Južna Koreja - prava mera 1Foto: STARSPORT

U senci potrage za naslednikom smenjenog selektora Slavoljuba Muslina, uoči sastavljanja grupa Svetskog prvenstva 1. decembra u Moskvi, gde je red imati čoveka zaduženog za sastav i igru Srbije na Mundijalu sledećeg leta u Rusiji, najbolja fudbalska reprezentacija naše zemlje nalazi se na turneji po Dalekoj Aziji, koju završava sutrašnjom utakmicom protiv Južne Koreje ( 12.00).

Sa Mladenom Krstajićem kao vršiocem dužnosti šefa stručnog štaba, čije bi komande mogao sasvim da preuzme ako predsednik FSS Slaviša Kokeza i(li) njegovi savetodavci ostanu pri stavu da je baš nekadašnji as Verdera i Šalkea, sportski direktor Partizana, predsednik bijeljinskog Radnika i pomoćnik Muslina, iako bez ikakvog trenerskog staža pre toga, najbolje rešenje u slučaju da posle propalih pregovora sa klupski angažovanima Draganom Stojkovićem i Veljkom Paunovićem sa spiska kandidata definitivno otpadne i Aleksandar Stanojević (trenutno bez posla). Sa momcima koji su doneli pobedu protiv Kine (2:0), prošlog četvrtka u Gvandžuu, većim brojem igrača iz takozvanog drugog plana, novopečenim A reprezentativcima Sergejom Milinkovićem-Savićem i Milošem Veljkovićem, par njihovih saigrača još iz vremena osvajanje titule omladinskog prvaka sveta, ali i nekim novajlijama među Orlovima, pošto su posle puštanja Aleksandra Kolarova, Dušana Tadića, Filipa Kostića i Duška Tošića da se s povredom i umorom bore u njihovim klubovima, urgentno iz Srbije dovedeni Aleksandar Filipović (Voždovac), Nikola Aksentijević (Radnički), Miloš Simonović (Napredak) i Đorđe Ivanović (Spartak).

– Koreja je bolja ekipa od Kine. Ali, nama je na ovoj turneji najbitnije da probamo mlade igrače, a oni shvate šta znači prijateljska utakmica. Da to nije izlet, već da dobro treba odraditi svaki trening, a pogotovo meč. Protiv Kine je bilo baš tako. Ponašali smo se onako kako treba da se ponašamo. Bilo je nekih taktičkih grešaka, ali voljni momenat ne može niko da ospori. Videlo se na terenu da momci žele, da hoće, i to je ono što tražimo. Pozitivno je i što jedan iskusni Aleksandar Kolarov krenuo na put s nama uprkos svim obavezama i povredama. To pokazuje njegovu veličinu i privrženost reprezentaciji, ali i da smo kao ekipa na dobrom putu… – poručuje sa drugog kaja sveta Krstajić, iza kojeg je bogata i duga karijera u kopačkama i tek nepunih dve dve godine asistiranja Muslinu, za šta ima da zahvali predsedniku FSS Kokezi i sportskom direktoru reprezentacije Goranu Bunjevčeviću, po čijoj ideji je nekadašnji štoper bio deo kvalifikacija za SP 2018. godine.

I zadnji vezni Nemanja Gudelj zna da je sutrašnji rival za koplja ispred Kineza i da će kao takav sigurno biti manje tolerantan za promašaje i(li) defanzivne greške, kakvi su viđeni u pobedi od pre nekoliko dana.

– Južna Koreja ima baš kvalitetnu reprezentaciju. Mnogo su disciplinovaniji nego Kinezi i nije im lako stvoriti šansu. Dobili su Kolumbiju u prijateljskoj utakmici u petak i pokazali da su u odličnoj formi. Biće to sasvim drugačija utakmica nego ona protiv Kine. Pri čemu smo mi još u fazi prilagođavanja novom selektoru i sistemu igre drugačijem od onog iz kvalifikacija. Naročito na planu defanzive, koja može i mora biti još kvalitetnija nego do sada – podvlači prvotimac kineske Tjenđin Tede pre nego što Aleksandar Mitrović, Adem LJajić (strelci protiv Kineza) i ostali izađu na crtu osvajaču četvrtog mesta na Mundijalu 2002. godine, održanom u Južnoj Koreji i Japanu.

Ubrzo posle protivnikove pobede nad Kolumbijom (2:1), 13. selekcijom sveta na poslednjoj rang listi Međunarodne fudbalske federacije.

Domaćin „izabrao“ broj

I bez četvorke koja je napustila tim Srbija bi imala dovoljno igrača za teren i klupu u sutrašnjem meču, ali je domaćin, navodno, u ranije potpisanom ugovoru tražio da oba selektora imaju na raspolaganju (po) 23 fudbalera. I iz nepoznatih razloga, navodno, „zapretio“ umanjivanjem zarade FSS u suprotnom slučaju.

Šin Tae Jong: Kao sa Kolumbijom

– Srbija je u kvalifikacijama igrala sa trojicom defanzivaca, a protiv Kine sa četvoricom u poslednjoj liniji. Da bismo mogli da odigramo dobru utakmicu igrači moraju da rade zajedno u odbrambenom prostoru. Kao u pobedi nad Kolumbijom. Ne znam da li će nam ista ta taktika doneti rezultat i u ovom meču, razmatramo da ne pravimo velike promene… Raduje me što je ekipa dobila dosta na samopouzdanju, sigurna da može nešto veliko da učini – razmišlja naglas selektor Južne Koreje posle pobede nad južnoameričkim protivnikom od petka, a pre sutrašnjeg duela sa Orlovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari