali je zahvaljujući specijalnoj pozivnici završila na završnom turniru. Učenici Vlade Vukoičića u četvrtak se sastaju protiv Reala (12h) za koji će nastupiti Dino Radončić, talentovani momak iz Zrenjanina, koji se odlučio da nastupa za Crnu Goru. Dan kasnije, u istom terminu, „ljubičasti“ će se nameriti na Žalgiris, a u subotu (14h) se sastaju sa Fenerbahčeom. Potencijalni uspeh Mege umnogome će zavisiti od partija kapitena Nikole Miškovića i pleja Mihaila Jovičića, koji je upravo u Realu proveo dve godine, pre nego što je došao u redove „ljubičastih“.

– To je za nas čast, ali i potvrda ispravnosti i uspešnosti naše politike razvoja i rada sa mladim igračima, počevši od najmla|ih uzrasta. Ne spadamo u grupu favorita, ali ćemo dati sve od sebe i pokušati da odigramo najbolje moguće. Za kakav rezultat će to biti dovoljno, videćemo vrlo brzo – istakao je Vukoičić.

 

Uskoković: U dobroj smo formi

Aleksa Uskoković, plej Crvene zvezde, proglašen je za najboljeg igrača kvalifikacionog turnira u Beogradu. Vrlo talentovani bek, kojem je konstitucija najveći problem, realan je u pogledu kvaliteta i mogućeg dometa svojih drugara: “ U dobroj smo formi. Pokazali smo u Beogradu da možemo da igramo dobro i protiv stranih ekipa. Svesni smo da nismo favoriti, ali trenirali smo dobro i verujemo da to može da bude dovoljno za dobar rezultat. Mislim da su i Pariz, Barselona i CSKA ekipe vrhunskog kvaliteta. Gledali smo ekipu CSKA, igraju brzu i modernu košarku, ali smatram da imamo svoje šanse kao i u svakom meču.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari