Kad Nebojša Čović proziva KSS misli na Predraga Danilovića 1foto Srđan Stevanović/Starsport

Neažurnost Košarkaškog saveza Srbije, u vezi sa izricanjem kazne Partizanu zbog istupanja iz Košarkaške lige Srbije, prošle sezone, preciznije u plej-ofu Superlige, Crvena zvezda je posle sedam meseci dočekala na „volej“ uputivši ga direktno u Sazonovu 83.

Pred sam početak polufinala plej-ofa Košarkaške lige Srbije prošle sezone, Partizan je samovoljno odlučio da istupi iz takmičenja, obrazlažući potez frazama koje su već ustaljene u košarkaškom narativu na našem prostoru (navijačka ostrašćenost i nemanje uslova za fer-plej).

Predstavnici KLS-a tada su žučno reagovali, smatrajući da je Partizan na taj način ponizio i pokušao da obezvredi domaće prvenstvo, međutim, uprkos tome što su pravila jasna i što negde i podrazumevaju oštre i adekvatne kazne, do „presude“ crno-belima u kom će se takmičenju nadmetati tekuće sezone još uvek nije došlo.

U međuvremenu, nemajući hrabrosti i odlučnosti, dve strane, KLS i KSS počele su da igraju ping-pong, koji je vremenom prerastao u igru „gluvih telefona“ u kojoj KLS zahteva da se KSS pridržava Statuta, dok iz Sazonove poručuju da samo „tetki odnesu lek“ pa će preseći i doneti odluku.

Slabost obeju strana iskoristila je Crvena zvezda vešto sačekavši momenat da prvo domaće takmičenje u tekućoj takmičarskoj godini dođe na red.

Činjenicu da je organizator završnice Kupa Radivoja Koraća upravo Košarkaški savez Srbije, u Zvezdi su notirali kao priliku da uslove krovnu košarkašku organizaciju učešćem ukoliko se prethodno ne donese odluka u vezi sa istupanjem Partizana iz domaćeg prvenstva.

Nebojša Čović, kao predsednik Zvezde, upiranjem prsta ka Sazonovj 83, zapravo misli na Predraga Danilovića, predsednika Košarkaškog saveza Srbije, sa kime nije u dobrim odnosima, još iz vremena kada je Danilović predsednikovao Partizanom.

U konkretnom slučaju, Zvezda ima puno pravo da traži od Saveza donošenje odluke, ali bi identičan postupak (neigranje na ovosezonskom KRK) doveo do obesmišljavanja svih domaćih takmičenja.

Disciplinski sudija Košarkaške lige Srbije, doneo je novčanu kaznu za crno-bele koja je iznosila 600.000 zbog odbijanja da igraju utakmicu, 12.000 dinara zbog nedostavljanja dokumentacije kancelariji Lige i 1.200.000 dinara zbog narušavanja ugleda KLS.

Takođe, treneru Željku Obradoviću i službenom predstavniku kluba Duletu Karavesoviću izrečena je zabrana vršenja dužnosti na četri utakmice KLS, a odgovornom licu Partizana Dejanu Kijanović zabrana od šest meseci (u okviru takmičenja KLS).

Ipak, pitanje odluke u vezi sa takmičenjem koje će Partizan igrati po isptupanju iz Košarkaške lige Srbije jeste ono na koje, prema Statutu KSS-a, mora odgovoriti sam Savez.

Udruženje klubova Košarkaške lige Srbije formalno je organizator domaćeg prvenstva, ali je to pravo na KLS preneo KSS, koji je, pak, dužan da prema članu 55 Statuta obezbedi uslove i organizuje košarkaška prvenstva Republike Srbije za sve kategorije i stara se o regularnosti takmičenja.

Takođe, UO KSS je dužan da preduzima konkretene mere u slučajevima kršenja interesa i narušavanja ugleda košarkaškog sporta u Republici Srbiji, a KSS, je prema članu 16 Statuta ovlašćen da daje saglasnost za učešće klubova u međunarodnim sportskim takmičenjima.

Udruženje klubova Košarkaške lige Srbije je krajem avgusta 2022. obavestilo javnost po kojim je sve članovima Statuta Košarkaški savez Srbije dužan da donese odluku u vezi sa potezom crno-belih kojim je narušen i ugled domaćeg prvenstva.

„UO KSS je dužan da donese adekvatne odluke i imajući u vidu Pravilnik o takmičenju KSS u odnosu na Partizan i njegovo neučestvovanje bez opravdanog razloga i isključivo samovoljno odlučujući, u plej ofu KLS u sezoni 2021/2022 godine.

Članom 36 stav 2 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji se u roku za podnošenje prijave za učešće u takmičenju, odnosno zahteva za izdavanje dozvole za sezonu izjasni da ne želi učestvovati u sledećoj takmičarskoj sezoni ili nije u propisanom roku podneo prijavu za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu ili mu je odbijena prijeva za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog od koje je odustao, odnosno od onog od kojeg mu nije odobreno učešće.

Dalje, članom 36 stav 3 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) ili bude isključen iz takmičenja tokom sezone (pre završetka takmičenja) u skladu sa ovim Pravilnikom i propozicijama takmičenja, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio, odnosno isključen.

S obzirom na gore navedeno, potrebno je doneti adekvatne odluke od nadležnog organa KSS od kojih zavisi da li će i u kojoj nacionalnoj ligi, odnosno međunarodnom takmičenju, učestvovati Partizan u sezoni 2022-2023“, apostrofirano je u saopštenju Udruženja košarkaških klubova Srbije.

Od momenta kada je Partizan istupio iz takmičenja, niko se iz Košarkaškog saveza Srbije nije oglasio niti imao komentar u vezi sa odlukom crno-belih.

Čak ni na pitanja u vezi sa odlukom kluba iz Humske niko iz Saveza nije našao zashodno da odgovori.

Takvo ponašanje čelnih ljudi srpske košarke samo je poslužilo Crvenoj zvezdi da jednim vidom ultimatuma pokuša da čitav slučaj vrati pred organe Košarkaškog saveza Srbije, pre svega Upravni odbor.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari