Klipersi „pokazali zube“, Denver rutinski protiv Minesote, Lejkersi očekivano bolji od Memfisa 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Dugo očekivani plej of NBA lige je počeo, a za nama su prve odigrane utakmice u svim serijama i na Istoku i na Zapadu.

U gotovo svim mečevima viđena je košarka dostojna plej ofa i jasno je zašto su ljubitelji ove igre širom planete sa tolikom željom isčekivali doigravanje.

Milvoki – Majami (0:1)

Ekipa Majami Hita je već u prvoj utakmici serije došla do brejka. Izabranici Erika Spolstre su slavili nad Milvokijem 130:117. Meč su obeležile povrede. Posle samo 11 minuta provedenih na parketu, Janis Adetokumbo je morao da završi meč. Posle jednog pada imao je nesnosan bol u donjem delu leđa, pa se do kraja susreta nije vraćao na klupu svog tima. Grčki internacionalac je imao 6 poena i 3 skoka do trenutka dok nije napustio parket. S druge strane, Tajler Hiro slomio je srednji i domali prst desne šake krajem prvog poluvremena i očekuje se da odsustvuje četiri do šest nedelja. Do povrede je ubacio 12 poena. U odsustvu najboljeg igrača tima iz Viskonsina, ekipa Erika Spolstre je imala olakšan posao na parketu, pa su Džimi Batler i drugovi došli do važnog brejka u seriji. Drugi meč će ovi rivali odigrati u noći između srede i četvrtka, a ostaje da se vidi da li će izabranici trenera Majka Budenholzera biti lišeni usluga jednog od najboljih igrača lige. Njegov izostanak sa terena saigrači nisu mogli da nadomeste, pa je ekipa sa Floride došla na poprilično lak način do pobede. Predvodio ih je fenomenalni Batler sa 35 ubačenih poena, a centar Bem Adebajo je dodao još 22. Ukoliko Adetokumba ne bude bilo ni u drugoj utakmici serije, jasno je da će Majami želeti da napravi i još jedan brejk koji bi ga doveo do sasvim lepe šanse da na kraju ode u drugo kolo doigravanja.

Klivlend – Njujork (0:1)

Košarkaši Njujorka poveli su u prvoj rundi plej ofa Istočne konferencije NBA lige, pošto su kao gosti pobedili Klivlend 101:97. Nikse je do brejka vodio fenomenalni Džejlen Branson sa 27 poena, a Džulijus Rendl je dodao 19. Ekipi iz Ohaja nije pomogao ni fenomenalni Donovan Mičel sa 38 koševa, pa sada Klivlend ukoliko želi da produži seriju mora da uzvrati brejk u prepunom Medison Skver Gardenu, što nimalo neće biti lako. Ovo je serija za koju su mnogi stručnjaci sa one strane Atlantika tvrdili da će otići u šest, a možda i u svih sedam mečeva.

Boston – Atlanta (1:0)

Boston je rutinskom pobedom 112:99 poveo protiv Atlante u seriji. Ekipa iz Džordžije gotovo da nije imala nikakvo „oružje“ kojim bi se suprostavila raspoloženim domaćinima. Džejlen Braun je ubacio 29 poena, a Džejson Tejtum i Derik Vajt su dodali po 25, odnosno 24 poena. Jedini raspoloženi u gostujućoj ekipi bio je Dežonte Marej sa 24 poena, dok je potpuno podbacio najbolji igrač Houksa Tre Jang sa tek 16 ubačenih poena. Nije se proslavio ni srpski reprezentativac u redovima Atlante Bogdan Bogdanović budući da je postigao tek devet poena, a druga utakmica u seriji se igra u noći između utorka i srede. Jako je upitno šta Atlanta može da uradi u narednom meču, budući da je Boston na čitavom Istoku nedodirljiv kada zaigra najbolju košarku, a čini se da su baš u takvom ritmu igrači Džoa Mazule.

Filadelfija – Bruklin (1:0)

Filadefija je laganim trijumfom 121:101 povela protiv Bruklin Netsa, a druga utakmica je na programu noćas. U prvom meču dominirao je trio Džoel Embid – Džejms Harden – Tobajas Heris koji je kombinovano postigao 70 poena svoje ekipe na utakmici. Kada su u takvom napadačkom naletu Seventisiksersi, teško da ekipa Bruklina može da im se suprostavi na ravnopravan način, ali to ne znači da se izabranici Žaka Vona neće hrabro boriti do kraja doigravanja. Ipak i pored toga, razlika u kvalitetu dveju ekipa je očigledna.

Denver – Minesota (1:0)

Denver srpskog reprezentativca Nikole Jokića pobedom je „otvorio“ ovogodišnji plej of. Izabranici Majka Melouna su prosto „počistili“ sa parketa Minesotu rezultatom 109:80. Srpski as je postigao 13 poena, a imao je i 14 skokova i šest asistencija, a najefikasniji u timu iz Kolorada bili su Džamal Marej sa 24 poena, te Majkl Porter sa 18. Naredna utakmica se igra u noći između srede i četvrtka takođe u Bol Areni gde će Denver biti izraziti favorit. Ako se po prvoj utakmici može suditi, Denver će iz ove serije izaći mnogo brže i lakše negoli što se činilo da će biti slučaj uoči početka doigravanja.

Finiks – LA Klipersi (0:1)

Košarkaši Los Anđeles Klipersa pobedili su u gostima ekipu Finiksa sa 115:110 i tako poveli sa 1:0 u prvoj rundi plej ofa Zapadne konferencije. Najzaslužniji za pobedu Klipersa bio je Kavaj Lenard, koji je postigao 38 poena. Erik Gordon je dodao 19, a dvocifreni učinak u pobedničkom timu imali su i Norman Pauel sa 14, te Ivica Zubac sa 12 poena. U redovima Finiksa najefikasniji je bio Kevin Durent sa 27 poena, a Devin Buker je dodao 26, dok je Tori Kreg postigao 22 poena. Klipersi su bili lišeni usluga jednog od najboljih igrača tima Pola Džordža, koji će zbog povrede kolena propustiti celu seriju. Prvo je najavljeno da Džordž propušta prva dva meča zbog povrede, a sada je potvrđeno da neće igrati do kraja prve runde. Pa ipak, to izabranike Tajrona Lua nije omelo previše u nameri da odmah na početku serije naprave brejk. I u tome su u potpunosti i uspeli. Zahvaljujući Gordonu poveli su u na samom startu utakmice i tu prednost nisu ispuštali iz ruku sve do polovine treće četvrtine. Tada je na scenu stupio Devin Buker koji je preokrenuo rezultat u korist tima iz Arizone. Do kraja tog perioda igre su izabranici Montija Vilijamsa imali vođstvo, a onda se u poslednjoj deonici „razgoropadio“ Lenard i serijom sjajnih poteza vratio prednost Klipersima. Do kraja meča je bilo veoma neizvesno, a više živaca imali su gosti, pa su tako i došli do vođstva u seriji.

Memfis – LA Lejkersi (0:1)

Los Anđeles Lejkersi ostvarili su pobedu na startu serije prve runde plej ofa u gostima protiv Memfisa 128:112. U svojim redovima imali su nekolicinu igrača koji su zaslužili epitet junaka utakmice. Entoni Dejvis je bio sjajan na oba kraja terena. Meč je završio sa učinkom od 22 poena, 12 skokova i čak sedam udarenih blokada. Iz drugog plana su zablistali Rui Hačimura i Ostin Rivs. Hačimura je ubacio 29 poena šutirajući za tri 5/6, dok je Rivs u finišu susreta odigrao pravu silmutanku sa odbranom Memfisa, upisavši na utakmici ukupno 23 poena. Na visini zadatka su bili i Lebron Džejms sa 21, te Dianđelo Rasel sa 19 poena, pa je bilo jasno da Memfis nije znao odakle mu preti veća upasnost. Ono što je za tim iz Tenesija još problematičnije je povreda prstiju šuterske ruke njihovog najboljeg igrača Dža Morenta zbog koje je poslednjih šest minuta utakmice presedeo na klupi. On se nakon jednog skoka jako loše prizemljio i pri padu je nagnječio prste šuterske ruke o parket, pa je još uvek neivestan njegov nastup u drugoj utakmici serije koja se igra u noći između srede i četvrtka.

Sakramento – Golden Stejt (1:0)

Košarkaši Sakramenta pobedili su Golden Stejt Voriorse rezultatom 126:123 u prvoj rundi plej ofa Zapadne konferencije. To je za Kingse bila prva utakmica u doigravanju nakon 17 godina dugog posta, a na startu je odmah „srušen“ aktuelni šampion. Ovo je bila jedna od najboljih utakmica dosadašnjeg dela plej ofa, a na kraju iste su i gosti mogli lako da dođu do brejka, no tandem Deandre Foks – Malik Monk ih je u toj nameri sprečio. Upravo je ovaj tandem igrača kombinovano ubacio 70 poena Golden Stejtu zbog čega se može reći da su najzaslužniji za prednost koju imaju Kingsi u seriji. Narednu utakmicu ovi timovi igraju noćas i biće interesantno videti da li Kingsi i po drugi put mogu da „odbrane“ svoj teren. Ako im to pođe za rukom, veliki će pritisak onda biti na Voriorsima da ne dozvole brejk na svom parketu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari