Katarski Emir: Katar je održao svoje obećanje 1FotOEPA-EFE/Noushad Thekkayil

Katarski Emir Šeik Tamim Bin Hamad El Tani izjavio je večeras posle finala SP u fudbalu da je „Katar održao svoje obećanje da će organizovati izuzetno prvenstvo u arapskoj zemlji“.

Mundijal, prvi u arapskom svetu, „omogućio je ljudima sveta da otkriju bogatsvo naše kulture i originalnost naših vrednosti“, napisao je lider Katara na svom Tviter nalogu.

Šeik Tamim Tamim Bin Hamad El Tani čestitao je finalistima, Argentini i Francuskoj, i „zahvalio se svim timovima na veličanstvenoj igri i navijačima koji su sa puno entuzijazma navijali“.

Iako je Mundijal praćen kontroverzama i pitanjima o ograničenjima koja su nametnuta gledaocima, turnir je protekao bez većih organizacionih incidenata.

Otkako je 2011. godine dobio organizaciju prvenstva Katar se našao na udaru kritike u Evropi zbog kršenja ljudskih prava, uključujući LGBT+ osobe i radnike migrante iz Južne Azije i Afrike, zaposlene na gradilištima objekata za SP.

Doha negira da je na hiljade radnika poginulo na gradilištima Svetskog prvenstva.

Generalni direktor Medjunarodne organizacije rada (ILO) Žilber Ungbo je u intervju za AFP da „nema verodostojnih informacija“ povodom broja smrtnih slučajeva na gradilištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari