"Kapitalci" na Malom Kalemegdanu 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOŽIĆ

Uobičajenih i za poslednjih pet-šest godina standardnih ciljeva, zvanični šampion ABA lige i povratnik u evroligaško društvo, oformio je ovog leta, čini se nikad ranije, kompletan sastav – atletski moćan i fizički potentan tim koji će u rotaciji imati najmanje 15 „kompetentnih“ igrača.

Osim obnovljenih ugovora sa gotovo svim nosiocima igre iz prošle sezone (izuzev Kej Sija Riversa), obezbeđenih povratnih ulaznica za Čarlsa DŽenkinsa i Ognjena Kuzmića, Crvena zvezda angažovala je kapitalna pojačanja u likovima DŽejmsa Gista, Derika i Lorenca Brauna. Uprava je istovremenim predstavljanjem u petak poslala poruku konkurenciji koje sastojke oni neće imati u šampionskom napitku koji se krčka na Malom Kalemegdanu.

DŽejms Gist je poslednjih sezona obukao odelo modernih petica, sve ređe se osvrćući ka „izvornoj“ poziciji krilnog centra.

– Za mene je ovo bila šansa da igram na najvišem nivou u Evropi. Crvena zvezda ima želju da osvaja titule i to je ono što mi je bilo najvažnije. Iskreno, neću da igram košarku samo da bih je igrao, ni u ovom trenutku moje karijere. Želim da ostavim trag gde god da igram i osvojim sve, to je moj razlog zašto sam došao – poručio je 33-godišnji Gist.

Baš kao i Gist, Derik Braun je s godinama (31) sve bliži obruču, a dalji od linije 6,75. Zbog povrede, ali i neslaganja sa Erginom Atamanom, propustio je čitavu prošlu sezonu; publika ga u Srbiji pamti po fenomenalnim partijama u Lokomotivi Kuban.

– Srećan sam što sam ovde, što ću igrati za tim s mnogo tradicije, sa DŽejmsom, Lorencom i ekipom. Igraću pred najboljim navijačima u Evropi koje sam video i iskreno se nadam da ćemo naše igre da nagradimo trofejima – mišljenja je Braun, koji je naglasio da će navijači uskoro videti u kakvoj se formi nalazi.

Možda i najveći pritisak biće na Lorencu Braunu, Visine 196 centimetara, Lorenco se ni na koledžu, ni kao profesionalac nije odlikovao odličnim šutem sa distance: kvaliteti u vidu igre jedan na jedan, pregleda igre i dobre defanzive Zvezda bi trebalo da uklopi u ono što će zahtevati od startnog plejmejkera.

– Ovo je moj prvi dolazak u Evropu, uzbuđen sam što sam ovde. Gledao sam video klipove o utakmicama Crvene zvezde, navijačima. Mnogo tradicije u jednom klubu. Jedva čekam da počnemo s radom. Nadamo se dobroj godini, radujem se radu s ovim momcima i želim da osvojimo sve – samouveren je Lorenco.

Evroliga – nepoznanica

Lorencu Braunu će ovo biti prvo iskustvo igranja na Starom kontinentu.

„Dosta sam istraživao ovaj tim i nadam se da ćemo osvojiti titulu. Iskreno, sad ne znam šta da očekujem od Evrolige i evropske košarke. Gledao sam samo klipove, ali s kim god da sam pričao, rekli su mi da je Evroliga sledeća velika stvar posle NBA. Zato sam želeo da dođem i isprobam se ovde, da pokažem svoje najbolje partije i energiju“, istakao je Lorenco.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari