Leo Mesi sustigao Maradonu i vodio Argentinu do prve pobede u Kataru 1 Foto: EPA-EFE/Mohamed Messara

U veoma bitnom momentu po pitanju mundijalske sudbine Argentine u Kataru, Leo Mesi je pokazao razloge zbog kojih ga u reprezentaciji smatraju nesumnjivim liderom. Kada je bilo neophodno, golom i asistencijom doveo je Gaučose do delirijuma i pozicije da u poslednjem kolu odlučuju o prolazu u osminu finala. Meksiko je savladan sa 2:0 (0:0) čime je iskompenzovan poraz sa starta šampionata od Saudijske Arabije.

Pod nesnosnim pritiskom bio je dvostruki svetski šampion pred večerašnji susret. Salve zasluženih kritika dobijali su bukvalno od momenta kada su poraženi od Saudijske Arabije.

Naravno, Leo Mesi je označen kao krivac, a uz njega i selektor Lionel Skaloni.

Svašta je pisano u poslednja četiri dana, čak se išlo dotle da je Mesi bio taj koji je iskrojio startnu postavu u prvom kolu grupne faze.

U odnosu na duel sa Saudijcima, selektor Skaloni promenio je petoricu igrača, čak i formaciju na način da Mesi nije imao ulogu plejmejkera, već je više pomagao Lautaru Martinezu u samom špicu napada.

Tradicija je nagoveštavala srećan ishod po Gaučose, s obzirom na to da je na poslednjih 16 međusobnih duela Meksiko samo jednom trijumfovao.

Sombrerosi su takođe bili pod imperativom, ali malo drukčije forme, u smislu da im je i remi odgovarao.

U prvom poluvremenu gotovo da nije bilo kreacije, izglednih prilika, ničega osim ispoljene borbenosti na obe strane.

Argentina nije imala pokušaj u okvir protivničkog gola, ali je uprkos toj činjenici delovala mnogo kompaktnije i agresivnije u manevru, u odnosu na uvodni susret na Mundijalu.

Mek Alister i Gvido Rodrigez delovali su koherentnije sa De Paulom u manevru, a fudbaler Atletiko Madrida odigrao je jedan od boljih mečeva u dresu Argentine.

Ni Meksiko nije bio produktivan u napadu, videlo se da u manevru, a ni po bokovima ne mogu da naprave višak niti da izbace pasom u dubinu Lozana.

Kako je vreme prolazilo, težište igre se sve više pomeralo ka polovini Meksika.

Mesi je sve češće bivao u krupnom kadru, posebno usled odličnog prodora i slobodnjaka koji nije dobro izveo.

Igrao se 64. minut kada je bacio magiju na velelepnom stadionu Lusial i podsetio na najslavnije i najčarobnije dane u dresu Barselone.

Di Marija mu je prosledio pas, usledila je njegova munjevita rekacija i šut takve brzine i preciznost da Očoa ništa nije mogao, osim da intervencijom još više dočara genijalnost Lea Mesija.

Osmim golom na Mundijalu, Mesi se izjednačio sa Maradonom u plavo-belom dresu, pretendujući da do kraja šampionata u Kataru sustigne i rekordera sa deset pogodaka – Gabrijela Batistutu.

Nedugo nakon vođstva selektor Skaloni počeo je da vrši pametne i pronicljive izmene, očekujući totalnu ofanzivu Meksika.

Izuzetno talentovani veznjak lisabonske Benfike, Enco Fernandez oplemenio je igru Gaučosa u manevru, od ulaska u 57. minutu. Pokušao je i Gerardo Martino da izmenama prodrma svoju ekipu, međutim Meksiko je ostao bezopasan.

Kada je pomenuti Enco Fernandes, posle dodavanja Mesija, kombinacijom u skraćenom korneru, promešao biciklicom čuvara, a potom parabolom u suprotan ugao pogodio za 2:0 nastao je opšti delirijum na stadiionu na kojem će se odigrati i finale Svetskog prvenstva u Kataru.

Argentina se pobedom definitivno vratila na mapu, pretendujući da grupnu fazu čak završi na provm mestu.

Mesi je posle gola Saudijskoj Arabiji, vezao pogotke kao nagoveštaj još boljih i sigurnijih partija u nastavku Mundijala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari