VARijabila 1Foto: N1

Po prvi put su u listu glavnih i pomoćnih sudija uvrštene po tri žene, i to je velika stvar i dokaz da fudbal ne poznaje ni te granice.

A prvi utisak o suđenju do sada je VAR tehnologija i njen uticaj.

I pored toga što je definitivno popravila regularnost takmičenja, odlučujući faktor je opet ljudski. Najinteresantnija utakmica je na kraju bila između Argentine i Saudijske Arabije, na iznenađenje mnogih. Poništavanje pogotka L. Martineza vrlo moguće nije bilo ispravna odluka.

Naprotiv, deluje da ofsajd pozicije ipak nije bilo, te da de nije bilo dovoljno dokaza da se inicijalno donesena odluka promeni. Stekao se utisak da se sudija Vinčić prečesto oslanja na pomoć VAR sobe, ali već duže vreme sudije iz Slovenije imaju veoma povoljan tretman na internacionalnom nivou.

Na otvaranju je, kao što smo i očekivali, Danijel Orsato ostavio najbolji utisak. Sudija iz zemlje domaćina je možda i nedorastao ovom takmičenju i pokazao je nesigurnost iako nije napravio bitne greške.

Dva Brazilca su vec odsudila po jednu utakmicu, a sudija Klaus je, i pored ubedljive pobede Engleske ostavio slabiji utisak. Posebno se ističe nedosuđeni prekršaj za Engleze gde, doduše, najveća odgovornost pada na teret VAR sobe koja izgleda nije pozvala glavnog sudiju da preispita odluku.

Ostale sudije su sudile u skladu sa svojim renomeom, uz jednu opasku koja se opet tiče rada VAR sobe na utakmici između Danske i Tunisa. Naime, glavni sudija je procenio da igranje rukom odbrambenog igraca u šesnaestercu Tunisa nije bilo nedozvoljeno, što je po meni ispravna odluka.

Ne vidim razlog zasto je VAR soba zvala glavnog sudiju da pogleda opet situaciju što potvrdjuje zaključak da bi pomoćnici iz VAR sobe morali da preuzmu veću odgovornost.

Mnogo se polemiše oko nadoknade za izgubljeno vreme. Nama je to neobično, ali vidim to kao obavezu sudija, naročito na turnirskim takmicenjima gde svaki gol može imati presudni uticaj. Možemo reći da se sudijske ekipe još zagrevaju i očekuje se sigurnije suđenje u nastavku takmičenja.

*Autor je bivši fudbalski sudija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari