Juventus sprema revanš Barsi 1Foto: EPA-EFE/ Javier Lopez Hernandez

Grupna faza Lige šampiona utakmicama 5. kola polako prelazi u deo u kome se igraju presudni mečevi.

Atletiko je u prethodne četiri runde mnogo toga zabrljao i večeras će protiv Rome biti pod moranjem, baš kao i Juventus u derbi meču sa Barselonom.

„Jorgandžije“ su u poslednjih pet sezona u dva navrata igrali finale Lige šampiona i oba puta su poraženi od Reala. Sa reputacijom jedne od najuspešnijih ekipa u elitnom rangu u poslednjoj deceniji, ozbiljno su poljuljali ugled nastupima u prva četiri kola grupne faze. Četi Dijega Simeonea posebno se mogu zameriti poslednja dva kiksa protiv Karabaga i svega dva osvojena boda protiv najboljeg kluba iz Kazahstana. U predigri večerašnjeg, po mnogo čemu, presudnog duela sa Romom, Atletiko je u poslednjem kolu Primere remizirao sa Realom (0:0) i tako produžio agoniju hronične neefikasnosti ove sezone. Madriđani su u dosadašnjem delu Lige šampiona postigli svega dva gola, a naspram sebe će imati jednu od najefikasnijih ekipa u Seriji A, koja pritom igra i vrlo dopadljiv fudbal. NJihov prvi međusobni susret završen je bez golova, mada je Atletiko ostavio nešto bolji utisak. Vrlo perspektivni stručnjak, Euzebio di Frančesko blistao je nakon trijumfa u poslednjem „Derby della Capitale“ koji je rešio Rađa Naingolan (2:1), fizički izuzetno spreman i tehnički nadaren Belgijanac, koji će i večeras predstavljati pravu opasnost po gol Jana Oblaka. Di Frančesko je etablirao ofanzivan i veoma atraktivan fudbal koji su igrači „vučice“ veoma brzo usvojili. Aleksandar Kolarov se fino uklopio u koncepciju bivšeg stručnjaka Sasuola, koji u liniji igra sa tri vezna igrača, kojima je defanziva jača strana (Naingolan, De Rosi, Strotman), dok je Argentinac Peroti zadužen za kreaciju igre, a Edin DŽeko za egzekuciju (tri gola u LŠ). Atletiku je trijumf neophodan kako bi ostao u konkurenciji za drugu poziciju, dok je Romi dovoljan i bod za definitivan prolaz u osminu finala.

Barselona je u sjajnoj seriji rezultata od starta sezone; Katalonci su neporaženi u svim takmičenjima, uz samo dva remija na na 17 utakmica. Lionel Mesi je apsolutni lider na terenu; trener Ernesto Valverde omogućio mu je apsolutnu komociju; opciju da se vraća u vezni red, iznosi loptu na protivničku polovinu, probija po krilu, asistira iz svih mogućih situacija. Barsa na terenu ne deluje tako moćno, kao što bi se moglo zaključiti na osnovu rezultata; odbrana ima puno problema, a golman Ter Štegen je prečesto u situacijama jedan na jedan sa protivničkim napadačima. Barselona je u prvom međusobnom meču trijumfovala sa ubedljivih 3:0, međutim situacija na tabeli je takva da Juventus sličnom goleadom može da izbije na čelo tabele. Stara dama ima odličan skor u Ligi šampiona; na poslednjih 19 mečeva doživela je svega dva poraza i to protiv najvećih španskih rivala Barselone, na startu ove sezone i Reala u prošlosezonskom finalu. Koliko težak zadatak očekuje fudbalere Barselone pokazuje i podatak da je Juve kod kuće poslednji put izgubio od jednog španskog predstavnika u sezoni 2003/04 kada ih je savladao Deportivo iz La Korunje. Katalonci su posebno ranjivi u Ligi šampiona na gostujućem terenu; na poslednjih šest mečeva u čak tri navrata su poraženi, a pritom su u dosadašnjem delu grupne faze postigli samo jedan gol.

Mažić na centru u Torinu

Milorad Mažić i još petorica srpskih arbitara vodiće derbi meč Lige šampiona u sredu između Juventusa i Barselone u Torinu. Najbolji srpski sudija dobio je novo poverenje UEFA, nakon što je ove sezone već bio glavni arbitar na tri utakmice Lige šampiona. Na Juventus areni prvi pomoćnici biće mu Milovan Ristić i Dalibor Đurđević, četvrti sudija je Nemanja Petrović, dok će iza gola biti Danilo Grujić i Nenad Đokić.

Barsi ne prija Italija

Fudbaleri Barselone definitivno ne vole gostovanja u Italiji. Na poslednjih pet susreta nisu osetili slast trijumfa; tri puta su remizirali, a u dva navrata izgubili, zaključno sa prošlom sezonom, kada ih je Juventus u četvrtfinalu dotukao do nogu (3:0).

Liga šampiona – 5. kolo

sreda

Grupa A

CSKA – Benfika 18.00

Bazel – Mančester j. 20.45

Tabela: Mančester j. 12, Bazel 6, CSKA 6, Benfika 0.

Grupa B

PSŽ – Seltik 20.45

Anderleht – Bajern 20.45

Tabela: PSŽ 12, Bajern 9, Seltik 3, Anderleht 0.

Grupa C

Karabag – Čelsi 18.00

Atletiko – Roma 20.45

Tabela: Roma 8, Čelsi 7, Atletiko 3, Karabag 2.

Grupa D

Sporting – Olimpijakos 20.45

Juventus – Barselona 20.45

Tabela: Barselona 10, Juventus 7, Sporting 4, Olimpijakos 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari