Infantino o kritikama zapadnih medija: Zapad prvo da se izvini, pa onda da drži lekcije 1foto EPA-EFE/EUGENE UWIMANA

Predsednik FIFA Đani Infantino održao je eksplozivnu konferenciju za medije uoči starta Mundijala u Kataru i rekao je da je licemerno da evropske zemlje govore o ljudskim pravima u Kataru.

Upućivane su brojne kritike, pre svega na račun smrti migrantskih radnika tokom priprema za SP, ali i tretmana LGBT populacije, piše Sport Klub.

„Danas imam snažna osećanja – osećam se kao Katarac, kao Arapin, kao Afrikanac, kao gej, kao migrantski radnik, kao osoba s invaliditetom“, na taj način je Švajcarac počeo obraćanje.

„Ja sam Evropljanin. Za ono što smo mi širom sveta radili 3.000 godina, trebalo bi da se izvinjavamo narednih 3.000 godina pre nego što dajemo moralne lekcije. Ako je Evropi zaista stalo do sudbine tih ljudi, mogu da stvore legalne kanale – kao što je Katar učinio – da određeni broj tih radnika može da dođe u Evropu i da radi. Dajte in budućnost i nadu. Teško mi je da razumem kritike. Moramo da investiramo u te ljude, u obrazovanje i da im damo bolju budućnost. Mnogo toga nije savršeno, ali za reforme i promene potrebno je vreme“, rekao je Infantino i dodao:

„Jednostrana moralna lekcija zapada je licemerna. Pitam se zašto niko ne prepoznaje napredak koji je ovde napravljen od 2016. godine. Nije lako da primam kritike za odluku koja je donesena pre 12 godina. Katar je spreman, ovo će biti najbolje svetsko prvenstvo u istoriji. Ne moram da branim Katar, oni mogu sebe da brane, ja branim fudbal. Naravno da nisam Katarac, Arapin, Afrikanac, gej, migrantski radnik ili osoba s invaliditetom, ali osećam se kao oni jer znam šta znači biti diskriminisan kao stranac u tuđoj zemlji – bio sam dete migrantskih radnika, moji roditelji su radili u teškim uslovima“.

Osvrnuo se Infantino i na odluku da na stadionima ne bude prodaje alkohola, donetu samo dva dana pred start SP.

„Ako je to najveći problem koji imamo za SP, onda ću odmah da dam ostavku i da idem na plažu da se opustim. Biće mnogo fan zona u kojima će alkohol moći da se kupi. Mislim da ćete preživeti ako ne pijete pivo tri sata. Pogotovo što su ista pravila u Francuskoj, Španiji, Portugalu, Škotskoj. Ovde je to velika stvar jer je ovo muslimanska zemlja? Ne znam zašto… Pokušali smo, i zato je odluka kasno donesena, pokušali smo da vidimo da li je moguće“.

Mundijal počinje utakmicom Katar – Ekvador od 17.00 po srednjoevropskom vremenu u nedelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari